Tiana presenta el projecte del museu Lola Anglada per aglutinar l'obra de l'artista

L'Ajuntament vol que l'equipament dedicat a la il·lustradora, que costarà 3 milions d'euros, s'obri al públic l'any 2012

Tiana jo ha té tot a punt perquè es faci realitat un vell projecte del municipi: tenir un museu en què es repassi l'obra de la il·lustradora Lola Anglada, que va viure els últims anys de la seva vida en aquest petit municipi del Barcelonès Nord. Es tracta d'un projecte ambiciós que vol aglutinar en un sol punt la majoria d'obres de la dibuixant. Per això, ahir l'Ajuntament de Tiana va presentar el projecte arquitectònic i museogràfic de l'equipament, que en paraules de l'alcalde de Tiana, Emili Muñoz, «també vol situar el poble en el mapa cultural català». El museu s'ubicarà a la Casa de la Palmera, que serà ampliada i reformada i que finalment disposarà d'un espai de més de 1.200 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. Els treballs costaran 3 milions d'euros, que seran finançats per l'Ajuntament de Tiana, la Generalitat i la Diputació, i es vol que l'equipament pugui obrir les portes a partir de l'any 2012.

2 plantes per a mostres

De les quatre plantes de què constarà el museu, dues es destinaran íntegrament a exposicions relacionades amb l'obra de Lola Anglada. D'aquestes, una –que s'ubicarà a la planta baixa– serà de caràcter permanent. Serà on es farà un repàs cronològic de la trajectòria artística d'Anglada, a través de les principals etapes creatives de l'artista. Així, èpoques com ara el seu aprenentatge, les estades periòdiques a París, la Guerra Civil o els seus últims anys a Tiana seran algunes de les constants pel que fa a continguts que regiran la mostra permanent. En l'apartat d'exposicions temporals, es farà distinció entre tres grans temàtiques: el Paradís propi, en què es presentaran diferents lectures relacionades amb l'obra d'Anglada; Dones creadores, l'espai en què s'abordarà el tema de la dona com a creadora des de diferents perspectives; i Al servei de Catalunya, en què hi haurà el desenvolupament d'un tema al voltant de la memòria històrica, la defensa de les llibertats i el compromís amb Catalunya. En els dos darrers cicles està previst que també hi tinguin cabuda mostres de caràcter itinerant. Les exposicions temporals duraran un quadrimestre cadascuna al llarg de l'any. L'oferta del museu Lola Anglada es completarà amb diversos tallers i xerrades.

La creació de l'equipament parteix, de moment, d'un fons de més de 2.500 obres, el gros de les quals està formada per dibuixos a llapis i aquarel·les sobre paper. Tot i això, es crearà una fundació per tal d'anar aglutinant més obres de l'artista, ja sigui a través de col·leccions públiques (com ara la col·lecció de nines del Museu Romàntic de Sitges, entre d'altres) o bé a través de possibles donacions o cessions temporals d'obres de la il·lustradora que actualment estan en mans privades.

Una obra literària dedicada al jovent

ll.a

Dolors Anglada i Sarriera, més coneguda com a Lola Anglada, va néixer a Barcelona l'any 1893. Les seves creacions literàries van estar dirigides, principalment, a nois i noies. En el seu vessant d'il·lustradora gràfica, va ser deixeble de Joan Llaverias, entre d'altres. Va col·laborar en diverses revistes infantils, com ara En Jordi, En Patufet, La Nuri o La Mainada. Abans de la Guerra Civil, Lola Anglada va publicar llibres de narracions, il·lustrats també per ella, que van tenir força popularitat. Entre els quals destaquen Monsenyor Llandardaix, En Peret i Margarida. Després de la guerra se li va prohibir una exposició a Palma de Mallorca, i una altra a la Sala Sura de Barcelona, «per perillosa, roja i separatista», però també va escriure i il·lustrar altres llibres, com ara En Martinet, La Barcelona dels nostres avis i La meva casa i el meu jardí. D'altra banda, va fer una notable col·lecció de nines que es pot visitar al Museu Romàntic de Sitges. Lola Anglada va morir a Tiana l'any 1984.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.