La mar dels indians
Un vaixell que recrea la navegació durant l'època de l'emigració a Amèrica fa escala a Torredembarra, que treballa per potenciar el seu passat indià com a atractiu turístic
Durant els segles XVIII i XIX, molts ports catalans es van acostumar a l'estampa dels vaixells que arribaven de l'altra banda de l'oceà Atlàntic carregats de tot de productes vinguts de terres americanes. Aquesta era l'activitat comercial que omplia de diners la butxaca dels indians, aquells catalans que van optar per fer fortuna a Amèrica i que van acabar invertint-la en luxosos habitatges que van provocar fascinació als seus municipis d'origen. Torredembarra, una de les poblacions tarragonines on l'herència dels indians és més present, reviurà durant aquesta setmana part d'aquest moment històric amb l'estada al port esportiu del bergantí Cyrano, un vaixell que recrea fins al mínim detall com era la navegació en l'època en què torrencs com Antoni Roig o Pere Badia eren els qui hi viatjaven a bord.
Ideal per a les corrents
Fins el diumenge vinent, tothom qui hi estigui interessat i pagui els dos euros de l'entrada podrà conèixer per dins com era el tipus de vaixell preferit per creuar l'oceà Atlàntic durant l'època. «És un bergantí goleta, un vaixell que és molt poc adequat per navegar pel Mediterrani, però que en l'època era considerat l'ideal per seguir els corrents que portaven fins al continent americà», explica el capità del vaixell, Miquel Melero. En aquells temps d'emigrants i comerç d'ultramar, calia navegar primer fins a les Canàries i després fins a cap Verd, on per fi podien rebre l'empenta dels vents alisis que els portarien fins a les riques colònies americanes. Aquest trajecte, que ara els avions transoceànics completen en menys de deu hores, comportava llavors un viatge de dos mesos, durant el qual era imprescindible el treball de fins a vint persones en la tripulació, tot i que alguns canvis en la fesomia del vaixell introduïts durant el segle XIX van permetre reduir-la fins a dotze.
Al Cyrano, que també ofereix la possibilitat de fer-hi creuers cada dia al vespre, o als matins el cap de setmana, també es podrà conèixer de primera mà com era la bodega d'aquestes embarcacions, on fins i tot s'han carregat alguns quilos de cafè per ambientar el visitant.
La visita d'aquest vaixell, que ha comportat cinc anys de tasques de rehabilitació per part de la seva tripulació, s'emmarca dins de la voluntat de l'Ajuntament de Torredembarra de potenciar el seu passat indià com a atractiu turístic. L'arribada de l'embarcació, de fet, ha estat possible gràcies a la pertinença del municipi a la Xarxa de Municipis Indians. Si la iniciativa té èxit, l'Ajuntament es planteja ampliar l'activitat més endavant amb rutes de temàtica indiana.