Altres

Filologia

Mor Giuseppe Tavani, el primer filòleg italià que va ser catedràtic de català

El Departament de Cultura de la Generalitat va informar ahir en un comunicat de la mort del filòleg italià Giuseppe Tavani (Roma, 1924). Tavani va ser el primer catedràtic de catalanística a Itàlia i va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1997) pel seu treball en pro de la llengua catalana. La seva tasca ha deixat a Itàlia una estela de estudiosos que van descobrir el català gràcies a la seva feina.

El filòleg també va ser mereixedor per la seva tasca del premi internacional Ramon Llull (2004). Aquest guardó, en reconeixement a la tasca de difusió de la llengua catalana a l’estranger, el va rebre de les mans de l’aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall. Tavani va ser un gran defensor de la llengua catalana tant pel que fa als àmbits docents com en d’altres de caràcter més social i popular.

El filòleg, un dels romanistes italians més prestigiosos, va ser soci fundador i vicepresident de l’Associazione Italiana di Studi Catalani i va consagrar-se a la recerca de la poesia medieval i la poesia moderna italiana, catalana, portuguesa i hispanoamericana. Catedràtic de filologia romànica de la Universitat La Sapienza de Roma, Tavani va ser també el vicepresident de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

La delegació del govern català a Itàlia ha lamentat i expressat en un missatge a Twitter el condol per la mort de Tavani i ha explicat que és “un honor” poder acollir el fons bibliogràfic del filòleg, amb més d’un miler d’exemplars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona