Còmic

Manga d’aquí

De Tovar i Bermúdez occidentalitzen el còmic japonès a ‘Liquid Memories’

“La nostra obra és una barreja d’influència d’estils, gèneres i maneres de narrar diferents”

Circumscriure el manga només al Japó és cosa del passat. Des de principis dels noranta, en què el món occidental va descobrir la historieta japonesa, les coses han canviat. I no només com a lectors, sinó com a creadors. Dibuixants i guionistes es van deixar influenciar per la narrativa i l’estètica oriental, mentre, al seu torn, el Japó occidentalitzava els seus plantejaments. I ara podem parlar d’un manga globalitzat del qual Liquid Memories. El asesino del agua n’és un exemple. Els autors són el guionista Fidel de Tovar i el dibuixant Dani Bermúdez, que presenten una obra ambientada a Londres, en temps contemporani, amb un toc de Sherlock Holmes i una dosi mesurada de gore al servei d’una història de ciència-ficció que té com a protagonista un dibuixant de còmic. Aquesta és la segona obra que publiquen plegats. “Canviem de registre d’una manera brutal, passem del conte clàssic japonès de la interpretació del Japó més tradicional a una reinterpretació del thriller en què barregem diferents gèneres”, explica De Tovar. Per Bermúdez és clar el transvasament d’influències que hi ha entre el Japó i Occident. “Cada cop hi ha més autors japonesos que situen l’acció de les seves obres a ciutats europees. Nosaltres l’hem situat a Londres perquè com a autors ens és més fàcil narrar allò que tens més a prop. Jo no sé com és el dia a dia d’un japonès. Si es tractés d’una història per a nens seria més fàcil perquè tenen un comportament més universal”, diu Bermúdez.

Arashiyama.- La montaña de los deseos, l’anterior obra de tots dos, també a Norma, seguia molt més l’ortodòxia del manga, tot i que el sentit de lectura és l’occidental. “Pensem que per fer manga no cal seguir l’ordre invers de lectura, podria fins i tot ser com una posa. Si nosaltres llegim d’esquerra a dreta el més normal és fer-ho així”, explica De Tovar. D’influències no destaquen el còmic de superherois, sinó més aviat les seves procedeixen de diferents àmbits. “Barregem els universos de tots dos, jo com a dibuixant tinc com a referència el manga, però abans que això estic molt influenciat pel cinema, i Fidel és un creador de referències literàries. Per això ens agrada barrejar gèneres i estils”, diu Bermúdez.

Liquid Memories tindrà una segona part que es publicarà a la tardor. “Intentarem tenir-la enllestida coincidint amb el proper Saló del Manga”, expliquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.