L'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta-Sud homenatja Albert Taberner
La trobada subratlla la salut comarcal de la demarcació i a l'acte s'hi sumen nombrosos polítics d'esquerra
La nit de divendres 16 d'abril, va aglutinar un nombrosíssim grup de persones vingudes des dels quatre punts cardinals de la comarca de l'Horta-Sud, a fi de celebrar la trobada anual que promou l'Institut d'Estudis Comarcals.
En aquesta ocasió hi havia tres grans motius per poder assistir-hi. El primer dels quals era la concessió del premi Quico Moret al que fos primer alcalde democràtic de la vila d'Alaquàs. La segona raó per la qual es van aplegar aquest nombre de persones, és per la celebració del cinquè Congrés d'Història de l'Horta. La darrera raó es fonamenta en la presentació del llibre guanyador dels premis d'investigació que convoca aquesta institució cultural.
Però, en realitat, la concessió del premi Quico Moret al que fos primer alcalde de la democràcia d'Alaquàs, Albert Taberner, ha resultat el motiu principal pel qual van haver persones vingudes d'una bona part de pobles de l'Horta.
L'alcaldessa del poble, Elvira García, va dir de l'homenatjat que, com a primer alcalde, està considerat encara ara, com a una persona íntegra i respectable, fidel representant de la indissolubilitat entre ètica i política.
Del seu vessant com a mestre i educador, Taberner representa l'intel·lectual transformador que sempre ha sigut i, pel que fa al seu vèrtex humà, és una persona pròxima i referent per a moltes persones del poble.
Amb qualificatius similars es va expressar el Delegat del Govern Ricardo Peralta, encarregat de fer una «laudàtio» de l'homenatjat, del qual va afegir que es tracta d'una persona que s'estima la cultura, la llengua i la història del seu poble.
La nit de l'IDECO es va completar amb la presentació oficial del llibre Els motors de l'Albufera, una estudi que intenta acostar a la gent de la comarca, una interessant porció de la història, les vivències, les construccions i les realitats que van envoltar el llac de l'Albufera no fa molt encara.
Poca cultura democràtica la del PP
PERE ROSSELLFeia temps que no es veien tants polítics per metre quadrat a un sopar de l'IDECO. Però en aquesta ocasió,van predominar d'un únic color i, això fa pensar que, els representants polítics dels sectors més conservadors de la comarca de l'Horta, o no es van assabentar o no tenen eixe mateix sentiment comarcal que en la nit de divendres s'hi respirava. Del PP, tan sols es van veure huit, nous i cartes que no lliguen. El que es diu gent representativa d'aquesta formació política, cap ni un. Aquesta actitud no afavoreix el sentiment de comarca i denuncia la manca de sensibilitat que una part de la societat té per aquesta mena de qüestions. Després diguem que si els del Nord són d'una manera o d'una altra. Allà no s'ho haurien pensat dues vegades.
Els fills de monrabal del segle XXI
P.RUna ullada a la sala restaurant en que s'ha celebrat el sopar anual de l'Ideco, mostra tots els colors i matisos polítics i socials que han donat de si aquelles joventuts formades sota el testimoni de mossèn Alba. Un capellà progressista que va habitar al cor de molts dels presents, en temps en que els moviments d'acció catòlica rural, suposaven un autèntic aixopluc de llibertat en un món en que la foscor i el silenci de la dictadura ho cobria tot. Per això no era d'estranyar que aquest aplec gastronòmic i cultural, fes les seues tímides reivindicacions i, davant del Delegat del Govern, encara s'atrevira a denunciar el pas de la murada del TAV, la cobdícia dels poderosos, els abocadors de residus tolerats i les circumval·lacions depredadores. Doncs sí; com molt bé diria el grup Al Tall sobre aquest paisatge descrit, ens trobem davant dels fills de Monrabal del segle XXI, però això sí, cadascú integrat a la sensibilitat que li correspon.