Llibres
JORDI ARTIGAL VALLS
SECRETARI DE “CONNEXIÓ PAPYRUS” ENTITAT DEDICADA RECOLLIR I REDISTRIBUIR LLIBRES USATS
“Calculem que en deu anys hem redistribuït uns cent mil llibres”
En constatar que la gent es treia els llibres de sobre, un grup de bibliotecaris va decidir crear Papyrus, una entitat destinada a salvar un patrimoni que encara pot ser útil a molta gent
D’on va sorgir la idea d’intentar salvar el llibre en plena festa digital?
Fa 10 anys que vam iniciar l’aventura. Les bibliotecàries que hi havia a Celrà i jo, que treballava a Salt, a part de molts altres, portàvem temps observant que la gent es treia els llibres de sobre. Ja feia anys que s’havia iniciat, però era un procés que anava a més i les biblioteques públiques no podien absorbir els milers de documents que encara podien ser útils per al lector. Vam donar voltes a la qüestió i se’ns va ocórrer la idea de Papyrus. Ens vàrem inspirar en una idea semblant que funcionava de meravella a Mataró. L’Ajuntament de Celrà ens va cedir un local i vàrem engegar. L’objectiu era que la gent s’assabentés que hi havia un lloc on podien deixar els llibres que molestaven a casa.
Ho accepten tot?
Des de la idea inicial de preservar aquest patrimoni hem anat endreçant la qüestió. Vam contactar amb la Central de Biblioteques de Girona i vam fer un conveni en què a diferents biblioteques de Girona pots deixar-hi els llibres i si no els interessen ens els passen a nosaltres. El nostre compromís és que aquests llibres seran revisats per experts i els que creiem que poden tenir lectors es preservaran. D’altres, com ara enciclopèdies, llibres malmesos, de text, els que no s’haurien d’haver editat mai..., van a reciclatge. Som un col·lectiu de 15 persones i el criteri del que es queda aquí el fixem nosaltres.
Amb la perspectiva d’una dècada, estan satisfets del resultat?
Ens ha anat molt bé. Calculem que en deu anys hem redistribuït uns cent mil llibres. Tenim dues grans línies de distribució: una és l’obertura del local, que la fem els dimecres i dissabtes per al públic en general amb donació de 2 euros el llibre d’adult i 1 l’infantil. Al mateix temps, totes les entitats que treballen amb usuaris de llibres, com ara escoles i clubs de lectura, per una quota de 24 euros l’any es poden endur tots els llibres que vulguin. Estem contents de com ha anat i també del fet que s’acabi d’obrir un espai semblant a Figueres, la Taberna Libraria, que han iniciat amb llibres d’aquí. L’objectiu és crear lectors i salvar llibres interessants tant com a objectes com pel contingut.
Són més els que entren o els que surten?
Un dels problemes és que entren molts més llibres dels que surten. Els primers anys el que fèiem era anar a un poble i omplir de llibres l’espai públic. L’agost de l’any passat vam signar un conveni amb l’Ajuntament de Girona amb el qual hem destinat quatre espais a la distribució de llibres. El que té més èxit i ens està solucionant en part aquest excedent de llibres és el de l’estació d’autobusos. Hi portem llibres que no tenen gran valor com a objectes, edicions de butxaca, les que van fer els diaris, etcètera, però que no deixen de ser Hemingways, Pedrolos, Le Carré i altres autors consolidats. Aquí la gent els agafa i se’ls emporta. Això s’està fent a molts llocs, però ho fem d’una manera endreçada i pensada, perquè el que arriba a l’usuari ja està filtrat i es manté una qualitat. A part de l’estació de busos, es poden trobar llibres al GEiEG, a la facultat de Lletres i a la de Ciències i a la Mercè.
El món digital es menja el paper?
El món digital fa que la gent no tingui biblioteca personal. Això s’ha acabat. La gent jove ja no en fa. És un canvi d’hàbits important en relació amb el llibre. Però la gent segueix comprant llibres. Cada vegada hi ha més bons llibres, més bons editors, més bones traduccions, més llibres interessants. Ha millorat molt, però les edicions són molt més curtes. Anem, crec, cap a petites editorials molt interessants i cap a una edició de bona qualitat i de poca quantitat.
Connexió Papyrus és una entitat sense ànim de lucre. Què en fan, dels diners?
Els que treballem aquí som voluntaris, militants del llibre. Amb els diners que generem fem altres activitats. Tenim tres grans línies: un espai de tallers d’escriptura, un grup de lectura d’aprenentatge d’anglès per a nens i adults i un espai d’aprenentatge d’àrab. Això són activitats permanents. Llavors fem activitats puntuals al voltant del llibre, des de presentacions fins a tast de vins. D’altra banda, hem creat una petita editorial amb l’objectiu d’editar coses de gent propera. En l’àmbit internacional vam enviar 4.200 libres a Colòmbia que després d’alguns problemes al port de Cartagena de Indias va aconseguir arribar al seu destí; hem donat 5.000 euros a un projecte de lectura als camps de refugiats de Grècia, d’una ONG sevillana; hem col·laborat amb el terratrèmol d’Haití, i a Gàmbia vam enviar un contenidor de llibres en anglès. El que és important és crear lectors. Si som capaços entre tots de pujar el llistó de lectors, tant en qualitat com en quantitat, es vendran més llibres.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.