Pseudònim misteriós
Fabrice Luchini brilla en el paper d’un crític literari obsessionat a trobar un autor a l’adaptació de ‘La biblioteca de los libros rechazados’, de David Foenkinos
“Sovint els autors dels llibres queden decebuts de les adaptacions que se’n fan, i David Foenkinos venia d’una adaptació d’una novel·la seva que no li havia agradat gens”, explicava el director francès Rémi Bezançon l’abril passat en el BCN Film Fest, on va presentar La biblioteca de los libros perdidos, que avui arriba als cinemes. El fet que el cineasta i l’escriptor fossin amics “més aviat va ser una pressió afegida, m’agrada molt com a escriptor i com a persona, i volia que li agradés la pel·lícula”. Rémi Bezançon assegura que David Foenkinos “va quedar content d’aquesta pel·lícula”. I segurament encara més del seu èxit: ha superat els 900.000 espectadors a França.
Escriptor de renom, David Foenkinos ha publicat llibres com La biblioteca dels llibres rebutjats (Grup 62 en català), en què es basa aquest film; Charlotte (Grup 62) i La delicadesa (La Magrana). També és director de cinema, amb el seu germà Stéphane: han adaptat al cinema La delicadeza, amb Audrey Tautou, i Algo celosa, que ells mateixos van presentar a l’edició del 2018 del BCN Film Fest.
“Vaig conèixer David Foenkinos fa deu anys –explica Rémi Bezançon–, em va oferir fer l’adaptació d’un dels seus llibres, però no vaig poder, estava amb un altre projecte.” Tot i així, es van fer amics. “Ell m’enviava tots els llibres que publicava per si m’interessava adaptar-los, però justament aquest no me’l va enviar.” Encuriosit, Bezançon va comprar La biblioteca dels llibres rebutjats, editat a França el 2016, li va agradar molt i “li vaig demanar per què no me l’havia enviat, segurament ja no creia que faria una adaptació d’algun dels seus llibres”.
Una de les coses que li agraden del llibre és que “té una part de policíac i una part de comèdia”. “Volia que quedés bastant divertit i lúdic, perquè finalment els enganys literaris no són més que una mena de broma. Tenia ganes d’imprimir d’aquesta lleugeresa la història d’una investigació, que és un thriller, però lleuger.”
El protagonista, interpretat per Fabrice Luchini (En la casa, La discreta), és un crític literari cretí, antipàtic i arrogant. Una jove editora descobreix una novel·la magistral escrita per un cuiner mort dos anys abans que aparentment no llegia mai. La novel·la es converteix en un èxit de vendes, i el crític s’uneix a la filla del cuiner (Camille Cottin) per aclarir el misteri. El llibre ha estat trobat a la biblioteca dels llibres rebutjats, on suposadament es guarden originals de llibres que no s’han publicat mai perquè els editors els rebutjaven.
El paper li va com l’anell al dit. “Quan vaig llegir el llibre de Foenkinos ja vaig pensar que seria un personatge perfecte per a Fabrice Luchini, i vaig escriure el guió pensant en ell. És com si li hagués fet una pel·lícula a mida.”