Aznavour, Rufus Wainwright i els Beach Boys, en un ambiciós festival de Cap Roig

La mostra de Calella de Palafrugell desafia la crisi programant una vintena d'estrelles de pop, jazz, flamenc i músiques del món

El context econòmic actual, com admetia Martín Pérez en l'inici de la roda de premsa d'ahir, fa que l'odissea d'organitzar un festival sigui difícil com mai. Tanmateix, i malgrat la reducció de l'aportació econòmica de Caixa Girona –que es manté, amb 500.000 euros, però, com a patrocinador principal–, el festival de Palafrugell no s'ha estret el cinturó i, del 2 de juliol al 17 d'agost, retorna amb una pluja d'estrelles que haurà tingut el mateix cost que el 2009.

El cartell, en la línia de les edicions anteriors, està dominat per les músiques modernes, amb valors més o menys nous com per exemple Rufus Wainwright, Antonio Orozco i Marlango i veterans com Herbie Hancock, Julio Iglesias (a Cap Roig, per tercer any consecutiu) i, sobretot, Charles Aznavour, que, amb 86 anys, actuarà dues nits en la cloenda de la mostra. «Semblava impossible creure que sortiria algun dia de París», apuntava Martín Pérez. Tots ells, així com Diana Krall, Ainhoa Arteta i els Beach Boys, engreixaran la historial d'un festival que, els últims anys, ja ha dut Leonard Cohen, Bob Dylan, Liza Minnelli i James Taylor a la Costa Brava. Encara que de manera força testimonial, en el programa també hi ha dansa (les estrelles del NYC Ballet), teatre (Boeing Boeing) i un espectacle familiar (La flauta màgica de Comediants).

Les entrades per a totes les funcions del festival es posaran a la venda el 14 de maig i els preus oscil·len entre els 30 euros com a màxim que valen les més barates en tots els espectacles (a excepció de Julio Iglesias i Aznavour, a 50 i 70 euros) i els 230 i 250 que costa tenir un seient, també en aquests dos recitals, a la zona VIP.

Enguany, una guarderia

Entre les novetats més particulars d'aquesta edició del Festival Jardins de Cap Roig hi ha Illa Fantasia, un «club d'infants» que, a preu simbòlic, oferirà un espai lúdic per als nens i nenes de 4 a 14 anys mentre els seus acompanyants adults disfruten de l'espectacle. D'altra banda, Josep Roca, copropietari sommelier d'El Celler de Can Roca, oferirà un tast de vins als jardins, amb data encara per concretar, com també s'ha de concretar la conferència que el periodista Màrius Carol impartirà en el mateix recinte. Martín Pérez, director de Concert Studio, l'empresa que organitza el Festival Jardins de Cap Roig, es va fer acompanyar ahir, en la presentació de la nova edició, pels alcaldes de Palafrugell (Sergi Sabrià) i Mont-ras (Manel Montalban), així com per diferents representants de Caixa Girona. «Tirem endavant amb el suport de Caixa Girona –va assenyalar el director del festival–. És important saber que no fem aquest camí tot sols.» En l'acte tampoc hi va faltar Joan Maria Gual, director del festival de Peralada. Tots dos festivals han escenificat, aquests dies en la presentació de totes dues mostres, la seva sintonia.

Amb segell palafrugellenc

La presència palafrugellenca en el cartell del festival serà doble: d'una banda, Sílvia Pérez Cruz, aclamada ahir novament com «la gran veu del moment a Catalunya», oferirà un recital al claustre del castell el 9 d'agost i, quatre dies més tard, exercirà de telonera en el concert de Diego El Cigala. D'altra banda, Els Virolets, una coral nascuda el 1983, oberta a tothom però amb una presència important dels alumnes de cant coral de l'Escola de Música de Palafrugell, actuaran el 2 de juliol a la tarda a l'escenari que, hores més tard, com a fruit d'una nova complicitat entre mostres, ocuparà la Cantada d'Havaneres. A Els Virolets, s'hi uniran els Petits Chanteurs de Saint-Marc, de Lió, ben populars gràcies a un film del 2004: Els nois del cor.

D'artistes de l'Empordà que actuaran al festival també hi haurà els bisbalencs Guillamino i Miquel Abras, que obriran els concerts de Gotan Project i Antonio Orozco, respectivament.

Eclecticisme exacerbat

g. v

Molts dels artistes que debuten aquest any a Cap Roig ho fan, també, a la Costa Brava. És el cas de Rufus Wainwright, amb les entrades exhaurides en qüestió de minuts per al seu concert de l'11 de maig al Liceu. Wainwright, que acaba de publicar All days are nights: Songs for Lulu, dedicarà part del seu xou empordanès a versionar l'obra de Judy Garland. Brilla amb llum pròpia, també, el nom d'uns altres debutants a l'Empordà: Beach Boys, amb Mike Love i Bruce Johnston com a únics integrants de la formació original del grup però amb un repertori ideal per fer del seu concert una gran festa. Eclèctic com ben pocs, el cartell de Cap Roig es nodreix també de clàssics del pop-rock més atemporal (Roger Hodgson, líder de Supertramp, o l'irlandesa Sinéad O'Connor, també per primer cop a les comarques de Girona), el jazz (Diana Krall, que sempre s'ha confessat enamorada del festival, o Herbie Hancock, a qui els organitzadors del festival feia anys que intentaven portar a Calella) i la cançó melòdica, amb l'inevitable Julio Iglesias retornant al festival per tercer any consecutiu. «Hem rebut tres mil correus demanant-nos que torni i ell mateix ens ha arribat a trucar, dia sí dia també, per tornar-hi a actuar», assegurava ahir Martín Pérez, director del festival. Finalment, la presència d'artistes catalans com a caps de programa es redueix a Antonio Orozco, Macaco i l'Orquestra Simfònica del Vallès (que acompanyarà la soprano Ainhoa Arteta).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.