Música

Seguí, el futur de l’orgue

El jove organista Joan Seguí ofereix avui un concert gratuït a la catedral

De família menorquina, Joan Seguí Mercadal va néixer a Barcelona el 1996, així que ara té 22 o 23 anys. Toca un instrument mil·lenari com l’orgue, però en el seu lloc web no pot faltar un exhaustiu apartat de xarxes socials, en les quals és força actiu. Avui, Joan Seguí oferirà el ja tradicional concert que té lloc cada 15 d’agost a la catedral de Girona –avui és santa Maria, la patrona de la seu–, dins la programació del 39è cicle Els Orgues de Catalunya, que organitzen l’ Associació Catalana de l’Orgue i el departaments de Cultura de la Generalitat, amb el patrocini de l’Obra Social La Caixa i la col·laboració de les diputacions de Girona i Tarragona. Aquest any, el cicle està format per divuit concerts programats, entre el juliol i el setembre, arreu de la geografia catalana, inclosos dos de ja fets a Cadaqués i a Castelló d’Empúries.

El concert d’avui a la catedral de Girona és gratuït i començarà a les 8 del vespre. Joan Seguí ha preparat per a l’ocasió un programa format per obres de César Franck, Robert de la Riba, Frederic Mompou, Olivier Messiaen i els compositors gironins Francesc Civil i Xavier Montsalvatge.

Així comença Seguí els seus comentaris al programa: “Durant el segle XX Catalunya mirava cap a França: exiliats, refugiats, pintors, arquitectes i músics. El programa d’avui gira al voltant d’aquesta relació. Per començar, l’orgue de Salvador Aragonès de la catedral té una clara influència francesa. Trobem l’origen en Aristide Cavaillé-Coll, amb ascendència gironina, que va revolucionar el món de l’orgueneria a França durant el segle XIX.”

Jaume Pinyol, president de l’associació Música Antiga de Girona i actiu membre de l’Associació Catalana de l’Orgue, destaca especialment la complexitat de les dues “grans obres de repertori” que serviran per obrir i tancar el concert, respectivament: Choral núm. 3, del belga César Franck (1822-1890), i Dieu parmi Nous, del compositor, organista i ornitòleg francès Olivier Messiaen (1908-1992).

Del pare caputxí Robert de la Riba (1912-2002), compositor i organista, Seguí ha triat dues sardanes “gens populistes”, segons Pinyol: Fontalba i Fontnegra. Mompou (1893-1987) és present en el programa amb Pastoral i Montsalvatge (1912-2002), amb Obstinat. De l’organista Francesc Civil sonarà el seu Díptic montserratí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.