Música

Un mar de trobadors

Pedro Burruezo tanca demà el Festival de la Porta Ferrada, amb Paniagua, Wafir S. Gibrili Medievalia Camerata

Des de fa uns anys el bar­ce­loní Pedro Bur­ru­ezo , un dels músics més inqui­ets i prolífics del país, resi­deix a Sant Feliu de Guíxols. Per tant, el Fes­ti­val de la Porta Fer­rada no podia per­dre l’opor­tu­ni­tat de con­vi­dar-lo per pre­sen­tar-hi un dels seus últims pro­jec­tes, l’impo­nent trio que com­ple­ten Edu­ardo Pani­a­gua i Wafir S. Gibril, en un con­cert que tindrà lloc demà, dimarts, a l’església del mones­tir de Sant Feliu (21 h, 20 euros) i que ser­virà com a clo­enda de la 57a edició del fes­ti­val. En la segona part del con­cert, titu­lat genèrica­ment Tro­ba­dors de les tres cul­tu­res, se suma­ran als tres músics els de la Medi­e­va­lia Came­rata: Maia Kanaan (viola i veu), Jordi Ortega (vio­lon­cel), Robert San­ta­maría (qanun, un ins­tru­ment de corda ori­gi­nari de l’Ori­ent Mitjà) i Jordi Rallo (per­cus­si­ons). En aquesta segona part, els set músics pre­sen­ta­ran l’últim disc de Bur­ru­ezo amb la Nur Came­rata més Gibril i amb la Medi­e­va­lia Came­rata, Der­vis­hes and Trou­ba­dours (Satélite K).

Bur­ru­ezo (veu, gui­tarra, man­dola d’Algèria, per­cus­si­ons), el sudanès Wafir S. Gibril (veus, llaüt ori­en­tal, per­cus­si­ons, flauta ney) i el madri­leny, pre­cur­sor i refe­rent de l’estudi i recu­pe­ració de la música medi­e­val ibèrica, obri­ran el con­cert amb La màgia d’Al-Ànda­lus, “un espec­ta­cle mini­ma­lista però gran en emo­ci­ons que ens retro­trau a l’edat mit­jana amb cançons i melo­dies d’aro­mes anda­lu­sins i que no oblida els grans poe­tes del sufisme: els seus poe­mes són amors en estat pur”, diu Bur­ru­ezo sobre aquest bloc de reper­tori anda­lusí, inter­pre­tat en àrab clàssic.

La segona part recu­pera, amb una mirada con­tem­porània, “peces moris­ques, joies sefar­di­tes can­ta­des en ladino o jude­o­cas­tellà, cançons dedi­ca­des a místics de la cris­ti­an­dat... i alguna cançó tro­ba­do­resca d’aires o arrels medi­e­vals”. Tot un viatge per les cul­tu­res de la Medi­terrània, els seus místics, les seves músiques i els seus tro­ba­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.