Ni bucòlics, ni incomparables

El Bòlit presenta en Temps de Flors una reflexió col·lectiva, crítica i oberta sobre el paisatge

Tal com va des­ta­car Rosa Pera, Pai­satge? és un pro­jecte que con­necta per­fec­ta­ment amb un dels eixos ver­te­bra­dors del Bòlit: la «forta impli­cació amb el seu con­text». L'expo­sició inau­gu­rada ahir al Bòlit-La Ram­bla / Dades­pai és la pri­mera part del pro­jecte, que es com­ple­men­tarà a par­tir del 10 de juny amb les pro­pos­tes sono­res i audi­o­vi­su­als sobre els pai­sat­ges inte­ri­ors que mos­tra­ran al Bòlit-Sant Nico­lau la texana Pau­line Oli­ve­ros (Hous­ton, 1932) –figura cab­dal en el desen­vo­lu­pa­ment de la música electrònica i expe­ri­men­tal– i la seva còmplice de som­nis i recer­ques Ione (Was­hing­ton DC, 1937). Els dos espais de Pai­satge? es podran visi­tar fins al 29 d'agost.

L'ale­many Nico Baum­gar­ten (1981) i Alfonso Bor­ragán (San­tan­der, 1983) han coin­ci­dit sense cap pre­me­di­tació, amb tre­balls molt dife­rents, sobre el curs del riu Ter. El pri­mer l'ha seguit des del seu nai­xe­ment fins a la desem­bo­ca­dura, n'ha fet foto­gra­fies i ha esta­blert una con­versa amb el ter­ri­tori per cons­ta­tar que «l'home marca la natura i, menys freqüent­ment, la natura marca l'home». Per obte­nir imat­ges ocul­tes i efímeres del pai­satge del Ter des del seu inte­rior, Bor­ragán ha cons­truït peti­tes «càmeres de terra» que ha repar­tit pel riu. Algu­nes estan a la dis­po­sició del visi­tant, perquè les tren­qui amb dues pedres i deixi els frag­ments amb les impres­si­ons resul­tants sota una urna o se'ls emporti. Bor­ragán va rea­lit­zar un taller sobre la cons­trucció de les càmeres, a La Mercè.

Clara Boj i Diego Díaz (Múrcia, 1975) també recla­men la par­ti­ci­pació del públic, en aquest cas del més jove, a Hybrid Play­ground: un pro­jecte que pro­posa estratègies de trans­for­mació dels parcs infan­tils en esce­na­ris per al joc audi­o­vi­sual. De fet, avui, demà i demà pas­sat i tots els diven­dres fins al 27 d'agost es con­vida els nens i nenes a par­ti­ci­par en un taller gratuït, al parc de la plaça de Cata­lu­nya i el dels Jar­dins de la Infància, perquè juguin a un vide­o­joc a través d'uns dis­po­si­tius adap­tats men­tre uti­lit­zen els gron­xa­dors i altres ele­ments del parc. Cal ins­cripció: 972 427 627.

El gironí Lluís Saba­dell i Artiga (1974) obre la seva pro­posta amb una frase con­tun­dent (El pai­satge no exis­teix) que l'ombra del visi­tant fa des­a­parèixer. Saba­dell pre­senta, per exem­ple, la imatge d'uns excre­ments de cavall envaïts per papa­llo­nes blan­ques. «La natu­ra­lesa no dis­tin­geix entre merda i bellesa: tot ho apro­fita.» L'artista també publica, amb la revista Bonart, el Mani­fest con­tra el pai­satge, que recull tex­tos de tècnics i científics, i que estarà també obert a través d'un blog a les opi­ni­ons de la ciu­ta­da­nia.

Crítiques al nou decret de centres d'art

L'Associació d'Artistes Visuals veu amb molts recels el decret que elabora el Departament de Cultura per a la instauració d'una xarxa pública de centres i espais d'arts visuals. L'associació creu que el decret tindrà «un impacte negatiu sobre els artistes visuals». La xarxa «discrimina les iniciatives gestionades des de la societat civil», perquè «no distingeix entre centres d'art (dedicats a la difusió) i centres de producció.» Segons l'associació, el projecte fa una jerarquia «amb centres de primera (d'àmbit d'una vegueria), dels quals només poden existir nou, i la resta, que seran de segona o tercera divisió amb un àmbit comarcal i local». «Dins de la primera relació de centres de primera, un encara no existeix (Tarragona), dos ocupen espais en precari i esperen un edifici adient (Bòlit a Girona i ACVIC a Vic), el Canòdrom de Barcelona no té consorci format i l'edifici encara està en fase de rehabilitació, i Can Xalant (a Mataró) és un centre de producció.» Segons l'associació, la relació de centres de primera exclou alguns dels espais i iniciatives «més rigoroses i consolidades» com ara l'Espai Zero1 d'Olot, el Museu de l'Empordà i la Nau Côclea de Camallera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.