Cinema

La reialesa de la màfia

Martin Scorsese dirigeix Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci i Harvey Keitel a ‘El irlandés’, un film de gàngsters crepuscular que homenatja una generació única

El to crepuscular del film admet paral·lelismes amb aquest grup d’actors irrepetible

Mar­tin Scor­sese és pot­ser l’únic home capaç de reu­nir l’aris­tocràcia dels bai­xos fons del cinema nord-ame­ricà, la reia­lesa de la màfia, per fer ser­vir una expressió que apa­reix a El irlandés, que s’estrena avui als cine­mes i el 27 de novem­bre a la pla­ta­forma Net­flix. La pel·lícula reu­neix Robert De Niro, pro­ta­go­nista abso­lut de la funció, amb Al Pacino (és la quarta pel·lícula en què els dos tre­ba­llen junts en 50 anys de car­rera), Joe Pesci i Har­vey Kei­tel. Aquests actors han escrit pàgines memo­ra­bles del gènere de gàngs­ters, ja sigui en les matei­xes pel·lícules de Scor­sese com Mals car­rers, Casino o Un dels nos­tres, o en d’altres clàssics del gènere com la tri­lo­gia El padrí, Els into­ca­bles d’Elliot Ness o Hi havia una vegada a Amèrica.

To elegíac

El to cre­pus­cu­lar, fins i tot elegíac del film, pro­ta­go­nit­zat per uns herois enve­llits i sòrdids amb finals no pre­ci­sa­ment feliços, admet fàcil­ment paral·lelis­mes amb les car­re­res dels actors, no perquè aca­bin mala­ment, sinó perquè sim­ple­ment, s’aca­ben, o poc els falta: tenen entre 76 anys (Pesci i De Niro) i 80 anys (Kei­tel ja els té i Pacino els com­pleix l’abril vinent). Tant de bo ens equi­vo­quem, però és una hipòtesi pro­ba­ble que no els veiem en gai­res pel·lícules de gàngs­ters més.

Immers en un debat molt mediàtic, després d’afir­mar en més d’una ocasió que les pel·lícules de super­he­rois de Mar­vel tenen més de parcs temàtics que de cinema, Mar­tin Scor­sese ha afron­tat aquest pro­jecte mas­todòntic que repre­senta també una aposta: la pro­duc­tora, Net­flix, hi ha inver­tit 150 mili­ons de dòlars, una veri­ta­ble for­tuna, trac­tant-se d’una pla­ta­forma de con­tin­guts. El direc­tor de Toro Sal­vatge pren par­tit al cos­tat de Net­flix en un moment en què Spi­el­berg i altres cine­as­tes de renom s’opo­sen que els seus pro­duc­tes, pen­sats per a l’exhi­bició en fines­tres domèsti­ques (encara que es pas­sin 12 dies en exclu­siva en cine­mes), puguin com­pe­tir en els Oscar.

En tot cas, El irlandés ha rebut unes crítiques excel·lents i ja es con­si­dera una de les grans pel·lícules de la tem­po­rada. De tres hores i 29 minuts de durada, rodada amb un estil menys frenètic i amb una càmera més estàtica del que és habi­tual en Scor­sese, El irlandés relata la història real de la família mafi­osa dels Bufa­lino i les seves rela­ci­ons amb el poderós sin­di­ca­lista Jimmy Hoffa, que va des­a­parèixer mis­te­ri­o­sa­ment el 1975 en cir­cumstàncies encara no acla­ri­des.

Com ja pas­sava a Un dels nos­tres, Scor­sese adopta el punt de vista d’un home situat a la part mit­jana de l’orga­nit­zació: Frank She­e­ran, de mal­nom L’irlandès, inter­pre­tat per Robert De Niro. She­e­ran era un cami­o­ner d’ori­gen que va com­ba­tre els nazis durant la Segona Guerra Mun­dial a Sicília i es va gua­nyar la con­fiança de Rus­sell Bufa­lino (Joe Pesci). Amb els anys, va ocu­par un lloc impor­tant en la banda, es va rela­ci­o­nar amb altres gàngs­ters com Angelo Bruno (Har­vey Kei­tel) i Tony Pro­ven­zano (Step­hen Gra­ham), i va fer amis­tat amb el poderós sin­di­ca­lista Jimmy Hoffa (Al Pacino). La mis­te­ri­osa des­a­pa­rició de Hoffa ocupa un lloc impor­tant en la trama d’El irlandés, que es basa en el lli­bre de Char­les Brandt I heard you paint hou­ses (Vaig sen­tir que pin­tes cases), adap­tat en un guió per Ste­ven Zai­llian (La llista de Schind­ler).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.