Inaugurada la restauració del castell de Ribes de Freser, després de 15 anys
Promoguda el 2005 per la Diputació i l’Ajuntament, tot just ara s’ha enllestit
Es va construir en el segle XI per defensar la frontera del comtat de la Cerdanya
La inauguració abans-d’ahir del remodelat castell de Sant Pere de Ribes de Freser ha culminat un període de 15 anys d’intervencions, que han dotat el poble d’un important element de projecció cultural i arquitectònica. El projecte de restauració d’aquest castell va ser promogut per l’Ajuntament de Ribes i la Diputació de Girona l’any 2005. L’actuació, però, ja s’havia iniciat a finals dels anys vuitanta, amb la consolidació dels elements encara visibles i una petita intervenció arqueològica. La restauració també ha permès habilitar una connexió amb el centre del poble, i així molts veïns de la zona utilitzen l’itinerari turístic que passa per davant del monument per desplaçar-s’hi.
Al llarg d’aquests anys d’actuacions, s’hi han anat fent visites teatralitzades i guiades de caràcter puntual a mesura que s’anaven consolidant les diferents fases. Uns bons exemples són les activitats celebrades en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni o, més recentment, les jornades Som Cultura.
El castell de Sant Pere és una fortalesa del segle XI que inicialment tenia només d’una petita torre. Es va construir per controlar la frontera entre el comtat de Cerdanya, al qual pertanyia Ribes, i el de Besalú. La fortalesa va ser objecte de diversos setges i incursions durant anys que la van deixar malmesa, tot i que l’anaven adequant per fer front a nous atacs. La construcció actual és del1374, en què el castell va adquirir la fesomia actual, amb diverses terrasses superposades i altres dependències d’habitatge i emmagatzematge, que funcionaven com a recinte jussà.
Al segle XV, la fortalesa va patir importants desperfectes durant els terratrèmols que van afectar Catalunya els anys 1427 i 1428. Pel que fa a la guerra del 1462-1472, els historiadors han trobat només alguna informació escadussera que hi fa referència. S’hi van tornar a fer obres al segle XVII, quan es va crear la nova frontera amb la monarquia francesa, a causa de la pèrdua dels comtats del Rosselló i la Cerdanya pel Tractat dels Pirineus. El castell va ser sistemàticament destruït per les tropes franceses, en un moment en què la monarquia hispànica va intentar crear una nova xarxa de fortificacions amb fortaleses preexistents per prevenir possibles atacs.