El gran autor clàssic àrab, en català
Abu Utman Amr ibn Bahr al-Kinani al-Fuqaymi al-Basri, més conegut com a Jàhidh (Bàssora, c. 776-869), és un dels intel·lectuals àrabs que van formar part de la Casa de la Saviesa de Bagdad, considerada la primera universitat. Savi eminent, especialista tant en zoologia com en gramàtica, entre d’altres disciplines, està considerat el gran prosista clàssic de la llengua àrab. Es diu que va escriure més de 200 obres, però només se’n conserven una trentena i no totes senceres. La traductora Margarida Castells ha dedicat alguns anys a traduir Llibre dels avars, de Jàhidh de Bàssora, el primer text d’aquest autor que podem llegir en català, gràcies a Adesiara.
“Jàhidh és el gran clàssic de la literatura àrab, símbol d’una època resplendent, de quan Bagdad era com la Nova York actual”, va comentar Castells en la presentació. “Jàhidh va ser pioner a l’hora d’escriure, en àrab, una prosa elaborada, amb valor literari”, hi va afegir Castells.
El Llibre dels avars és un compendi de les extravagàncies dels avars i les excuses dels garrepes, tot combinant la broma i el bon humor amb la seriositat i la reflexió. “És un escriptor divertit, diuen que era baixet, fosc de pell perquè tenia un origen humil, descendent d’esclaus africans, lleig, amb els ulls sortits”, va definir Castells.
L’editor d’Adesiara, Jordi Raventós, al començament de la roda de premsa va prometre dues primícies. La segona és la primera convocatòria del premi de traducció de clàssics grecs i llatins Memorial Montserrat Ros, dins els premis Vila de Martorell. “A més de fer un homenatge a una gran traductora, vaig pensar que si la nostra col·lecció que més es ven és la de clàssics grecs i llatins, potser no era tan boig proposar un premi, crec que únic al món”, va comentar l’editor. És un premi al projecte, dotat de 2.000 euros i la publicació. “Hi ha molts traductors de grec i llatí que no s’hi poden dedicar professionalment i el premi pot ser un ajut”, va dir Raventós. Es poden consultar totes les bases a premivila.martorell.cat
Àlex Susanna, president d’aquests premis, va voler “donar valor a l’antiguitat, 45 anys”, des que es van instaurar. “Aquesta constel·lació de premis té la virtut de mobilitzar, any rere any, una part important de la població martorellenca”, hi va afegir, acompanyat de l’assentiment d’Andreu González, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell.