Llibres

Libres de riba a riba

L’Escala celebra el cap de setmana que ve la segona fira literària prenent com a emblema els ponts de la Mediterrània i debatent sobre la llibertat d’expressió

Pessarrodona, Guillamon, Garrigasait, Carlota Gurt, Nopca i Barderi, entre els autors

L’Escala Vila del Lli­bre , el fes­ti­val lite­rari d’hivern de l’Empordà, tor­narà als car­rers del muni­cipi a par­tir de diven­dres que ve, 28 de febrer, i fins al diu­menge 1 de març. Pre­sen­ta­ci­ons, reci­tals poètics, col·loquis, espec­ta­cles, tallers i expo­si­ci­ons per a tots els públics se suc­cei­ran els tres dies de fira, que adopta la Medi­terrània com a eix con­cep­tual d’aquesta segona edició. D’acord amb l’escrip­tora Núria Espo­nellà, comissària del fes­ti­val, es posarà l’accent en els ponts, el viatge i l’inter­canvi de conei­xe­ments, però també en “la importància del dret a la lli­ber­tat d’expressió i a la lliure cir­cu­lació d’idees”. En con­cret, s’abor­da­ran les mesu­res del govern espa­nyol per posar límits a la xarxa amb la taula Lli­ber­tat d’expressió en l’era digi­tal, mode­rada per la peri­o­dista i edi­tora Laura Rosel, i en la qual par­ti­ci­pa­ran Genís Roca, expert en el món digi­tal; Laura Huerga, direc­tora de l’edi­to­rial Raig Verd i coau­tora amb Blanca Tus­quets de l’assaig Tu calla!, i la peri­o­dista Bea Talegón (dis­sabte, 11 h). Pel que fa al motiu cen­tral de la Medi­terrània, serà ana­lit­zat en el diàleg que sos­tin­dran, al vol­tant de la vigència dels clàssics, l’escrip­tor Raül Gar­ri­ga­sait, que acaba de publi­car Els fun­da­dors, sobre els orígens de la Fun­dació Ber­nat Metge, i l’edi­tor d’Ade­si­ara, Jordi Raventós (dis­sabte, 12 h). Víctor Català, Aurora Ber­trana i Maria Àngels Anglada seran també objecte de debat en un col·loqui amb Mar­ga­rida Casa­cu­berta, Rosa Vila­nova, Anna Perera i Gemma Gar­cia com a mode­ra­dora (diu­menge, 12 h).

La tro­bada literària, que també dedi­carà un espai a cele­brar l’Any Joan Perucho, amb una con­ferència de Julià Gui­lla­mon, i l’Any Car­ner, serà inau­gu­rada diven­dres (19 h) per la poeta, assa­gista i tra­duc­tora Marta Pes­sar­ro­dona, Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes 2019, en una con­versa amb Àngels Gre­gori, que li ha anto­lo­gat la poe­sia a A favor nos­tre (Godall). Hi haurà també una taula rodona dedi­cada a la nar­ra­tiva breu, amb Pilar Estel­rich i Mont­ser­rat Fran­quesa, tra­duc­to­res de les Històries de l’exili de Joseph Roth, que ha edi­tat Pagès; Rafael Vall­bona, premi Roc Boro­nat; Car­lo­tra Gurt, que debuta amb Caval­ca­rem tota la nit (premi Rodo­reda), i Jaume Fer­rer (dis­sabte, 17 h). El gènere negre també tindrà el seu espai amb qua­tre autors que par­la­ran de les seves nove­tats: Mari­bel Tor­res, Jordi Agut, Albert Gas­sull i Sebastià Benas­sar, mode­rats per Jordi Dausà (dis­sabte, 18.30 h).

Així mateix, vin­dran a pre­sen­tar obra els gua­nya­dors dels grans pre­mis lite­ra­ris: Jordi Nopca (Proa, Mont­ser­rat Bar­deri (Ber­trana) i David Nel·lo (Òmnium). A propòsit del viatge, el pro­fes­sor Xavier Pla revi­sarà l’obra de Josep Pla a la llum de les seves cròniques cos­mo­po­li­tes, que el van por­tar de la Unió Soviètica a Israel (diu­menge, 17.30 h). Najat El Hachmi, per la seva banda, apor­tarà la visió de gènere a par­tir del seu lli­bre Sem­pre han par­lat per nosal­tres, en con­versa amb Maria Àngels Cabré, que acaba de publi­car una història del femi­nisme a El llarg viatge de les dones (diu­menge, 13 h). Amb motiu dels cen­te­na­ris d’Asi­mov, Her­bert i Brad­bury, l’escrip­tor Antoni Munné-Jordà i el tra­duc­tor Edu­ard Cas­ta­nyo deba­tran sobre la ciència-ficció (diu­menge, 16.30 h), i la gas­tro­no­mia s’hi farà lloc amb la xer­rada La nos­tra cul­tura al plat, a càrrec de Jaume Fàbrega (diu­menge, 18.30 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.