Llibres

Libres de riba a riba

L’Escala celebra el cap de setmana que ve la segona fira literària prenent com a emblema els ponts de la Mediterrània i debatent sobre la llibertat d’expressió

Pessarrodona, Guillamon, Garrigasait, Carlota Gurt, Nopca i Barderi, entre els autors

L’Escala Vila del Llibre , el festival literari d’hivern de l’Empordà, tornarà als carrers del municipi a partir de divendres que ve, 28 de febrer, i fins al diumenge 1 de març. Presentacions, recitals poètics, col·loquis, espectacles, tallers i exposicions per a tots els públics se succeiran els tres dies de fira, que adopta la Mediterrània com a eix conceptual d’aquesta segona edició. D’acord amb l’escriptora Núria Esponellà, comissària del festival, es posarà l’accent en els ponts, el viatge i l’intercanvi de coneixements, però també en “la importància del dret a la llibertat d’expressió i a la lliure circulació d’idees”. En concret, s’abordaran les mesures del govern espanyol per posar límits a la xarxa amb la taula Llibertat d’expressió en l’era digital, moderada per la periodista i editora Laura Rosel, i en la qual participaran Genís Roca, expert en el món digital; Laura Huerga, directora de l’editorial Raig Verd i coautora amb Blanca Tusquets de l’assaig Tu calla!, i la periodista Bea Talegón (dissabte, 11 h). Pel que fa al motiu central de la Mediterrània, serà analitzat en el diàleg que sostindran, al voltant de la vigència dels clàssics, l’escriptor Raül Garrigasait, que acaba de publicar Els fundadors, sobre els orígens de la Fundació Bernat Metge, i l’editor d’Adesiara, Jordi Raventós (dissabte, 12 h). Víctor Català, Aurora Bertrana i Maria Àngels Anglada seran també objecte de debat en un col·loqui amb Margarida Casacuberta, Rosa Vilanova, Anna Perera i Gemma Garcia com a moderadora (diumenge, 12 h).

La trobada literària, que també dedicarà un espai a celebrar l’Any Joan Perucho, amb una conferència de Julià Guillamon, i l’Any Carner, serà inaugurada divendres (19 h) per la poeta, assagista i traductora Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019, en una conversa amb Àngels Gregori, que li ha antologat la poesia a A favor nostre (Godall). Hi haurà també una taula rodona dedicada a la narrativa breu, amb Pilar Estelrich i Montserrat Franquesa, traductores de les Històries de l’exili de Joseph Roth, que ha editat Pagès; Rafael Vallbona, premi Roc Boronat; Carlotra Gurt, que debuta amb Cavalcarem tota la nit (premi Rodoreda), i Jaume Ferrer (dissabte, 17 h). El gènere negre també tindrà el seu espai amb quatre autors que parlaran de les seves novetats: Maribel Torres, Jordi Agut, Albert Gassull i Sebastià Benassar, moderats per Jordi Dausà (dissabte, 18.30 h).

Així mateix, vindran a presentar obra els guanyadors dels grans premis literaris: Jordi Nopca (Proa, Montserrat Barderi (Bertrana) i David Nel·lo (Òmnium). A propòsit del viatge, el professor Xavier Pla revisarà l’obra de Josep Pla a la llum de les seves cròniques cosmopolites, que el van portar de la Unió Soviètica a Israel (diumenge, 17.30 h). Najat El Hachmi, per la seva banda, aportarà la visió de gènere a partir del seu llibre Sempre han parlat per nosaltres, en conversa amb Maria Àngels Cabré, que acaba de publicar una història del feminisme a El llarg viatge de les dones (diumenge, 13 h). Amb motiu dels centenaris d’Asimov, Herbert i Bradbury, l’escriptor Antoni Munné-Jordà i el traductor Eduard Castanyo debatran sobre la ciència-ficció (diumenge, 16.30 h), i la gastronomia s’hi farà lloc amb la xerrada La nostra cultura al plat, a càrrec de Jaume Fàbrega (diumenge, 18.30 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.