cultura

la contra

Tarraco, en un cop d'ull

Mini Tarraco permet visitar tots els monuments més emblemàtics de la ciutat en miniatura

Sovint es diu que el món és un moca­dor, i de mos­tres, se'n veuen cada dia. És com dir ves quina casu­a­li­tat, o ves quina coin­cidència. Dic això perquè ahir al mig­dia, després de visi­tar el lloc que trac­taré de deta­llar a con­ti­nu­ació, vaig pujar al cotxe, vaig posar la ràdio i pre­ci­sa­ment par­la­ven de la cançó que repre­sen­tarà l'Estat espa­nyol a Euro­visió, titu­lada Algo pequeñito. Si s'ho pre­gun­ten, aca­bava de sor­tir de Mini Tar­raco, una mena d'expo­sició dels monu­ments més visi­tats de Tar­ra­gona, situ­ada en una par­cel·la a uns 9 quilòmetres de Tar­ra­gona, a tocar dels Palla­re­sos, con­cen­trats en poc més de 100 metres qua­drats. «Tot va començar com una afició del meu pare que hi dedi­cava hores després que es jubilés», va expli­car Wen­ces­lao Mase­ras, asse­nya­lant l'ermita de Sant Magí de la Bru­fa­ga­nya, la pri­mera de les cre­a­ci­ons, pre­de­ces­sora d'onze figu­res més. No hi fal­ten el pont del Dia­ble, l'amfi­te­a­tre, el Pre­tori, la capçalera del circ, la torre de l'Arque­bisbe, la cate­dral o l'arc de Berà, junt amb l'ermita de Sant Magí de la Bru­fa­ga­nya, l'ermita de la Salut i, com a bon ser­ra­llenc, l'església de Sant Pere del barri mari­ner de Tar­ra­gona. Tots fets amb tot­xa­nes, ciment i frag­ments de vidre. Res més.

Ja fa temps que el seu pro­pi­e­tari va veure pos­si­bi­li­tats de negoci i des de fa un parell de mesos Mini Tar­raco ja està obert al públic cada cap de set­mana. Està prin­ci­pal­ment adreçat als nens, sobre­tot perquè la mida dels monu­ments, sepa­rats i cadas­cun amb el seu plafó expli­ca­tiu en cinc llengües, és per­fecta per a la cana­lla. «Tenen l'opor­tu­ni­tat de veure tots els monu­ments en un moment i, a més, se'ls explica quin sig­ni­fi­cat tenien gràcies als moni­tors», recorda Wen­ces­lao. Cons­ci­ent que la ruta aviat esta­ria enlles­tida, la visita a Mini Tar­raco es com­ple­menta amb jocs de taula romans, tallers, gim­ca­nes i acti­vi­tats vari­a­des en funció de l'edat de la cana­lla que hi par­ti­cipi, tot i que prin­ci­pal­ment està ori­en­tat als nens i nenes de primària. En un dels extrems de la par­cel·la hi ha un fos­sar amb arena, on s'ama­guen objec­tes romans que al dar­rere sem­pre por­ten inhe­rent el seu joc i la seva expli­cació cor­res­po­nent. «Si el nen des­co­breix una corona la moni­tora es dis­fressa de reina i li explica qui­nes fun­ci­ons tenia en una època con­creta», matisa Wen­ces­lao, que remarca que aques­tes acti­vi­tats ja estan inclo­ses en el dos­sier de cadas­cuna de les esco­les de la comarca del Tar­ra­gonès, encara que també reben visi­tes fami­li­ars i dar­re­ra­ment també ani­ver­sa­ris. Hi ha dife­rents tari­fes, depe­nent del temps d'estada i de si es ve en grup esco­lar o fami­liar, encara que el prin­ci­pal propòsit és que les visi­tes siguin d'esco­lars, que sur­ten a 4 euros per nen.

Mini Tar­raco està situat en terme del Cat­llar, tot i que, en ter­mes empre­sa­ri­als, el seu objecte social és difon­dre la cul­tura i la història dels monu­ments de la capi­tal. Al marge que el Con­sell Comar­cal sub­ven­ci­ona l'auto­car esco­lar, de moment, l'únic que està rebent de totes les admi­nis­tra­ci­ons són «bones inten­ci­ons», a més del suport exprés del gerent del Patro­nat de Turisme de Tar­ra­gona, Car­les Sanz, però de la regi­do­ria de Patri­moni, encara res. «Bus­quem patro­ci­na­dors», diu Wen­ces­lao. Per si de cas, la pròxima obra en marxa és l'església del Cat­llar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.