cultura

L'historiador Antoni Carreras desgrana les peces de forja més significatives al monestir de Poblet

En l'estudi de la petjada al cenobi cistercenc de la nissaga de forjadors de Cal Biel

En el llibre El ferro forjat del Monestir de Poblet, l'historiador espluguí Antoni Carreras desgrana una a una les peces de forja més significatives elaborades pels mestres artesans espluguins de Cal Biel; en funció d'una necessitat específica, explica el motiu, la seva simbologia, el seu missatge.

En fa un estudi de l'empremta de la nissaga de forjadors de Cal Biel al cenobi cistercenc, que esdevé bressol artístic i plataforma de llançament, amb obres d'un alt nivell de qualitat i singularitat extraordinàries i de gran projecció artística. Són dissenys d'aportació pròpia que recreen l'estil medieval i es conjuguen en el conjunt monacal amb gran mestria. El volum s'estructura en una breu història del ferro i Poblet, amb les primeres ferreries; una breu història de la nissaga de forjadors de Cal Biel amb Ramon Martí com el vertader artífex de la restauració de Poblet iniciada en els anys seixanta.

La història de cada peça descrita per l'autor i la quarantena de fotografies que il·lustra el llibre ens mostra la creació artística de Cal Biel, amb elements que en són primordials, com el drac de 12 metres que amb les seves urpes recrea la barana al Museu de la Restauració del monestir, una peça de la mitologia grega emblemàtica; portes i reixes que delimiten espais i llums que recreen atmosferes com l'enorme lampadari, a més d'elements litúrgics i reliquiaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.