Llibres

Un tast de...

‘Cuba, la soledat que no s’acaba’, de Per Nyholm

Notes d’un viatge d’hivern

Cuba, la soledat que no s’acaba
Saldonar Autor:
Per Nyholm
Traducció:
M.A. Sànchez i H. Brockdorff
Gènere:
periodisme
Pàgines:
272
Preu:
19,90 €
‘Cuba, la soledat que no s’acaba. Notes del viatge d’hivern d’un periodista danès’, amb pròleg de Jaume Cabré, és el relat periodístic d’un viatge de més de tres mil quilòmetres per aquesta illa del Carib, immersa en una revolució que ja fa més de seixanta anys que s’allarga. És una cruel dictadura, un estat socialista tropical o un paradís de vacances abandonat de la mà de Déu? Més enllà dels fulls turístics multicolors, el periodista danès Per Nyholm, amb una trajectòria impecable com a corresponsal de premsa en països en conflicte, analitza amb una mirada absolutament lliure la vida, la història i la política dels cubans.
“Què és l’Havana? Un llibre escrit en pedra, un somni, un malson, un crit a la cel·la de tortura de la història, una genuflexió.

L’Havana s’ofe­reix; és pot­ser la capi­tal més com­mo­ve­dora de l’hemis­feri ame­ricà, no la més bonica, ni la més exòtica, sinó jus­ta­ment com­mo­ve­dora, amb la seva història èpica, els seus monu­ments, les seves mol­tes tragèdies i pocs tri­omfs, els seus nadius exter­mi­nats fa temps i els seus colons poste­ri­or­ment expul­sats, els seus patri­o­tes i traïdors, la república del segle XX labo­ri­o­sa­ment acon­se­guida, ide­als i il·lusi­ons, i final­ment la revo­lució de Fidel Cas­tro. Què és l’Havana? Un lli­bre escrit en pedra, un somni, un mal­son, un crit a la cel·la de tor­tura de la història, una genu­flexió. Conec totes aques­tes capi­tals ame­ri­ca­nes per la meva llarga vida de viat­ges, del nord al sud i del sud al nord. L’Havana, penso després de dei­xar la meva bossa de viatge a la llar modesta però bonica de la María Luisa i l’Alfredo, és pos­si­ble que sig­ni­fi­qui el dar­rer d’aquests viat­ges per a mi. Ja no tinc força per a tants viat­ges. A què con­du­ei­xen? Viat­gem perquè ens avor­rim? Pot­ser viat­gem, com escriu el polonès Andr­zej Sta­siuk, perquè tenim la sen­sació de viure en el mig, aquest mig que sig­ni­fica que tot és igual de llunyà, igual de pro­per i que té el mateix valor. En el viatge podem fer que ens entre­tin­guin. També podem bus­car el que és ver­ta­der, allu­nyar-nos del mig, anar fins al llin­dar de l’abisme, allà on l’oceà es pre­ci­pita a l’infi­nit, al que és exis­ten­cial. Podem reei­xir-hi? Cristòfor Colom, se suposa que va visi­tar la costa sep­ten­tri­o­nal de Cuba l’octu­bre del 1492. No se sap amb cer­tesa, perquè tots els papers del gran nave­gant s’han per­dut. Colom mateix opi­nava que es tro­bava en una illa a l’altura de la Xina o del Japó, i és la seva veri­tat per­so­nal. D’Amèrica no en tenia idea. Així es rom­pen les espe­ran­ces, un esforç acaba en no-res, un procés sense fi, des­ti­nat al fracàs. Cre­iem en el progrés i cre­iem que estem fent pro­gres­sos, però es pro­du­eix la recessió. Les con­ques­tes mate­ri­als no sem­pre venen acom­pa­nya­des de con­ques­tes ètiques i morals, ans al con­trari. Europa mateix, que em té ocu­pat en cos i ànima, i que ara he dei­xat enrere per qua­tre o cinc set­ma­nes, ja ben bé no la suporto més. Sento que Europa, aquest con­ti­nent de la huma­ni­tat i de la cul­tura, està envaïda per la reacció i el fei­xisme, per la xenofòbia i la por a les reli­gi­ons, per oblits vol­guts i estu­pi­desa vol­guda, per tot aquell hor­ror que crèiem haver superat amb la victòria de les democràcies en la Segona Guerra Mun­dial, seguida del final de la Guerra Freda l’any 1989 i de la reunió en la Unió Euro­pea de gai­rebé tots els euro­peus de l’est i de l’oest. Passa d’una altra manera a Cuba? Passa d’una altra manera en aquest car­rer immund i d’aire viciat que em du cap al Malecón? Aquí també hi va haver fe en el futur. Però no va venir mai.

S’ha fet fosc. De fres­cor ves­per­tina, gens ni mica. La tem­pe­ra­tura és d’uns 22-24 graus, la humi­tat de l’aire pesa. Prenc un bici­taxi per recórrer el Malecón, per anar cap a fora, cap a la ciu­tat nova que va sor­gir amb direcció al cel del Carib en els anys després de la Pri­mera Guerra Mun­dial. Passo per l’Havana deca­dent, però també és una Havana amb dia­ris i revis­tes, amb debat i política, amb art i cul­tura, una Havana espa­iosa, i vaig fins a l’estàtua del gene­ral Anto­nio Maceo y Gra­ja­les, mort en la guerra d’alli­be­ra­ment con­tra els espa­nyols l’any 1896. D’aquí me’n torno a casa, cami­nant. Neces­sito treure’m del cos el viatge en avió, moure l’esque­let. El vent bufa més fort, les ones es tren­quen damunt la balus­trada de pedra, núvols d’aigua s’alcen con­tra el cel de la nit i cau una pluja salada damunt la vorera plena de clots, d’on es fil­tra a la calçada amb el seu trànsit escàs. És un cami­nar per davant de façanes en ruïna, sota colum­na­tes en des­com­po­sició, per davant de galle­des d’escom­bra­ries fètides, per davant de per­so­nes que s’arrau­lei­xen en la misèria. L’Havana s’esmi­cola. Com serà aquesta ciu­tat d’aquí a cent anys? ¿Un munt de runes, cobert per la jun­gla, una repe­tició de les ciu­tats obli­da­des dels aste­ques i dels maies del con­ti­nent no gaire llunyà? ¿Una Sin­ga­pur cari­be­nya, pròspera i plena de vida, tal com era la intenció del règim colo­nial espa­nyol en fun­dar un mer­cat i una for­ta­lesa en aquest indret fa cinc-cents anys? Durant molt de temps l’Havana —per a bé i per a mal— va fer el seu paper. La capi­tal es va omplir de mer­ca­ders i artis­tes, de navi­li­ers i barons del sucre, de mes­tres d’aixa i arte­sans, cap­tai­res i mere­trius, pira­tes i aven­tu­rers, amb cases de comerç, palaus de nobles i casots de pela­ca­nyes, amb idees i pre­sons. A la pri­mera mei­tat del segle XX l’Havana era una de les grans ciu­tats ame­ri­ca­nes més ani­ma­des, i Cuba, el quart o cinquè país més ric d’aquesta part del món, només superat pels Estats Units, el Canadà, Mèxic i —pot­ser— l’Argen­tina. Amb la revo­lució del 1959, ini­ci­ada per Fidel Cas­tro, un fill de família benes­tant ence­gat pel desig de poder, va seguir el declivi. El port és mort, els matolls sur­ten de les fines­tres bui­des dels pala­uets aban­do­nats. A l’hemis­feri occi­den­tal només Haití és més pobra que Cuba.

Al car­rer Leal­tad un Ply­mouth blanc i blau celeste d’una anyada inde­fi­ni­ble, però pro­ba­ble­ment dels anys cin­quanta, està immo­bi­lit­zat sobre qua­tre blocs. Engan­xat al vidre poste­rior, hi ha el logo­tip de la revista nord-ame­ri­cana Play­boy, amb un conill ore­llut, un record d’aquells temps. La car­ros­se­ria està abo­nye­gada i rove­llada, i li fal­ten les rodes del dar­rere. Hi pot haver un motor, allà, sota el capó? Algú l’ha obli­dat, aquest cotxe? Difícil­ment. El pro­pi­e­tari sen­zi­lla­ment no té els mit­jans per fer-lo repa­rar. Una car­cassa de cotxe a l’espera de temps millors. Els cubans també espe­ren, dei­xats a l’esta­cada per un règim pagat d’ell mateix, que ara més que mai es dedica a arram­bar amb tot el que pugui.

L’Alfredo, el meu amfi­trió, m’ofe­reix un rom perquè aterri, un magnífic rom dau­rat de San­ti­ago. Tot i això no dormo bé del tot, pel jet­lag, és clar, però també per les impres­si­ons noves, for­tes. A la mati­nada em des­perta un cant de gall. Al bell mig de l’Havana, ciu­tat de mili­ons d’habi­tants.

Se suposa que el par­tit té al vol­tant de sis-cents mil mem­bres, si fa no fa un cinc per cent de la població. En el sen­tit lite­ral, és un par­tit d’elit, molt per sota del grau d’orga­nit­zació dels comu­nis­tes de l’Europa Cen­tral i de l’Est abans del 1989. Milers de fun­ci­o­na­ris diri­gents, per­so­nal de segu­re­tat, mili­tars i pro­pa­gan­dis­tes, s’afirma que tenen fetes les male­tes, empa­que­ta­des amb joies, dòlars i euros, lles­tos per pirar; però, cap a on? Els alts fun­ci­o­na­ris de Batista i la pri­mera onada de refu­gi­ats després del 1959, els ano­me­nats emi­grants històrics, van poder esta­blir-se a Miami o en altres llocs del Carib. Batista va morir tran­quil l’any 1973 a l’Espa­nya lla­vors de règim fei­xista. Però els homes del règim cas­trista hau­rien de bus­car-se un altre lloc. Les illes veïnes són totes més o menys democràtiques i difícil­ment els accep­ta­ran. L’Argen­tina i Xile ja no estan a dis­po­sició, el Bra­sil i Veneçuela, amb prou fei­nes. Fins i tot Bolívia, Nica­ra­gua i l’Equa­dor deuen sem­blar, vist des de l’Havana, unes des­ti­na­ci­ons prou inse­gu­res. Angola, Moçambic i Zimbàbue es tro­ben allà lluny, a l’Àfrica, on Cuba va enviar sol­dats en la pri­mera fase de la revo­lució, la inter­na­ci­o­nal, sense, però, ima­gi­nar-se que algun dia cal­dria anar a jubi­lar-se a casa d’algú. Rússia, la Xina, Corea del Nord? Sense el sol, el rom i les plat­ges de pal­me­res que xiu­xi­ue­gen de Cuba? És una idea insu­por­ta­ble a Mira­mar, el barri de gent adi­ne­rada de la capi­tal, on l’elit revo­lu­cionària viu en splen­did iso­la­tion. Cuba és la dar­rera dic­ta­dura veri­ta­ble del món occi­den­tal. Fidel, el visi­o­nari pre­so­ner dins la seva presó de mal­son, i el seu germà Raúl par­la­ven de refor­mes. Però no van menar a res, o a molt poc. Què s’ima­gi­na­ven? Pot­ser només s’esta­ven arra­pant a un poder tan fràgil com les façanes del Malecón.

Per començar, em vull pas­sar una set­mana a l’Havana. Seria sufi­ci­ent, em penso, con­si­de­rant que no tinc la intenció de tro­bar-me amb gent del par­tit ni amb altres per­so­nes diguem-ne relle­vants, les quals pos­si­ble­ment —però refle­xi­o­nant-hi més, poc pro­ba­ble­ment— podrien donar-me una opinió dels assump­tes locals dis­tinta de la impressió depri­ment que en trec quan cir­culo pels car­rers de la capi­tal. La meva experiència de l’Europa de l’Est em diu que seria inútil, una pèrdua de temps i de for­ces, si intentés acos­tar-me a l’apa­rell del poder. Els diri­gents impor­tants del par­tit d’aquí són tan poc acces­si­bles com antany a Berlín de l’Est, Buca­rest o Buda­pest. Els por­ta­veus de l’apa­rell, de qui podríem supo­sar que prèvia petició fos­sin acces­si­bles, són espe­ci­a­lis­tes a fugir d’estudi en les seves res­pos­tes. Els diplomàtics estran­gers sovint poden aju­dar, però d’una banda jo, com a visi­tant sense acre­di­tar, no vull impor­tu­nar per exem­ple els ale­manys o els espa­nyols —i en abso­lut els nord-ame­ri­cans aca­bats d’arri­bar—, i d’altra banda ells tam­poc no en saben gaire, segons el que sento a dir. Cuba con­ti­nua sent un dels països més tan­cats del món, i para­do­xal­ment atén amb molt de gust els turis­tes de moneda forta, men­tre s’esti­guin dins les seves reser­ves des­ti­na­des a aquest fi. Així doncs, em limi­taré a tro­bar-me amb uns quants cubans crítics amb el règim, reco­ma­nats per amics cubans a Europa. A més a més, em mouré pel meu compte, cosa que em va d’allò més bé.

L’única vegada que m’he apro­pat a un man­da­tari cubà va ser a Car­los Rafael Rodríguez, un comu­nista relliscós com una anguila, amb qui em vaig tro­bar, amb altres col·legues, en ocasió de la visita de l’ales­ho­res minis­tre d’afers estran­gers danès, K. B. Ander­sen, a l’Havana, l’any 1977. Després d’una estada d’uns quants dies al Bra­sil vam volar a Flo­rida, una mar­rada que el sem­pre murri K. B. s’havia empes­cat. D’allà volia con­ti­nuar, com a pro­vo­cació, fins a Cuba, amb la Cubana de Avi­ación, la com­pa­nyia aèria naci­o­nal cubana, que nor­mal­ment no tenia permís per ater­rar als Estats Units. Les auto­ri­tats nord-ame­ri­ca­nes van ron­di­nar però en K. B. es va sor­tir amb la seva. No obs­tant això, va haver de fer la con­cessió que el vol sortís d’Orlando, no de Miami, per la qual causa poquíssima gent se’n va ado­nar. Sigui com sigui: mal­grat el blo­queig i el con­tra­blo­queig, un avió de pas­sat­gers pro­pi­e­tat de l’estat cubà va dur la dele­gació danesa amb apèndix periodístic direc­ta­ment dels Estats Units a Cuba. L’Havana va cor­res­pon­dre a aquest tri­omf amb un parell de comen­ta­ris con­ci­li­a­dors, que en K. B., per al gran diver­ti­ment de tot­hom, va comu­ni­car a la premsa i després a Was­hing­ton, la dar­rera estació del viatge. Els peri­o­dis­tes del seguici d’en K. B. s’ima­gi­na­ven que ells també, igual que el minis­tre d’afers estran­gers, ana­ven a tro­bar-se amb Fidel Cas­tro. Això ho va sabo­te­jar en K. B., que no volia que la seva con­versa amb Cas­tro fos eclip­sada davant de tot­hom per una pos­si­ble tro­bada entre el capi­tost de la revo­lució i els peri­o­dis­tes. No es pot obli­dar, però, que Fidel segu­ra­ment no tenia gaire interès en una reunió d’aquest tipus. Així doncs, els senyors de la premsa danesa van haver d’acon­ten­tar-se amb l’esmen­tat Rodríguez, for­mal­ment el vice­pre­si­dent, de fet un lle­pa­cres­tes, que els revo­lu­ci­o­na­ris tenien molt estre­ta­ment con­tro­lat perquè, com a mem­bre impor­tant del nucli del par­tit comu­nista ori­gi­nal, era tot menys cas­trista; era un home mar­cat.

El cas és que als anys cin­quanta els comu­nis­tes cubans esta­ven fets del mateix for­migó que els comu­nis­tes diri­gents a la Unió Soviètica i a l’Europa de l’Est. Com a mar­xis­tes con­vençuts o decla­rats, sos­te­nien que es tro­ba­ven en el camí segur de la història cap al poder, i que de cap de les mane­res es dei­xa­rien con­duir a l’empan­ta­ne­ga­ment per una colla de ban­do­lers bar­buts allà a les mun­ta­nyes. Blas Roca, el cap del par­tit, va entrar sense escrúpols al règim de Batista, en una repe­tició malal­tissa del pacte del 1939 entre Hit­ler, el tirà nazi a Berlín, i Sta­lin, el tirà comu­nista a Mos­cou. Roca va estar en con­tra dels revo­lu­ci­o­na­ris des del pri­mer dia. Va con­dem­nar enèrgi­ca­ment l’atac fra­cas­sat de Cas­tro a la caserna Mon­cada l’any 1953. «Tots els cubans saben», va bra­mar Roca a l’Havana, «que aquests són una colla d’aven­tu­rers, amb els quals el par­tit comu­nista no té res a veure».

Car­los Rafael Rodríguez, minis­tre del govern de Batista i mem­bre del comitè cen­tral de Roca, va ser l’únic comu­nista diri­gent que va per­ce­bre com bufava el vent des de Sierra Maes­tra, on Cas­tro i el seu movi­ment del 26 de juliol ope­ra­ven després del 1956. Rodríguez va dei­xar l’Havana secre­ta­ment per unir-se als guer­ri­llers. Així, a par­tir del 1959 va estar del cos­tat dels ven­ce­dors, però inne­ga­ble­ment com­promès per la seva car­rera amb Batista, que ara era decla­rat públi­ca­ment un mons­tre. La seva tro­bada amb els cor­res­pon­sals de la premsa danesa va aca­bar amb el seu agraïment pel debat i amb els peri­o­dis­tes insa­tis­fets, fent que no amb el cap per la seva manca de con­tin­gut real. Tant Car­los Rafael Rodríguez com Blas Roca es van sal­var entrant en el par­tit comu­nista nou que Fidel va fun­dar el 1963. Pre­su­mi­ble­ment eren pro­te­gits pels vells cama­ra­des a Mos­cou, amb els quals Cas­tro ara tenia un deute. Car­los Rafael Rodríguez va diri­gir l’eco­no­mia cubana durant una sèrie d’anys, amb unes con­seqüències esfereïdores; després el van col·locar en el paper de vice­pre­si­dent. Va morir l’any 1997. Blas Roca va arri­bar a ser pre­si­dent del que els revo­lu­ci­o­na­ris ano­me­na­ven l’Assem­blea Naci­o­nal del Poder Popu­lar, un càrrec irre­lle­vant que com­por­tava cotxe ofi­cial i innu­me­ra­bles viat­ges als països soci­a­lis­tes i als no-ali­ne­ats. Va morir el 1982.

Per Nyholm

Per Nyholm (1943) és un periodista danès de referència i un europeu convençut que viu a Viena. Del 1980 al 2013 va ser corresponsal del diari ‘Jyllands-Posten’ a Londres, Viena i Roma. Va cobrir la caiguda de l’Europa comunista el 1989 i després les guerres balcàniques durant deu anys. En la seva columna dominical, relata l’embrutiment general tant de Dinamarca com de la resta del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia