Altres

A la frontera del pensament

La V Escola d’Estiu Walter Benjamin de Portbou commemora el 80è aniversari de la mort del filòsof

La cinquena edició de l’Escola d’Estiu Walter Benjamin, organitzada per la fundació Angelus Novus i l’associació Passatges de Cultura Contemporània, impulsades per la crítica d’art Pilar Parcerisas, commemora aquest cap de setmana el 80è aniversari de la mort del pensador a Portbou, el 26 de setembre de 1940, i els 75 anys de l’alliberament dels camps nazis, amb el lema La frontera de la memòria. Al llarg de tres dies, des de divendres fins diumenge, s’han programat conferències, lectures, taules rodones, presentacions, projeccions i exposicions al voltant de Walter Benjamin i la vigència del seu pensament, amb una atenció especial a les circumstàncies del seu exili i a les dones que també van patir persecució, entre elles la seva cosina i poeta Gertrud Kolmar, assassinada a Auschwitz el 1943, que serà reivindicada des de la mateixa obertura de l’escola, demà a la tarda al centre cívic Ca l’Herrero de Portbou (16 h), per la filòloga Cari Oriol. Els seus poemes, junt amb els d’Anna Akhmàtova i fragments dels colpidors llibres testimonials de Charlotte Delbo (recuperats recentment per Club Editor) seran evocats en una lectura poètica que tancarà la jornada de divendres, en què la psicoanalista lacaninana Carme Alda també haurà proposat una interpretació de la “malenconia dominada” de Benjamin.

“Frontera salvatge” de doble direcció, tant de l’exili com de la cultura del contraban, Portbou ha esdevingut un lloc de memòria indissociable del llegat de Benjamin, que probablement hauria apreciat el magnetisme decadent d’aquest maltractat poble fronterer com una qualitat revulsiva i contrària a tota idea de progrés en el sentit capitalista. Aquest és en tot cas un dels missatges centrals de les Tesis de filosofia de la història, escrites poc abans del seu suïcidi en un hostal de Portbou, i que seran també objecte de reflexió a l’escola, per part de l’antropòloga i escriptora Maria Maïlat (dissabte), i del cineasta Eric Esser, que assistirà a la projecció del seu curtmetratge L’àngel de la història, diumenge a la Casa Benjamin.

A més, Jean-Yves i Michèle Troel presentaran la seva traducció al francès de Le passage de frontière, d’Ann Bridge, escriptora anglesa que es va implicar en el drama dels refugiats de la Segona Guerra Mundial i que va dedicar en aquest llibre, de 1942, un capítol al pas de Cervera a Portbou. També dissabte, la traductora i doctora en filosofia Claudia Kálasz es preguntarà Per què no es va salvar Walter Benjamin?, i Christian Gattinoni tractarà de “les fronteres poroses” entre la fotografia i el pensament benjaminià. La reflexió sobre la fotografia es traslladarà també a una taula rodona a propòsit de La frontera habitada, del taller Aladeriva, els membres del qual exposaran els seus treballs a la Sala de Duanes de l’estació de tren amb el títol Insula. Hi haurà, a més, una performance de Rosa Brugat (Passaport a les estrelles), un espectacle amb música i projeccions de Catherine Estrade i Vincent Commaret, i la presentació d’Art i literatura de masses, recuperació de la versió que Antoni Pous va fer al seu dia d’aquest text fonamental de Benjamin, reeditat ara per Reremús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.