El festival Ohlalà! serà presencial i en línia
La belle époque, una comèdia francesa dirigida per Nicolas Bedos i protagonitzada per Daniel Auteuil que es va estrenar a Canes i ha guanyat tres premis César, inaugura demà la tercera edició de l’ Ohlalà! - Festival de Cinema Francòfon de Barcelona. Inicialment estava previst que se celebrés el març passat, però es va haver de posposar a causa del coronavirus i finalment es farà entre l’1 i el 8 de d’octubre, amb una novetat important: tindrà versió presencial, a l’Institut Francès de Barcelona, i en línia, a través de la plataforma Filmin.
De diferents països
La crisi sanitària ha obligat igualment a reduir els títols programats. Es manté la voluntat d’“oferir al públic pel·lícules inèdites provinents de territoris francòfons”, com explicava el març passat Ana-Belén Fernández, codirectora del festival amb Mélody Brechet-Gleizes. Però els títols passen dels 23 llargmetratges previstos a 16, provinents de diferents països de parla francesa: França, Bèlgica, Suïssa, el Canadà o Tunísia, entre altres. Nou d’aquests llargmetratges formaran la secció competitiva, i a més hi haurà els títols d’inauguració (La belle époque) i cloenda (Notre dame, dirigida i protagonitzada per Valérie Donzelli). L’actriu francesa Nathalie Baye serà la padrina d’honor del festival, però no vindrà, tal com estava previst, a causa de la pandèmia. Ohlalà! li dedicarà una retrospectiva de cinc títols: Les sentiments, Le petit lieutenant, Solo el fin del mundo, Las guardianas i Una relación privada, que va protagonitzar amb Sergi López el 1999 i que es veurà a la Filmoteca.
Quatre dels nous títols a competició han estat dirigits per dones. A l’Institut Francès i en línia a Filmin es podran veure Kuessipan, de Myriam Verreault (Canadà); Les éblouis, de Sarah Suco (França); Antigone, de Sophie Deraspe (Canadà); Ceux qui travaillent, d’Antoine Russbach (Suïssa), i Bik eneich: un fils, de Mehdi Barsaoui (Tunísia). Alguns directors participaran en un col·loqui en línia en acabar les projeccions de les seves respectives pel·lícules. Els altres quatre films de la secció competitiva es podran veure només a Filmin. Tots aspiren a tres guardons: el premi del jurat, el del jurat jove i el del públic. La programació ofereix una gran varietat de temes, gèneres i països d’origen, i molts títols han passat per grans festivals com ara Canes, Berlín o Sant Sebastià. També n’hi ha molts que han estat nominats als César. Totes les pel·lícules estan subtitulades al català i al castellà. El jurat oficial està format per professionals de diferents àmbits del sector cinematogràfic: la directora Pilar Palomero (triomfadora al Festival de Màlaga d’aquest any amb Las niñas), el guionista Marçal Cebrian (La hija de un ladrón), la directora de fotografia Maite Astiz (Blue Rai), el periodista Salvador Llopart i la productora Serrana Torres (Oleg i les rares arts).