El Consorci del Museu de Lleida, el Bisbat i la Generalitat recorreran la sentència de l’art de la Franja
Les institucions que integren el plenari posen en comú el contingut dels recursos que presentaran aquesta setmana
El Consorci del Museu de Lleida, el Bisbat de Lleida i la Generalitat presentaran sengles recursos d’apel·lació contra la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre, que ordena tornar les 111 obres de la Franja a les 43 parròquies de la diòcesi de Barbastre-Montsó d’on provenien.
El Consorci insisteix a defensar que la propietat dels béns correspon al Bisbat de Lleida i que la seva ubicació ha de ser necessàriament el Museu de Lleida. A més, creu que el trasllat de béns catalogats com a col·lecció ha de ser autoritzat pel Departament de Cultura amb independència de qui sigui propietari, raó per la qual considera que el jutjat envaeix competències de l’Administració catalana en ordenar-ne la restitució.
Segons el Consorci del Museu de Lleida, una hipotètica entrega de les peces hauria d’anar acompanyada del compliment del preceptiu tràmit administratiu davant del Departament de Cultura i també del pagament de les despeses de conservació i custòdia dels béns durant tots aquests anys. Així ho defensa en el recurs d’apel·lació que el Consorci presentarà aquesta setmana contra la sentència de l’art de la Franja.
Per la seva banda, el Bisbat de Lleida es mostra en desacord amb el que diu la sentència, perquè creu que no vulnera els acords signats amb anterioritat amb l’Aragó perquè aquests fan referència a tribunals eclesiàstics i ara ha estat demandat pel civil i no ha rebut cap ordre de retirar-se del litigi.
A més, es ratifica en el fet de la causa jutjada, perquè la sentència del Jutjat de Barbastre omet l’exequàtur. En aquest sentit, cal recordar que un jutjat de Barbastre, i posteriorment ratificat per l’Audiència d’Osca, va sentenciar que les resolucions vaticanes no estan emparades pels acords estat espanyol i la Santa Seu, més enllà de les qüestions matrimonials. El Bisbat de Lleida insisteix en el fet que no s’han valorat algunes de les proves aportades, com és el cas de tot el protocol notarial, i es declara propietari dels béns per usucapió, com a mínim.
Per últim, la Generalitat, en el seu recurs, posarà de manifest que la sentència la condemna a una obligació de lliurament tot i que no va ser demandada i, per tant, no va poder exercir els seus drets de defensa durant la tramitació del procediment. A més, insisteix en el conflicte entre Administracions Públiques, un conflicte competencial que considera que s’hauria de dirimir fora de la jurisdicció civil.
La Generalitat creu que no s’han respectat les competències administratives en relació amb la gestió i sortida dels béns culturals del Museu de Lleida. I, afegeix que no s’han tingut en compte ni respectat les sentències dictades per la sala contenciosa administrativa del TSJC que van ratificar la resolució de la consellera Mieras.
El plenari del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal s’ha reunit aquest dilluns de forma telemàtica per tal de posar en comú el contingut dels recursos d’apel·lació que presentaran a l’Audiència d’Osca contra la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre relativa al litigi dels béns de la Franja reclamats pel Bisbat de Barbastre-Montsó.