Llibres

L’univers de l’astronauta

Gerard Quintana presenta ‘L’home que va viure dues vegades’, novel·la amb què va guanyar el premi Llull

El protagonista, ple de llums i ombres, és poeta, bohemi, melòman i... toxicòman
“Vaig voler començar el llibre pel final, amb un esdeveniment tràgic i colpidor”

Gerard Quin­tana de petit era un noi tímid que, explica, es refu­gi­ava a la lli­bre­ria del seu oncle, para­pe­tat per 200.000 lli­bres. Ales­ho­res ja tenia calai­xos plens de poe­mes i relats, volia ser escrip­tor. “Quan em pre­gun­ta­ven què volia ser de gran, jo sem­pre deia «astro­nauta», perquè em resul­tava menys pre­tensiós que dir «escrip­tor»”, va con­fes­sar ahir Quin­tana en una tro­bada amb peri­o­dis­tes, a la Bar­ce­lo­neta.

L’excusa era que ja és a les lli­bre­ries la seva segona novel·la, amb què va gua­nyar el premi Ramon Llull, L’home que va viure dues vega­des, publi­cada per Columna, com l’ante­rior.

A Entre el cel i la terra, el seu títol de debut com a novel·lista el 2019 i del qual ha venut 10.000 exem­plars, Quin­tana encara es com­por­tava com un astro­nauta que gosa sor­tir a l’espai exte­rior, però ben lli­gat a la nau, pen­dent de cada movi­ment, en tensió, mirant més la nau que l’infi­nit tan car­re­gat de dua­li­tat que l’envol­tava.

Una de les pri­me­res coses que comenta és que a L’home que va viure dues vega­des s’ha “dei­xat anar”. L’astro­nauta es mou amb como­di­tat per l’uni­vers que ha creat –i vis­cut– i ens el mos­tra subs­ti­tuint la pre­caució per l’orgull i el plaer, man­te­nint, això sí, el res­pecte per l’ofici. Tot i que ano­me­nar ofici el fet d’escriure, en alguns casos, quedi molt curt. “La rea­li­tat màxima és la poe­sia”, con­si­dera Quin­tana. “El pri­mer lli­bre, mal­grat el que pugui sem­blar, té molta més ficció que aquest.”

“Tot­hom té una pri­mera novel·la, però gai­rebé ningú en té una segona”, va comen­tar l’edi­tora Glòria Gasch. “En la pri­mera, el Gerard estava del tot enco­ti­llat; en aquesta novel·la, però, des­plega tota la seva potència nar­ra­dora, amb la poe­sia com a eix ver­te­bra­dor i un munt de per­so­nat­ges”, hi va afe­gir.

L’obra comença el 1999, quan la Maria i els seus dos fills moren ofe­gats en una platja d’Eivissa davant la pas­si­vi­tat d’un per­so­natge sinis­tre, com sem­pre ho són les gàrgo­les fora de con­text. Eren la pare­lla i els fills del pro­ta­go­nista, Sal­va­dor Martí, que signa els poe­mes amb el pseudònim de Pere Pon­satí, que és el que també uti­litza Gerard Quin­tana. Un tri­an­gle que, amb els miralls que es tras­pas­sen, forma un robust cali­dos­copi aco­lo­rit amb dese­nes de per­so­nat­ges d’apa­rició breu, en molts casos, però amb una aroma que es per­llonga en la memòria.

“Vaig voler començar el lli­bre pel final, amb un esde­ve­ni­ment tràgic i col­pi­dor”, va comen­tar Quin­tana. Un fet que, menys la part final, van viure la seva pare­lla i els seus fills: el cor­rent se’ls enduia mar endins. Aquest és un dels molts fets reals amb què l’autor bas­teix la seva obra. Fets i per­so­nat­ges. Com el cam­pa­ner, que pre­gunta al Sal­va­dor “qui és més real, Cer­van­tes o el Qui­xot?”. “És un dels jocs de dua­li­tats que he vol­gut plan­te­jar en la novel·la; no importa tant què és real, si ho és dins del text i manté la coherència i la ver­sem­blança. He vol­gut mos­trar la rea­li­tat i la ficció com un sol con­cepte”, va afir­mar.

A par­tir d’aquest fet tràgic, “el per­so­natge veurà com s’esbor­ren els límits de la vida i la mort, amb els som­nis com a porta d’entrada al món invi­si­ble”. Una obra “sobre les sego­nes opor­tu­ni­tats, l’amor incon­di­ci­o­nal més enllà de la vida, la cer­tesa dels som­nis i la resiliència davant aquells impre­vis­tos que ens sac­se­gen”.

Hi ha tot de refe­rents lite­ra­ris, musi­cals i d’arts plàsti­ques –Goya, Cour­bet, Dalí...–, però en des­ta­quen tres escrip­tors perquè repre­sen­ten el trànsit a allò invi­si­ble, com les dues novel·les de Lewis Car­roll amb el per­so­natge de l’Alícia, la Història somi­ada, d’Art­hur Sch­nitz­ler –obra pòstuma de Kubrick a Eyes wide shut, en què el cine­asta va ser molt fidel al magnífic ori­gi­nal del 1926–, i dos clàssics de Tho­mas Mann, Doc­tor Faus­tus i La mort a Venècia –duta al cinema per un altre mes­tre, Vis­conti.

El relat fa can­vis cons­tants d’època i d’esce­nari i cada espai pren tot el sen­tit en relació amb l’estat emo­ci­o­nal del pro­ta­go­nista. De la fos­cor de car­re­rons de Bar­ce­lona i Girona, a pai­sat­ges natu­rals del Mont­seny, l’Empordà, Eivissa... I les for­ces tel·lúriques de la Gar­rotxa i la màgia d’un bosc de fades a la fageda d’en Jordà. Perquè és ben pre­sent l’espe­rit d’un cert rea­lisme màgic, de les figu­res del tarot –que donen nom a per­so­nat­ges i capítols– i d’un fons diabòlic amb per­so­nat­ges com Duque, Faust i Bafo­met, ger­ma­nas­tre i rival del pro­ta­go­nista, fill de Dionís i de l’Alícia Nao. I, natu­ral­ment, també hi ha la presència feme­nina, sem­pre enci­sa­dora, de la mateixa Alícia Nao, de la Maria, de la Nit, de la Selva i la seva mare Amàlia...

Sal­va­dor és “poeta, bohemi, melòman, a vol­tes toxicòman; un home ple de llums i ombres. Se sent incòmode en el món i s’aver­go­nyeix del temps que li ha tocat viure. Els lli­bres són el seu refugi; no li cal gaire per viure”. Tota la novel·la s’arti­cula a l’entorn de la seva fugida cons­tant, del seu des­do­bla­ment amb la relació com­plexa amb el seu pare i a par­tir de la mort de la seva dona i els fills. I acon­se­guirà des­lliu­rar-se del male­fici fami­liar de morir dues vega­des.

Gerard Quin­tana (Girona, 1964) va ini­ciar la car­rera de peri­o­disme a la UAB i la d’inter­pre­tació a l’Ins­ti­tut del Tea­tre de Bar­ce­lona, però és famós com a can­tant de la banda giro­nina Sopa de Cabra, des del 1986. Han estat uns 35 anys de car­rera, més de 1.500 con­certs, més de 500.000 dis­cos venuts del total de 27 tre­balls dis­cogràfics amb més de 200 cançons i adap­ta­ci­ons. Unes xifres que fan molt de goig. Tot i això, Gerard Quin­tana està aga­fant el gust a ser escrip­tor, després “d’haver tri­gat 50 anys a gosar ser-ho”, i ja té en marxa la ter­cera novel·la. Cada cop amb més lli­ber­tat, però assu­mint ris­cos, els “del miner que ha anat al més pro­fund pos­si­ble de dins” seu. El que espera amb més ganes és el retorn dels lec­tors i conèixer opi­ni­ons i reac­ci­ons a la lec­tura d’un lli­bre ple d’estrats. Un pas­seig de la mà de l’astro­nauta Gerard per un uni­vers que –somi­ant o des­pert– podria ser el de qual­se­vol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.