Tàrrega fa les maletes
Fira Tàrrega programa 60 funcions per Catalunya i l’Estat espanyol i cobreix l’edició anul·lada del setembre passat
En aquesta edició excepcional, la majoria de les actuacions de Fira Tàrrega es faran fora del municipi. I és que la programació Nòmada (una de les alternatives anunciades el maig passat per salvar la Covid) ha lligat una gira per 36 municipis (principalment als Països Catalans, però també al País Basc, Andalusia i Madrid) de companyies que han pogut realitzar les residències de suport a la creació. La directora artística de Fira Tàrrega, Anna Giribet, admet que el sector fa anys que reivindica un circuit d’arts del carrer, però que el cartell Nòmada no es podrà impulsar per a altres edicions. Tot i així, està oberta, un cop feta l’avaluació de Nòmada, que Fira Tàrrega col·labori en un circuit similar.
No es pot avançar gaire del cartell del 2021. A hores d’ara es preveu organitzar-ho (servirà per celebrar l’edició 40a de Fira Tàrrega que l’any passat la Covid va impedir), però encara no es pot saber quina serà la seva magnitud: dependrà de la situació de vacunació i risc d’infecció de la pandèmia.
Alguns dels 30 espectacles (no únicament d’arts del carrer) que formen part de Nòmada són: 360 grams (Ada Vilaró); Una galaxia de luciérnagas, (d’Aina Tur); Camí a l’escoli (de Campi qui pugui); Tour (Carla Farreny, circ); A la fresca (Cia. Anna Confetti); Echoes (Cia. Moveo, dansa); Petits somnis (El Pájaro Carpintero, instal·lació de jocs); (R)Minds (Institut Valencià de Cultura, dansa); Èter Brota (Íntims Produccions); La punta de mi nariz (Kolektivo Konika , circ); Aèr (Laia Santanach, dansa), Underneath (Lali Ayguadé, dansa) i COSSOC (Magí Serra i Anamaria Klajnšcek, dansa)
Ahir es va avançar quines són les companyies que passaran a formar part del projecte de suport a la creació (un programa d’una dècada de trajectòria que possibilita residències de creació i proves en sessions de working progress de les companyies abans de l’estrena).Es tracta d’Àngel Duran (Papillon, dansa); Cia. 104º (Runa, circ); Cia. Maduixa (Migrare, dansa); Col·lectiu Que No Salga De Aquí (Hermafroditas a caballo o la rebelión del deseo, teatre); Emilia Gargot (Container, teatre); Glòria Ribera, (Parné, teatre); Haa Collective (Picaderø, circ); Hermanas Picohueso (P-Acte idiota, teatre); Kamchàtka (Alter, teatre); Kernel Dance Theatre (LÓNG, dansa), Les Cícliques (Tabula, dansa teatre), Pau Palaus i les Kariàtides (Zloty, circ), Projecte Ingenu (El dia que va morir l’últim panda, teatre) i Tombs Creatius (Secrets, instal·lació de jocs).
Aquest any s’estrena el programa Hivernem, amb suport de l’Institut Ramon Llull: permet investigar i elaborar una dramatúrgia Escarlata Circus i Ada Vilaró (que previsiblement s’acabarà en format escènic el 2022).
A Europa amb ‘In situ’
Eléctrico 28, que també farà gira a Nòmada amb [The frame], és la companyia de teatre de carrer que representarà Fira Tàrrega en el programa europeu 2020-2024 (Un)Common Spaces. Al costat d’Eléctrico 28 també en forma part Íngrid Guardiola, experta en espai públic digital, tecnologia i societat. Del 12 al 17 abril està prevista una trobada virtual, impulsada per Tàrrega, per posar en contacte socis (16 fstivals de 13 països), artistes seleccionats per a intercanviar coneixement i concretar objectius genèrics de la iniciativa.