Quatre genis, un paisatge
Picasso, Miró, Gaudí i Pau Casals van compartir paisatges tarragonins, que ara es promocionaran conjuntament
Van coincidir en un temps i un espai molt propers. Joan Miró passava els estius a Mont-roig del Camp i allà hi va pintar algunes de les seves obres més importants, com ara La masia (1921). També al Baix Camp, la comarca natal de Gaudí, l'arquitecte hi va interioritzar el paisatge que després influenciaria en les seves obres. Pocs quilòmetres més al sud, Picasso va fer dues llargues estades a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta (els anys 1898 i 1909), i indrets d'aquesta població van inspirar algunes de les seves obres cubistes més conegudes. D'ell és la coneguda frase “tot el que sé, ho he après a Horta”. I el violoncel·lista Pau Casals té al Vendrell la seva casa nadiua i la casa d'estiueig, ara reconvertida en un museu dedicat a la seva figura. Tots van mantenir una relació artística i afectiva amb aquestes poblacions properes, i les van plasmar d'una manera o altra en les seves creacions artístiques.
La magnífica coincidència d'aquests quatre genis en un límit acotat per les comarques de Tarragona ha impulsat ara un projecte comú entre els ajuntaments de les quatre poblacions implicades, la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV) per promocionar de manera conjunta la relació dels quatre artistes amb el territori. Es tracta de crear un segell com ara l'actual Ruta del Cister però basat amb un “patrimoni intangible”, segons va dir ahir a Reus Joan Aregio, president del Patronat de Turisme de la Diputació. El paisatge dels genis és el nom que s'ha donat al projecte, que pretén posar en valor el paisatge de les comarques de Tarragona «com a font d'inspiració i de creació dels quatre genis», va assenyalar Salvador Anton, director del projecte, que va afegir que l'objectiu final és establir una destinació de turisme cultural basat en la vinculació dels quatre artistes.
Ruta turística
El projecte, encara molt embrionari, preveu crear una ruta cultural i turística pels quatre municipis tarragonins i també organitzar tota una sèrie d'activitats relacionades amb aquestes figures universals de l'art i la música del segle XX, com ara una “setmana genial”, el club Els Amics dels Genis, una pàgina web i material promocional conjunt. Per començar, ja s'ha obert una oficina tècnica que tindrà la seu a Vila-seca i que gestionarà l'oferta turística i cultural vinculada als artistes.
No només van coincidir en el temps i en l'espai, sinó que Picasso, Miró, Gaudí i Pau Casals compartien també uns mateixos valors: “la pau, la universalitat d'allò local, la transcendència, el treball i la innovació”. I aquests valors, segons Salvador Anton, també seran eixos que sostindran la nova ruta cultural comuna.
Finançament garantit
Encara no hi ha un pressupost concretat per a l'execució del projecte, però sí que compta amb el compromís que un 50% es finançarà a través des fons Feder i que la Diputació de Tarragona hi aportarà el 25% del cost. Ahir, els alcaldes d'Horta de Sant Joan, Reus, Mont-roig del Camp i el Vendrell van signar un conveni amb el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, per començar a executar aquest projecte de reclam turístic compartit. L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va destacar ahir que el nou projecte “constituirà un producte de turisme cultural intangible que té molt a oferir”.
LA DATA
Quatre centres en funcionament
A Horta de Sant Joan va obrir l'any 1992 el Centre Picasso, amb reproduccions de les obres del pintor. En aquests moments, quan els seus responsables confien a poder disposar de material original, està en procés un projecte per ampliar el centre, que es traslladarà a la Casa Badia, amb la qual cosa passaria dels 200 als 500 metres quadrats. Amb el nou equipament, els seus responsables preveuen exposar també originals del Museu Picasso de Barcelona. A Mont-roig del Camp funciona des del 2004 el Centre Miró, que ja està preparant la celebració del centenari de l'arribada de l'artista al poble, l'any 1911. Miró va mantenir una relació continuada amb aquesta població del Baix Camp fins al 1976. El Centre Gaudí de Reus ha rebut des de la seva obertura, fa tres anys, més de 150.000 visitants. I al Vendrell tenen tres equipaments dedicats al violoncel·lista: la seva casa nadiua, la Vil·la Casals –que és la seva casa d'estiueig reconvertida en museu– i un auditori que duu el seu nom.