La població d’Alàs recupera la baixada de falles la vigília de Sant Joan
Un pergamí de l’any 1543 descobert el 2020 dona fe de l’encesa de fars i falles a la serra de les Peces
És el document més antic que es refereix a les falles a Catalunya
Després de segles sense tenir-ne notícia, Alàs recupera aquest any l’ancestral baixada de falles la vigília de Sant Joan i incorpora l’actual comarca de l’Alt Urgell a la geografia fallaire del Pirineu.
Un pergamí dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell explica que l’any 1543 va tenir lloc un greu conflicte entre els veïns d’Alàs i els de Torres d’Alàs relacionat amb l’encesa de fars i falles a la serra de les Peces. Aquesta notícia, descoberta i donada a conèixer a principis del 2020, recull el testimoni més antic de la baixada de falles a Catalunya.
Des del mateix moment en què es va conèixer la troballa, l’Ajuntament d’Alàs i Cerc va mostrar-se interessat en la possibilitat de recuperar la baixada de falles.
La manca de detalls del document del 1543 ha obligat a imaginar molts dels aspectes relacionats amb la festa, començant per la data de celebració, que no figura en el document, i seguint amb la tipologia de les falles. En aquest sentit, s’ha optat per imitar les pròpies de l’Alta Ribagorça, aprofitant els coneixements d’un veí d’Alàs que havia participat en baixades de falles de la vall de Boí.
Per dissenyar la baixada de falles d’Alàs s’han mantingut contactes previs amb diversos experts amb el tema, així com amb la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL), que han ofert orientacions.
El recorregut serà entre l’ermita de la Mare de Déu de les Peces i la plaça Major d’Alàs. A la serra de les Peces, s’encendrà el far, la gran foguera que alimentarà el foc per encendre les falles i que s’espera que es pugui veure des de bona part de la plana de la Seu d’Urgell.
La iniciativa està supeditada a les restriccions per la Covid-19 que estiguin vigents quan està prevista la celebració.