Arts escèniques

El Grec recarrega les piles

El festival d’estiu de Barcelona retorna al centenar d’actuacions en viu, quota anterior a la Covid, i aspira a congregar fins al 70% de públic en cada funció

Peter Brook i Jan Lauwers, amb Àlex Rigola, Carme Portaceli, Sílvia Pérez Cruz i T de Teatre
Cartell de circ: els acròbates de Tànger, Eia, Pepa Plana, Rhumia, Animal Religion i Circ d’Hivern

Si l’any pas­sat va ser el Grec de la resistència, aquest és el de l’ambició. Si l’any pas­sat es va aguan­tar el fes­ti­val amb només el 33% d’afo­ra­ment, ara es posen a la venda (a par­tir de demà) el 50% de les loca­li­tats, i amb l’objec­tiu de poder arri­bar fins a un 70% de públic en cada funció, si el Pro­ci­cat ho per­met. El direc­tor, Cesc Casa­desús, tanca la seva ruta pel món amb el con­ti­nent africà. Hi haurà visi­tes d’artis­tes del Benín, Burkina Faso, el Mar­roc i l’Aràbia Sau­dita, però també molta presència de fills d’afri­cans esta­blerts a Cata­lu­nya. Enguany és el Grec del got més que mig ple, quant a capa­ci­tat de con­nec­tar amb veïns i artis­tes de casa i quant a ambició artística. El Grec ha car­re­gat les piles.

Els noms pro­pis del Grec són inter­mi­na­bles. En tot cas, s’hi poden des­ta­car refe­rents inter­na­ci­o­nals com Peter Brook –fins i tot se li dedica un cicle a la Fil­mo­teca amb la inte­gral de la icònica The Mahab­ha­rata–, el grec Dimi­tris Papa­io­an­nou (Trans­verse ori­en­ta­tion), el coreògraf Gre­gory Maqoma i músics com Omara Por­tu­ondo –el tan­ca­ment d’aero­ports va impe­dir que vingués l’any pas­sat–, així com el retorn de Le Groupe Acro­ba­ti­que de Tànger i de Jan Lauwers i Rimini Pro­tokoll. Res­pecte a l’any pas­sat, també hi repe­teix Angélica Lid­dell, ara fent equip amb Milo Rau. Aquesta edició aspira a conèixer refe­rents escènics de l’Àfrica –encara per des­co­brir a Cata­lu­nya– com ara Moha­med El Kha­tib i Nadia Beugré. El car­tell demos­tra que hi ha un gran des­co­nei­xe­ment envers la cre­ació afri­cana –que, en gene­ral, inte­gra amb molta més natu­ra­li­tat música, dansa i dis­curs com­promès–, asse­nya­lava el direc­tor del fes­ti­val, ahir en la pre­sen­tació en un amfi­te­a­tre asso­le­llat.

El Grec del 2021 (la 45a edició, que aviat és dit) té el mateix pres­su­post que l’any pas­sat, 3,3 mili­ons, però res­cata pro­duc­ci­ons del Grec ante­rior com ara les adap­ta­ci­ons de La gavina, de Txékhov, a mans d’Àlex Rigola; La casa de los espíritus, d’Isa­bel Allende, diri­gida per Carme Por­ta­celi, i Pedro Páramo, de Juan Rulfo, amb direcció de Mario Gas. I torna una peça més antiga, Deli­ca­des, de T de Tea­tre.

Cesc Casa­desús (que pror­ro­garà un parell d’edi­ci­ons més, fins a com­ple­tar el cicle de l’equip de govern de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona) avi­sava que el Grec començarà “un dia abans del Congrés Mun­dial del Mòbil”, el 27 de juny, amb Car­rer Roba­dors. Mat­hias Énard és un escrip­tor africà esta­blert a Bar­ce­lona que narra en aquesta trama el viatge d’aven­tu­res i apre­nen­tatge d’un jove des del Magrib de les pri­ma­ve­res àrabs fins a una Bar­ce­lona con­vulsa que viu els dies del 15-M. El repar­ti­ment d’intèrprets joves mos­trarà la diver­si­tat de la ciu­tat. “S’escol­tarà àrab”, avançava Casa­desús. Les pre­o­cu­pa­ci­ons soci­als també res­so­nen en tre­balls com els de Sixto Paz (Sal­vació total); LAMi­ni­MAL, que diri­geix un tre­ball de l’Arnau Iti­ne­rant (Pas­sar revista), i Romei, amb un nou Koltès (Com­bat de negre i gos­sos), entre molts altres.

Fins fa una set­mana, els viat­ges de les com­pa­nyies afri­ca­nes a Europa eren un risc. Ara, però, amb l’anunci que obren de nou els prin­ci­pals fes­ti­vals d’estiu, com el d’Avinyó i la Bien­nal de Dansa de Lió, hi ha garan­tits els des­plaçaments, perquè ja hi haurà molts artis­tes que vin­dran a Bar­ce­lona des d’una plaça euro­pea. Bona part dels coreògrafs afri­cans hi coin­ci­di­ran pas­sant per Avinyó i Lió, i això ha sim­pli­fi­cat molt viat­ges i pro­to­cols.

Hi haurà cre­ació potent cata­lana com ara el nou tre­ball de Guy Nader/ María Cam­pos (Made of space) i l’estrena de la com­pa­nyia de circ Eia (Nuye). El Grec estre­narà el Feno­men d’Ani­mal Reli­gion –ja en van ense­nyar un frag­ment sug­ge­ri­dor Quim Girón i Moon­Ri­bas, al Sismògraf, fa unes set­ma­nes–. També Antes Collado, que a Olot va pre­sen­tar Crisálida, ara repre­sen­tarà Zoo. El circ suma encara el tre­ball de clown dels Rhu­mia al Tea­tre Borràs (Gran reserva) amb el de Pepa Plana a l’Ate­neu 9 Bar­ris (Si tu te’n vas). La pro­ducció del Circ d’Hivern d’aquesta sala es veurà al Mer­cat de les Flors (Fins i tot la fos­cor). Pel que fa al fami­liar, des­ta­quen la nova pro­posta de Tea­tre al Detall (La mot­xi­lla de l’Ada) i la de Zum Zum Tea­tre, Soc una nou, a par­tir del conte homònim de Bea­triz Osés, sobre un nen refu­giat i el seu nou veïnat.

També betevé

Enguany, hi haurà una desena de pro­duc­ci­ons que es retrans­me­tran per betevé, repe­tint el for­mat d’èxit de l’any pas­sat. És la con­tri­bució a fer més acces­si­ble el fes­ti­val per a la gent que pot­ser encara té una certa angúnia d’entrar a pla­tea a causa del pos­si­ble con­tagi. Casa­desús ha con­fir­mat que el res­pecte a les con­di­ci­ons sanitàries seguirà sent estricte (com ho va ser l’any pas­sat). En aquest sen­tit, Colau cele­brava que Bar­ce­lona fos la capi­tal euro­pea que feia pos­si­ble la cul­tura segura, i que va ser ban­dera inter­na­ci­o­nal­ment. No hi haurà preu únic, però es mul­ti­pli­quen les ofer­tes (Casa­desús va des­ta­car la tarifa plana per als menors de 30 anys). Per als espec­ta­cles de Grec Ciu­tat, també es pot apro­fi­tar el Bonus Cul­tura (que redu­eix un 25% el preu de l’entrada, gràcies a l’apor­tació de l’Ins­ti­tut de Cul­tura de Bar­ce­lona). Fins demà a les qua­tre de la tarda no es podran com­prar entra­des. Sí que ho poden fer abans els que van com­prar paquets d’entra­des a cegues en les cam­pa­nyes de Nadal. Per ara, es manté l’afo­ra­ment al 50%, però no es des­carta que es puguin alli­be­rar més files (fins a un màxim del 70% de públic si les con­di­ci­ons sanitàries ho per­me­ten). I és que, a diferència de l’any pas­sat, les entra­des es com­pra­ran per grups bom­bo­lla de fins a qua­tre per­so­nes (fet que podria reduir dràsti­ca­ment els espais buits res­pecte a l’any pas­sat, en què no hi havia pos­si­bi­li­tat d’ajun­tar espec­ta­dors d’un mateix grup bom­bo­lla). El car­tell ina­bas­ta­ble con­vida a car­re­gar piles des­co­brint veus veïnes del Medi­ter­rani que es des­co­nei­xien a Cata­lu­nya, fins ara.

Artistes de les dues ribes

Espectacles de creació amb artistes catalans i africans

Cesc Casadesús integra en el festival la visió que està desplegant l’Ajuntament de Barcelona en considerar la cultura un dret ciutadà del segle XXI. Per això, hi haurà una notable descentralització d’activitats (fins a 37 espais implicats, 57 si s’hi compten també els d’activitats paral·leles vinculades al festival) i 49 coproduccions, sis de les quals, internacionals. Per exemple, Jan Lauwers prepara una producció amb artistes flamencs i catalans; Julio Manrique inaugura el festival amb l’adaptació de Carrer Robadors amb actors africans de Catalunya; Didier Ruiz prepara un espectacle comunitari amb africans que voregen els 70 anys i que es deurien sentir com els primers veïns de pell negra de la ciutat, i Gregory Maqoma farà una estada amb el Cor de l’Orfeó del Palau de la Música per crear Broken chord.

Les dones, majoritàries

Més de la meitat tenen una dona a la direcció

Dels 98 espectacles programats en tot el Grec, en 53 hi ha dones en un càrrec de direcció, segons el recompte que ahir feia públic l’alcaldessa, Ada Colau. El Grec és feminista, amb exemples com ara l’adaptació de La casa de los espíritus, a càrrec de Carme Portaceli; Sílvia Pérez Cruz (Género imposible, que construeix una dramatúrgia a partir de les cançons compostes per a l’escena); Sol Picó, amb Malditas plumas; Silvia Albert Sopale, que recupera No es país para negras; Sílvia Ferrando, amb Hernán Cortés se escribe con Ñ; Les Impuxibles (FAM), i María Pagés, amb Paraíso de los negros. També es programa el cicle Dones i creació a L’Auditori, i l’Antic Teatre programa la nova peça d’Iniciativa Sexual Femenina (Perpetua felicidá) i reposa l’opera prima de Juana Dolores (Massa diva per a un moviment assembleari). Carolina Llacher refà el trauma del viatge al Primer Món a Paisatge als ulls (P.A.U.), a l’Eòlia.

Sonoritats d’Àfrica, Cuba i Catalunya

Concerts de Trio da Kali, Fatoumata Diawara i Buika

G. VIDAL

El Grec concentrarà una part important de la programació musical internacional, encara força minsa, de l’estiu a Barcelona. Àfrica hi tindrà un pes significatiu, amb visites com la de Fatoumata Diawara, un dels noms més reconeguts de la música de Mali, i el Trio da Kali, que reproduirà la seva col·laboració amb el Kronos Quartet, amb el Martín Meléndez String Quartet encarregant-se de l’apartat de cordes i la participació de músics africans establerts a Catalunya com Mû Mbna i Nakany Kanté. El Grec 2021 recupera també la celebració del 90è aniversari de la cubana Omara Portuondo, que s’hauria d’haver fet l’estiu passat; es retroba amb la mallorquina Buika, i dona veu a alguns dels talents dels quals més s’ha parlat aquesta temporada, com l’asturià Rodrigo Cuevas. Sopa de Cabra, d’altra banda, celebrarà els 30 anys de Ben endins, Love of Lesbian presentarà durant dues nits el seu nou disc i Cimafunk escenificarà la trobada, sempre prolífica, entre Àfrica i Cuba. A Barts, finalment, s’hi esperen les visites de Tarta Relena, Lídia Pujol, The Sey Sisters, Imany, Itaca Band i Bokanté, mentre que al Palau de la Música es representarà la Missa a sis veus del compositor Joan Magrané.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.