La segona Biennal Ciutat i Ciència tanca sis dies de reflexió i “apropament” de la cultura científica a la ciutadania
El tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, es mostra satisfet amb el volum d’assistents “donades les circumstàncies de pandèmia”
El consistori espera celebrar la tercera edició el 2023 i consolidar el certamen a l’agenda cultural de la ciutat
La segona Biennal Ciutat i Ciència s’acomiada aquest diumenge de Barcelona, després de sis dies i més de 250 activitats destinades a apropar la ciència a la ciutadania i “democratitzar-ne” l’accés.
El programa es clausura avui amb la 14a Festa de la Ciència al Front Marítim. Des d’aquest punt, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha assegurat que estan “molt contents” amb l’impacte d’aquesta segona edició i amb el volum de públic assolit, malgrat les complicacions que representa la pandèmia, com la restricció d’aforaments o la reserva de plaça.
Subirats creu que es consolida la idea que “ciència i ciutadania no van per separat” i també que cal que la ciència faci “un esforç” per apropar-se a la gent
El tinent d’alcaldia ha subratllat que “l’objectiu” de la Biennal és precisament el d’estrènyer el vincle entre la ciència i la ciutadania, fita que considera aconseguida. A parer seu, durant el darrer any de pandèmia “s’ha vist” l’interès de la gent per la ciència. “La pandèmia ha estat un experiment científic a temps real”, ha opinat. Per Subirats, la Biennal també ha treballat per posar en dubte la idea que la ciència “dona respostes certes i unívoques”.
El regidor ha manifestat que després d’aquesta segona edició, “la voluntat” és celebrar la tercera l’any 2023, i fer així que “es consolidi a la ciutat com un element més d’apropament ciutadà a la cultura en un sentit ampli”, on ha inclòs el pensament o la ciència.
La Biennal en xifres
Durant sis dies, i malgrat el manteniment de les restriccions sanitàries, s’han programat al voltant de 250 activitats. L’esdeveniment deixa un repositori de 60 vídeos de debats sobre temes d’actualitat científica, com una eina de divulgació a l’abast de tothom En aquesta nova edició, l’Ajuntament ha comptat amb 40 entitats col·laboradores.
En un any marcat pels dubtes i incerteses derivats de la pandèmia, la Biennal ha tingut com a eix vertebrador el concepte dels límits: des de la biogenètica i la transformació de la vida, fins als límits de la mort, l’exploració de l’espai i dels recursos naturals, i un èmfasi especial a les qüestions relacionades amb l’alimentació, atès que Barcelona és Capital de l’Alimentació Sostenible 2021.