La Catalunya carolíngia, avui
L’Institut d’Estudis Catalans lidera el projecte Catcar, innovador en l’àmbit del patrimoni immaterial
El magnífic claustre de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir, fa pocs dies, l’acte de presentació de la plataforma virtual que alberga la documentació de la Catalunya carolíngia i la seva reproducció cartogràfica, dins del projecte europeu Catcar, liderat per l’IEC.
Hi va intervenir l’encara president de l’IEC, Joandomènec Ros –en espera de cedir el relleu a Teresa Cabré– i l’equip de Catcar, encapçalat pels responsables del projecte, Jaume de Puig i Martina Camiade.
Què és el projecte Catcar? Una plataforma virtual que ofereix, per primera vegada, la documentació de la col·lecció Catalunya carolíngia, formada per vuit toms de divuit volums recollits per l’IEC des de fa prop d’un segle. Aquesta obra data l’origen de Catalunya fa mil anys.
L’origen del domini carolingi a Catalunya se situa en el segle VIII. Hispània estava en mans dels àrabs, que, a partir del 711, havien conquerit la major part de la península Ibèrica sense trobar gaire resistència. El 732, els musulmans van decidir atacar cap al nord, el territori d’Aquitània. El franc Carles Martell s’hi va acabar enfrontant i els va vèncer en la mítica batalla de Poitiers. D’aquesta manera, es va establir un territori fronterer entre l’Imperi carolingi, al nord, i el califat de Còrdova, al sud. Aquest territori, entre els Pirineus i el Llobregat, dibuixa la primera Catalunya, la Catalunya Vella.
El projecte Catcar reprodueix de manera fotogràfica la documentació de la Catalunya dels segles VIII, IX i X, a més d’uns cinc mil documents conservats en arxius europeus i dels Estats Units i d’abundant material cartogràfic.
Catalunya disposa d’un dels fons documentals d’aquesta època més rics d’Europa. Catcar elaborarà una plataforma virtual d’accés obert i altres productes d’innovació digital que permetran recrear la societat i el paisatge de la Catalunya carolíngia.
D’aquesta manera, es posa el patrimoni digital al servei de la innovació social. La documentació, fins ara d’accés reservat als especialistes, es posa a l’abast de la ciutadania, en accés obert i sota llicència Creative Commons.
El projecte té sis socis: l’Institut d’Estudis Catalans, que l’encapçala, l’Institut Mediterrani d’Estudis i Recerca en Informàtica i Robòtica, la Universitat de Barcelona, el Departament dels Pirineus Orientals, la Universitat de Perpinyà Via Domitia i la Universitat de Lleida, com a soci associat.
El projecte té un pressupost de 713.278 euros, cofinançats al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg, amb què es vol reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera entre l’Estat espanyol, el francès i Andorra.
Un dels reptes de Catcar és convertir la documentació de la Catalunya carolíngia en experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que permetin fer de la història una temàtica atractiva a les aules i una alternativa d’oci cultural al territori. Per acostar el projecte a les aules del territori transfronterer, s’han desenvolupat un joc didàctic per a tauletes i una aplicació per a mòbil amb itineraris, en tots dos casos basats en el període carolingi, que consistiran en reptes, enigmes i gimcanes geolocalitzades en espais oberts, amb suport de tecnologia mòbil.