Nazis, Graal i bones trames
‘El Graal de Montserrat’, de F. Xavier Hernández, recupera un tema clàssic
La recerca del calze que la llegenda afirma que Crist va fer servir en l’últim sopar i al qual se li han atribuït poders de tota mena els darrers dos mil anys ha generat molta literatura i també molt cinema.
Que existeixi, el seu valor i les seves propietats són un misteri. Ara bé, que el cap de les temudes SS, Heinrich Himmler, va visitar Montserrat l’octubre del 1940 és ben cert perquè n’hi ha fotografies i, fins i tot, la factura del que va costar, al Ritz de Barcelona, la festa en honor seu: 13.275 pessetes, que ara serien uns 155.000 euros. I això qui ho va pagar? L’Ajuntament de Barcelona. Una factura que van descobrir els historiadors Mireia Capdevila i Francesc Vilanova i que els va servir de base de l’assaig Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945), publicat el 2017 per L’Avenç.
A aquella sinistra visita, que diuen que tenia l’objectiu de buscar el Graal a l’abadia, se li han dedicat unes quantes novel·les, com ara Grial Montserrat, de Roberto Hernando (Igualada, 1974), publicada per Círculo Rojo aquest any; Porta Stellae. La misteriosa visita del ‘reichsfuhrer’ Heinrich Himmler a España, de Felipe Botaya (Londres, 1953), publicada per EAS el 2019, i, entre d’altres, La abadía profanada, de Montserrat Rico Góngora (Barcelona, 1964), publicada per Planeta el 2007.
L’última és El Graal de Montserrat, de l’historiador F. Xavier Hernández Cardona (Barcelona, 1954), publicada per Capital Books. Hernández ja va publicar el 2016 a la mateixa editorial una novel·la relacionada amb els nazis –i amb Antoni Gaudí–, El Zohar de Barcelona. El llibre secret de la càbala que persegueixen els nazis.
Hernández estira el fil del Graal i de l’ambició d’Adolf Hitler, que havia impulsat una recerca arreu del planeta per aconseguir peces suposadament màgiques, sobrenaturals. L’objectiu era que el Tercer Reich durés mil anys i el Graal atorga la vida eterna. Totes les pistes condueixen els nazis cap a Catalunya, on podrien haver viscut els descendents de Jesús i on podria estar oculta la santa copa. Però els nazis trobaran la resistència d’uns quants bons catalans. Com bones i distretes són les trames que inspiren aquests elements històrics i llegendaris.