Llibres

Mor Maria de Palol, filla del gran poeta modernista gironí

El 2009 va cedir a l’Ajuntament de Girona un important fons documental del seu pare, Miquel de Palol i Felip

“Avui ha mort a Barcelona Maria de Palol Salellas, filla de Miquel de Palol Felip. Fa molt poc, encara a Girona, amb delit de viure i amb més de 90 anys exultava recitant el poema Salve del seu pare. Un cant de llibertat.” Així anunciava ahir a Twitter Joaquim Nadal, exalcalde de Girona i historiador, la mort de la filla del gran poeta modernista gironí. Nadal feia referència a l’emotiva intervenció que Maria de Palol va fer el 21 de setembre del 2017 en l’acte de lliurament dels Premis Literaris de Girona –que inclouen el premi Miquel de Palol de poesia–, coincidint amb el 50è aniversari del premi Prudenci Bertrana. Maria de Palol hi va llegir la Salve del seu pare, un poema guardonat en els Jocs Florals de Girona del 1922 i que acaba així: “Dir a l’aire «Catalunya»! I respondre’ns «Llibertat!»” El públic d’aquella nit a l’Auditori de Girona –probablement, la seva última aparició pública– li va dedicar una gran ovació.

La vida de Maria de Palol, seguint la petja del seu pare, ha estat marcada pel compromís amb Catalunya i la seva cultura. Sempre va treballar per mantenir viu el llegat del seu pare, que després de ser un personatge clau a l’Ajuntament de Girona en els primers anys trenta, va viure en la postguerra un “ostracisme interior”, com recordava també ahir Nadal. El 2009, ella i el seu nebot, el també escriptor Miquel de Palol i Muntanyola –fill del seu germà Pere, destacat arqueòleg–, van cedir a l’Ajuntament de Girona un important fons documental del seu pare, amb correspondència personal i fotografies, entre altres documents que es poden consultar al web de l’ Arxiu Municipal . Maria de Palol també va participar en la recuperació d’una obra inèdita del seu pare, Jueus, que la Biblioteca Valvi va publicar el 2005 després d’haver passat set dècades guardada en una capsa de mitges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona