Música

Retorn a ‘Tattoo you’

Els Rolling Stones reediten, amb nou temes inèdits, el que es considera el seu últim clàssic i es disposen a fer una gira, per primera vegada, sense Charlie Watts

El disc, publicat dimarts farà 40 anys, té cançons com ‘Start me up’ i ‘Waiting on a friend’

La seva longevitat és tan extraordinària (seixantè aniversari l’any vinent) que cadascun dels seus moviments és una notícia. L’última, la reedició, el pròxim 22 d’octubre, de Tattoo you, publicat dimarts vinent farà 40 anys i considerat sense gaires discussions l’últim gran clàssic dels Rolling Stones. Tattoo you arribarà amb nou temes inèdits (entre els quals, Living in the heart of love , disponible, des de dijous passat, a les plataformes digitals i una versió primerenca de Start me up) i, en el cas de la versió deluxe, que supera els cent euros, un concert íntegre del 1982 a l’estadi de Wembley recollit ja parcialment en el disc Still life (1982)

La versió 2021 de Tattoo you contindrà, també, la versió remasteritzada de les onze cançons incloses en aquell divuitè treball del grup britànic, entre les quals la ja esmentada Start me up, un tema concebut inicialment amb cadència reggae que la banda portava deixant fora des dels seus discos des de les sessions de gravació, l’any 1975, de Black & blue (però que, no obstant això, esdevindria un dels temes imprescindibles dels concerts dels Stones en els quaranta anys següents), i Waiting on a friend , amb un suggeridor solo de saxo de Sonny Rollins i durant la qual es feia difícil no pensar en les tibantors de l’època entre Mick Jagger i Keith Richards, que farien que, pràcticament durant tota la dècada dels vuitanta, la continuïtat del grup s’aguantés per un fil. En el videoclip, Richards, caminant per l’East Village de Nova York, es troba Jagger assegut amb un seguit de personatges (entre els quals, el músic de reggae Peter Tosh) a les escales del mateix edifici que, uns anys abans, Led Zeppelin havien immortalitzat en la caràtula de Physical graffiti, i, com si tots dos s’esforcessin a guarir ferides, marxen a un bar plegats. Mai els Stones tornarien a fer un vídeo tan eloqüent.

Tattoo you, com s’ha recordat sovint, és un disc construït amb deixalles d’altres discos i publicat per la necessitat de tenir un nou treball per presentar en la gira del 1981 (i que arribaria a Europa, amb parada a Madrid però no a Barcelona, l’any següent). No obstant això, però, ningú li retreu la seva condició de capítol final de l’era daurada de la banda, amb temes potents com Neighbours i Little T&A (cantada per Richards) i una cara B, en uns temps en què tal concepte no era pas menor, que constitueix un dels passatges més fascinants de la llarga discografia stoniana, amb balades exquisides i Jagger cantant en falset. Tot i que, d’ençà d’aleshores, la banda ha protagonitzat, sobretot durant la segona meitat dels anys noranta, directes extraordinaris i ha firmat discos –Steel wheels, Voodoo lounge...– plens de bons detalls, no és exagerat pensar que, amb Tattoo you, moltes coses van canviar. Els Stones, després d’aquella gira, no tornarien a la carretera fins l’any 1989, i es fa difícil imaginar una reedició d’àlbums com Undercover (1983) i Dirty work (1986) amb la pompa que s’ha dedicat a obres com Goat’s head soup, Some girls o, ara, Tattoo you.

La reedició del disc, d’altra banda, coincidirà amb els primers concerts dels Rolling Stones des de l’agost del 2019: un periple pels Estats Units en què, per primer cop en els 59 anys d’història de la banda, no hi participarà el bateria Charlie Watts, de baixa per la necessitat de reposar després d’un “procediment mèdic” i que serà substituït per Steve Jordan.

Watts va fer 80 anys el juny passat. Jagger i Richards els compliran l’any 2023. Increïblement, però, els Stones no semblen tenir la intenció de jubilar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona