Dansa en 360 graus
Ésdansa celebra la 39a edició amb expectació, entrades exhaurides i l’estrena a casa del nou espectacle de l’Esbart Marboleny, dedicat a Manuel Cubeles
Si Ésdansa té un lema que perdura en el temps és el de Ballar i fer ballar. D’aquesta manera ha treballat al llarg dels anys per consolidar-se com un festival de la dansa d’arrel tradicional de referència i així ho ha volgut plasmar en la programació d’aquesta 39a edició del festival, que té lloc des d’avui i fins diumenge a les Preses, desplegant totes les línies de treball habituals, com ara les propostes d’exhibició, la formació, la creació, la divulgació i, en la mesura del que sigui possible, la participació.
Precisament és aquest últim aspecte el que més els fa anar de corcoll en aquests temps de pandèmia. Núria Feixas, directora de l’Ésdansa, ho referma, però també, vist l’èxit de l’any passat, en què ja els va sorprendre la resposta positiva del públic, diu que tornaran a adaptar-s’hi. “Sí que es demana que el públic resti immòbil durant els espectacles, però tornarà a ser en els tallers formatius que es podrà moure, i per això ens hem adaptat reduint l’aforament, portant mascareta i establint distàncies de seguretat. Les ganes de cultura i de dansa hi són, perquè molts ja comencen amb les entrades exhaurides. Que la gent respongui d’aquesta manera ens dona força i alegria.”
Pel que fa a la programació, aquesta edició posa el focus en dos itineraris principals. Per un costat, l’itinerari Manuel Cubeles, amb motiu de l’Any Manuel Cubeles, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que dona cabuda a tot un seguit de propostes d’exhibició, formació i divulgació a l’entorn de la figura de l’etnocoreògraf. I per l’altre, gairebé ja tot un clàssic, l’itinerari de dansa i paisatge, un binomi que, per Feixas, és tota una experiència. “Amb l’entorn que tenim, la naturalesa ens ofereix uns escenaris immillorables que converteixen els espectacles en experiències idíl·liques.”
Dins les propostes escèniques d’aquesta edició, s’hi podran veure un total de tres estrenes lligades a l’itinerari Manuel Cubeles. En primer lloc, l’Esbart Marboleny, amb la proposta La difícil senzillesa, dirigida per Montse Colomé i Iban Beltran, seguida de la proposta Vincles, de l’Esbart Manresà, i, per acabar, CBLS. Passió, música i país, de l’Esbart Sant Martí de Barcelona.
Feixas també destaca, entre el munt de propostes de música i dansa, l’espectacle que Nova Galega de Danza presentarà divendres (22 h). Es titula Leira, i amb ella el cos i la terra estrenyen els seus llaços en un espectacle de dansa i música que transporta a la dura bellesa de les tasques del camp. Amb la dona al centre d’aquesta connexió tel·lúrica, és una proposta més de creació contemporània, però que beu de les arrels de la dansa gallega, com avança.
A causa de l’èxit de públic, s’ha obert una altra sessió de l’espectacle Rubí balla Cubeles (dissabte, 28 d’agost, a les 11 h) a l’església de Sant Pere i a la plaça Major, i també una nova actuació de Festa al Parc (diumenge, 29 d’agost, a les 19 h). “Això és una dosi d’optimisme i una empenta, no només per a l’organització, sinó també per a la resta d’iniciatives culturals”, declara la directora. Així mateix, els tallers que formen part de l’Ésdansa’T també han penjat el cartell de “complet”, tant en el Petit Ésdansa’T, dirigit a infants, com a Ésdansa’T, dirigit a adults.
Les arrels i el futur
L’any vinent el festival Ésdansa celebrarà la 40a edició. Una xifra més que respectable que mereix una celebració a l’altura. Feixas reconeix que hi han pensat, però assegura que no saben encara el que faran: “Si podem fer el gros de la programació que fèiem abans de la Covid, serà una gran celebració dels 40 anys.”
És així, de mica en mica, que festivals com aquest tenen el recorregut que tenen. “Vam néixer amb un dia només de celebració, amb un grup internacional, i hem anat creixent a poc a poc, ampliant les línies de treball, com ara l’exhibició; al cap d’anys, hi vam afegir el vessant de formació; després, la participació, en què les companyies feien ballar el públic. I, més recentment, amb la línia de creació. Oferim una mirada de 360 graus de la dansa, de la més pura a la més contemporània, sempre tenint en compte l’arrel.” Passat, present i futur.
Nova estrena del Marboleny
Des del 2011, amb El comte Arnau, l’Esbart Marboleny no estrenava un espectacle de creació pròpia de gran format. Ara torna a fer-ho i, després de presentar-lo als festivals So de Cobla i Dansàneu i en localitats com Castellterçol, l’estrena a casa (avui a les 22 h). És La difícil senzillesa, una proposta escènica dirigida per Montse Colomé, amb dramatúrgia d’Iban Beltran i música de Marcel Casellas, i recull el llegat artístic i personal de Manuel Cubeles, que posa en escena no només les seves coreografies, sinó també elements de la tècnica per preparar aquestes danses i mostrar l’esperit que ell buscava en els dansaires a l’escenari , ballant i esprement la música fins al final amb cada gest. “Si hem trigat a portar a escena un espectacle de gran format és perquè ens resulta complicat. Els ballarins que formem part de l’Esbart Marboleny no som professionals, sinó que cadascú té la seva feina; per això trobar horaris costa, i es necessita temps per crear propostes com aquesta”, declara Núria Feixas. De l’Esbart Marboleny es poden veure altres creacions escèniques, com ara la que han creat juntament amb María Pagés i que proposa un recorregut per fragments del film d’animació Érase una vez... (1950), basat en el conte de Charles Perrault La ventafocs,i realitzat per la resistència cultural catalana de l’època, amb comentaris de María Pagés i amb intervencions ballades de l’Esbart Marboleny, amb les danses que hi va enregistrar l’Esbart Verdaguer: La tirotitaina del Pallars, L’espunyolet del Ripollès, Ball de cavallets i Ball de nans d’Olot.