Art

Josep Niebla dona part de la seva col·lecció a Girona

La dona del pintor va signar ahir l’acord

Són prop de 600 obres d’artistes com Guinovart, Ràfols, Dalí o Miró

L’artista Josep Niebla ha donat una part de la seva col·lecció d’art a l’Ajuntament de Girona per mitjà d’un contracte de compravenda al preu simbòlic d’un euro. L’acord el va formalitzar ahir Montserrat Fort, la dona del pintor, que des de fa temps està retirat de l’activitat per malaltia. La col·lecció adquirida la formen prop de 600 obres, entre pintures, escultures, gravats, fotografies, cartells i altres objectes artístics de diferents autors tant catalans com estrangers. Segons ha detallat l’Ajuntament de Girona, les peces constitueixen una mostra representativa de l’art català i europeu de la segona meitat de segle XX fins als primers anys del XXI, i pertanyen a autors com ara Jacob Engler, Henri Bukowski, Josep Guinovart, Roca Fuster, Ràfols Casamada, Artigau, Miró o Dalí. A més, destaca una molt bona representació d’artistes joves de Girona i de les comarques.

La donació es va fer efectiva ahir al matí al Museu d’Història de Girona, amb l’assistència de Montserrat Fort, que ha impulsat la donació des del primer moment; el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, i la directora del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas. “En nom de la ciutat i de l’Ajuntament de Girona vull donar el més sincer agraïment a l’artista Josep Niebla i a Montserrat Fort per aquesta donació”, va dir el regidor, que va destacar el fet que “accions altruistes com aquesta contribueixen a dotar la ciutat dels elements necessaris per al desenvolupament i el creixement cultural, social i humà”. Els representants municipals confien que “la col·lecció esdevindrà una eina molt útil per promocionar la recerca, l’experimentació, la formació, la creació, la producció i la difusió de la cultura i l’art a la nostra ciutat”. Amb aquest objectiu, Ayats va avançar que, un cop inventariat i catalogat tot el fons, el consistori “el posarà ben aviat a disposició del públic investigador i de la ciutadania”, probablement a través d’una exposició.

L’artista que no només pinta mars

Tot i que va néixer a Tetuan i va estudiar tant a Sevilla com a Barcelona i París, el 1962 Niebla va establir la seva residència a Girona, on des del primer moment va participar activament en la vida social i cultural fins a emplaçar la casa taller en una masia a Casavells, on va reunir la seva col·lecció d’artistes amics. Reconegut sobretot a partir de 1975, quan va guanyar el gran premi de la Biennal de Barcelona, és apreciat sobretot pels seus murals de gran format sobre el mar, tot i que també ha treballat el cartell, el gravat, el collage i el llibre de bibliòfil. L’any 2017, el Museu de Montserrat va organitzar una exposició d’homenatge a l’artista, ja malalt, amb el títol Explorar i reivindicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós