Arts escèniques

Temporada Alta del milió

Si es venen les 39.000 entrades d’enguany, el festival vorejarà el primer milió d’espectadors en aquests 30 anys

Fins a 60 produccions dels 106 espectacles programats són de factoria catalana
‘Mare de sucre’ i ‘La Font de la Pólvora’, dues peces celebrades al TNC arrelades a Girona, són dos títols que faltaran en aquest cartell

Els 30 anys del Tem­po­rada Alta es viu­ran amb la constància habi­tual sense gai­res fes­tes (es va plan­te­jar alguna acció de car­rer com la Cerimònia del foc, de Cara­bosse, el 2015, però ni les limi­ta­ci­ons per la Covid ni el pres­su­post ho feien via­ble). Torna, això sí, la pro­gra­mació inter­na­ci­o­nal en escena (15 títols, pro­ce­dents de 14 països), a diferència de l’any pas­sat, que va arri­bar només en línia. Es con­vo­quen, nova­ment, noms com Oska­ras Kor­su­no­vas, Chris­toph Mart­ha­ler, Romeo Cas­te­llucci o Chris­ti­ane Jatahy. També es reforça la faceta d’apa­ra­dor per a pro­duc­ci­ons i mun­tat­ges que poste­ri­or­ment faran tem­po­rada a Cata­lu­nya (25 estre­nes abso­lu­tes, i 18 més en l’àmbit català). De les 106 fun­ci­ons pre­vis­tes, 26 són copro­duc­ci­ons, l’aposta més forta de totes les edi­ci­ons, segons el seu direc­tor, Sal­va­dor Sunyer. Sei­xanta títols de la car­te­llera són de fac­to­ria cata­lana. La tren­tena edició del Tem­po­rada Alta pro­gra­marà més de 150 fun­ci­ons del 8 d’octu­bre al 13 de desem­bre, entre Salt, Girona i pun­tu­al­ment Bes­canó, Banyo­les, Pala­fru­gell o Tor­ro­e­lla de Montgrí. Les entra­des es posen a la venda dijous vinent. Només n’hi ha 39.087 a la venda, ja que es manté el 70% d’afo­ra­ment com a mesura con­tra la Covid. Suma­des a les 953.713 de les 29 edi­ci­ons ante­ri­ors, vore­jarà el milió d’espec­ta­dors en els pri­mers 30 anys.

Aquest 2021 es repe­tirà el pro­grama A Distància, inven­tat l’any pas­sat per donar entrada als pro­jec­tes inter­na­ci­o­nals dins del fes­ti­val, prin­ci­pal­ment. Enguany, hi haurà una qua­ran­tena de peces al catàleg i se n’encar­re­guen d’altres pen­sa­des per pro­var nous for­mats (a com­pa­nyies com la bra­si­lera Jatahy o els mexi­cans de Lagar­ti­jas Tira­das al Sol). També es repe­teix el Tor­neig de Dra­matúrgia en stre­a­ming, com l’any pas­sat.

El Tem­po­rada Alta defensa la inter­na­ci­o­na­li­tat per con­ver­tir-se en referència de pro­gra­ma­dors i altres fes­ti­vals euro­peus. També per­met que s’impulsi el talent català més enllà dels Piri­neus. I busca hibri­da­ci­ons inter­na­ci­o­nals, com la de l’estrena en què el direc­tor lituà Oska­ras Kor­su­no­vas diri­geix un repar­ti­ment d’actors cata­lans en la posada en escena de L’oncle Vània. Una ope­ració que ha donat molt bons resul­tats fins ara amb exem­ples com els de Kris­tian Luppa (Davant la jubi­lació), Guy Cas­si­ers (La neta del Sr. Linh) o Gabriel Cal­derón (Història d’un sen­glar). Sunyer espera que Jatahy signi en breu en una copro­ducció d’aquest per­fil i també avisa que enguany Romeo Cas­te­llucci demana la par­ti­ci­pació de 25 actors i volun­ta­ris de Girona per a la funció de Bros. Ser­gio Blanco, que intervé en el dar­rer curt per pre­sen­tar aquesta edició, també pre­senta Divina invención.

Alain Pla­tel torna amb la revisió de Gar­de­nia - 10 anys després, una nova mirada a la trans­se­xu­a­li­tat, i Cas­si­ers posa el seu Anti­gone in Molen­beek + Tire­sias, que l’any pas­sat només es va poder veure en el canal A Distància. Va ser així com el direc­tor del fes­ti­val d’Avinyó va veure Sonoma de La Vero­nal (que enguany també es veurà en directe) i els va con­vi­dar a actuar al Palau dels Papes, la pri­mera vegada que una for­mació cata­lana acce­deix a aquest esce­nari mític del fes­ti­val d’Avinyó. Un altre dels noms impres­cin­di­bles d’enguany és Angélica Lid­dell, amb l’estrena de Tere­brante, que par­teix del món del fla­menc.

Pel que fa a la pro­ducció del país, Sergi Bel­bel res­cata a Final de par­tida Jordi Boi­xa­de­ras (que havia renun­ciat fa uns anys al tea­tre). Repe­teix Àlex Rigola (l’artista més prolífic en aquest fes­ti­val) amb una pro­posta nova­ment mini­ma­lista: Ofèlia. Xavier Albertí diri­geix Pere Arqui­llué amb un nou text de Josep Maria Miró: El cos més bonic que s’haurà tro­bat mai en aquest lloc. L’exdi­rec­tor del TNC també pre­senta La mala dicció, un nou joc enginyós de parau­les de Jordi Oriol. La nova direc­tora del TNC, Carme Por­ta­celi, pre­senta La Víctor C (en referència a Víctor Català) i Sílvia Munt pro­posa una peça còmica (Les irres­pon­sa­bles) de Javier Daulte.

El Tem­po­rada Alta defensa la cre­ació con­tem­porània, per donar opor­tu­ni­tat a debuts com el de Marina Bai­xas i Júlia Mata (Fulla blanca) així com per ense­nyar-ne altres de més con­so­li­dats com ara La Calòrica, que repesca Feísima enfer­me­dad y muy triste muerte de la reina Isa­bel I i també amb Arbres, vodka i naus vola­do­res (que es va veure en dues ses­si­ons al CCCB). També repe­ti­ran noms com l’Agru­pación Señor Ser­rano (The moun­tain) i Maca­rena Recu­erda (That’s the story of my life), i s’estre­nen Juana Dolo­res (amb Massa diva... i amb un dis­po­si­tiu en línia per l’A Distància), Enric Mon­te­fusco (Viaje al cen­tro de un idi­ota) o Glòria Ribera (Parné).

El Tem­po­rada Alta manté com­pli­ci­tats habi­tu­als amb Mal Pelo (High­lands) o Fer­ran Joan­mi­quel (El·lipsi, que fa referència a la Covid, o Cent dies i cent vides, que repassa la vida de Fre­de­rica Mont­seny). Es va inten­tar pre­sen­tar la cele­brada Mare de sucre, de Clàudia Cedó, sense èxit; està garan­tida funció dins de la tem­po­rada. Ella sí que hi serà amb un mun­tatge ver­ba­tim sobre una temàtica simi­lar: Els àngels no tenen fills. No hi va haver tam­poc sort amb La Font de la Pólvora de Llàtzer Gar­cia, una peça de tea­tre docu­ment estre­nada al TNC que denun­cia l’aïlla­ment del veïnatge del barri de la Pólvora a Girona: tot i que l’obra es va fer amb actors pro­fes­si­o­nals, repren­dre l’obra obli­gava a assa­jar-la de nou i, sense més tea­tres interes­sats a pro­gra­mar-la, tot i la volun­tat del TNC, segons asse­nyala Sunyer, no va ser pos­si­ble repro­gra­mar-la.

De circ, es con­voca els Eia (NUYE), així com Lean­dre Ribera (N’imPORTE quoi), Ani­mal Reli­gion (Feno­men), Carla Far­reny (Tour) Aïtal (Sai­son de Cir­que) i la neta de Char­lot, Vic­to­ria Thi­errée Cha­plin, que crea un món oníric (Bells & Spells). En dansa, es torna a con­vo­car Rocío Molina, repe­teix Niño de Elche amb Israel Galván i debuta Lorena Nogal (ànima de La Vero­nal de Mar­cos Morau). Gràcies a un dels pro­gra­mes euro­peus vin­cu­lats al Tem­po­rada Alta, es pro­grama una core­o­gra­fia de dansa urbana a la plaça de la Cate­dral (Mir­rors of human nature) amb joves litu­ans i giro­nins.

Pel que fa a música, Sílvia Pérez Cruz fa la ter­cera versió del seu con­cert (Género impo­si­ble), Sopa de Cabra cele­bra també els seus 30 anys, i fit­xen pel fes­ti­val aquest any Albert Pla, Ara Malikian, Gil­berto Gil i Joan Dausà.

Un escenari previst que no compleix amb la urgència

Salvador Sunyer té clar que els recursos cal destinar-los al contingut, no als continents: és un contrari a la despesa en la construcció de teatres. Tot i així, fa temps que demana una nau de grans dimensions (escenari de 20x20 metres i platea per a 600 espectadors) per rebre teatre internacional. Avui, que el projecte d’El Canal, a Salt, sembla que s’ha desencallat amb un director que vol muntar-hi una fàbrica de creació per tot l’any, cal disposar d’aquest equipament.

Ahir, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va aclarir que s’ha iniciat la redacció d’un projecte per rehabilitar el Cinema Modern. Però ja es veu que aquest nou equipament mai podrà respondre a les demandes del festival perquè és impossible que disposi de les mides pautades per Sunyer. Madrenas reconeixia que, un cop aprovat el projecte, caldria trobar-hi finançament per rehabilitar-ho. Però Sunyer insistia que si no tenia aquelles mides no resoldria la demanda. El projecte de rehabilitació del Cinema Modern preveu que el nou escenari serà un complement del Municipal per a peces de dansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.