Passar la quarantena
Fira Tàrrega arrenca avui la quarantena edició, després que el 2020 fos l’única fira estratègica de cultura del país a anul·lar l’art en viu
És un tòpic parlar de la crisi dels 40 en la vida d’una persona. Per a un festival, com Fira Tàrrega (que té molta més vitalitat perquè les direccions es van renovant periòdicament), la quarantena d’enguany porta implícites les dificultats de fer una fira d’arts al carrer evitant els brots de la pandèmia. Aquest cop serà una edició molt diferent però tothom es felicita de poder-la celebrar. Per fi arriba quan la cresta de la cinquena onada ja ha decaigut fa dies. Hi haurà un acte explícit per celebrar els 40 anys (amb pastís inclòs) avui mateix i també un vídeo que es projectarà periòdicament a la paret de l’església, epicentre de Fira Tàrrega.
Serà l’any més especial perquè caldrà regular mínimament les accions de carrer. Per això, s’han habilitat espais tancats (com una mena de sambòdroms com en els carnavals del Brasil) als quals es podrà accedir amb entrada i on es podran veure tandes d’espectacles. L’escola Àngel Guimerà, l’Espai Reguer i l’Espai Trepat habiliten la fórmula per fer compatible l’art de carrer amb el control per tenir a ratlla la pandèmia. El 2019 es van posar a la venda 12.000 entrades. Enguany, n’hi haurà 25.000 de disponibles, la meitat per entrar als espais lliures delimitats.
Fira Tàrrega convoca 48 companyies (principalment catalanes) i també alguna presència internacional i programadors de 23 països diferents de 461 institucions diferents. Quant al programa, destaca una secció dedicada a la paraula i altres peces d’un marcat to experiencial (com ara Alter, de la companyia Kamchàtka, que ja ha ensenyat els altres treballs a la ciutat). Aquesta és només una de les 23 propostes de suport a la creació que s’estrenen enguany: la meitat de les 48 propostes.