Arts escèniques

L’ordre i el caos

Vuit ballarins de Girona i vuit més de Riga presenten un espectacle de dansa urbana a Temporada Alta, resultat d’un projecte europeu

El pro­jecte de dansa euro­peu Peo­ple Power Part­ners­hip (PPP) pre­senta els pri­mers resul­tats aquest cap de set­mana a Girona, dins de la pro­gra­mació del fes­ti­val Tem­po­rada Alta. Es tracta d’un pro­jecte que uneix joves balla­rins de dansa urbana d’onze països d’Europa i que garan­teix que aquests joves viat­gin i puguin for­mar-se dins d’aquesta dis­ci­plina artística. En el cas gironí, l’espec­ta­cle es titula Mir­rors of Human Nature i està for­mat per vuit balla­rins de Girona i vuit més de Riga, que actu­a­ran en un esce­nari a l’aire lliure a la plaça de la Cate­dral.

L’espec­ta­cle, que es podrà veure avui i demà a les vuit del ves­pre, té l’ordre i el caos com a eix ver­te­bra­dor. Els matei­xos joves balla­rins són els que han esco­llit el tema i al llarg d’aquest últims nou dies s’ha anat cre­ant un con­junt de core­o­gra­fies que inten­ten retra­tar com se sen­ten els joves. Amb l’ús dels miralls com a fil con­duc­tor –l’objecte a través del qual es poden reflec­tir, els balla­rins es bar­re­gen visu­al­ment i dra­matúrgica en aquest mun­tatge, de manera que, mal­grat les diferències cul­tu­rals, es crea un gran con­junt artístic. El hip-hop i la cul­tura urbana es con­ver­tei­xen en el mitjà que uni­fica la cre­ació artística, a més dels movi­ments i la música de cada espec­ta­cle.

La direc­tora de l’espec­ta­cle, Sigrun Fritsch, ha deta­llat que els giro­nins volien trac­tar més la part del con­flicte, la guerra i la repressió. Per con­tra, els letons volien expli­car el ves­sant de les vícti­mes. “Ells són la pri­mera gene­ració que ha vis­cut en lli­ber­tat i ho volien trac­tar.” Per això, Fritsch ha asse­gu­rat que van ser uns dies molt “inten­sos” per veure com encai­xava aquest ordre i caos en un mateix espec­ta­cle de dansa.

La direc­tora ha afe­git que en el cas gironí és on s’ha tro­bat un xoc cul­tu­ral més impor­tant. Per una banda, hi havia els vuit balla­rins giro­nins que es defi­nien com “més emo­ci­o­nals”. De fet, un d’ells fins i tot defen­sava que “s’havia de notar el flow en una core­o­gra­fia. Per con­tra, els letons tenien un per­fil més tècnic i acadèmic i eren molt estruc­tu­rats en la seva core­o­gra­fia.

Aposta pels joves

En total, el pro­jecte tindrà 13 pro­duc­ci­ons, dis­se­nya­des espe­ci­al­ment per ser repre­sen­ta­des en loca­lit­za­ci­ons sin­gu­lars de diver­sos punts d’Europa. El direc­tor adjunt del fes­ti­val, Narcís Puig, ha subrat­llat que aquest pro­jecte encaixa molt amb la filo­so­fia del fes­ti­val, que és la d’unir talent inter­na­ci­o­nal amb els pro­fes­si­o­nals locals. També amb la volun­tat de fa uns anys de con­nec­tar amb el públic jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.