Els premis Valvi honoren el llegat de Joan Ribas
Salomó Marquès i Eloi Madrià també rebran la distinció en un acte que tindrà lloc el dimarts 30 de novembre
El lliurament dels Premis Fundació Valvi, que distingiran aquest any Eloi Madrià i Roura (Cassà de la Selva, 1956), Joan Ribas i Feixas (Girona, 1937-2021) i Salomó Marquès (l’Escala, 1942), tal com es va anunciar l’estiu passat, tindrà lloc dimarts dia 30 de novembre a la seu de la fundació a Girona (19 h). Serà la primera vegada que un dels premis haurà de ser entregat a títol pòstum, per honorar la memòria de l’empresari, director de teatre, dinamitzador cultural, articulista i propietari de la Sala La Planeta Joan Ribas, que va morir el passat 20 de juny, als 84 anys, pocs dies després que el president de la fundació, Joaquim Vidal, li hagués comunicat la concessió del premi.
Ribas, de qui farà la glosa Esteve Vilanova, ha estat distingit amb el premi Joan Saqués, que es concedeix a la persona o entitat que hagi destacat per la seva trajectòria a favor del patrimoni cultural i artístic de les comarques gironines. Figura clau en els mitjans de comunicació des del temps que col·laborava a Vida Catòlica o Ràdio Girona, fins a la seva llegidíssima crònica dominical d’El Punt, va ser també l’impulsor dels Pastorets de Girona i del Grup Proscenium. La seva família recollirà l’obra del ceramista Emili Biarnès (Barcelona, 1956) que es lliurarà a cada un dels guardonats.
En el mateix acte serà homenatjat el cassanenc Eloi Madrià, reconegut amb el premi Joaquim Codina per a la persona o entitat que hagi destacat en la preservació del patrimoni mediambiental i paisatgístic. Madrià treballa des de fa més de quaranta anys de bosquetà i pelador de suro. De formació autodidacta, va aprendre’n l’ofici escoltant els vells bosquetans i gestors forestals del massís, com Josep Serra, Siset Riera o Jaume Abel. Membre del consell de cooperació del Consorci de les Gavarres i de la junta de la Colla Excursionista Cassanenca, el 2002 va ser un dels impulsors de la revista Gavarres, i serà el director de la publicació, Pitu Basart, l’encarregat de fer-ne la glosa.
Per la seva banda, Xavier Besalú, professor de pedagogia de la Universitat de Girona, serà l’encarregat de presentar Salomó Marquès, distingit amb el premi Salvador Sunyer en reconeixement a una trajectòria destacada en el camp de la solidaritat i la cooperació. Marquès, que va estudiar als Maristes de Girona i el 1966 va ser ordenat sacerdot, ha estat un referent per a diverses generacions d’estudiants de magisteri des de la seva càtedra d’Història de l’Educació a la Universitat de Girona i un exemple de memòria ètica per la perseverança amb què ha estudiat l’escola republicana i franquista, i especialment l’exili i la depuració del magisteri a Catalunya. President de Justícia i Pau durant una etapa, ha presidit també la Societat d’Història de l’Educació i la Societat Catalana d’Història de l’Educació.