Llibres

Nou novel·les aspiren a guanyar la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

L’obra guanyadora rebrà 25.000 euros

Nou novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Es tracta de la cinquena edició del guardó més ben dotat per a una obra publicada, amb 25.000 euros de premi. Optaren a la distinció Els angles morts (Periscopi), de Borja Bagunyà; Terres mortes (Anagrama), de Núria Bendicho; El primer emperador i la reina Lluna (Comanegra), de Jordi Cussà; L’aigua que vols (Enciclopèdia), de Víctor García Tur; Noruega (Drassana), de Rafa Lahuerta; Junil a la terra dels bàrbars (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís; El mar de cap per avall’ (L’Altra), de Pep Puig; El setembre i la nit (LaBreu), de Maica Rafecas; i La casa de foc (Proa), de Francesc Serés.

El premi es lliurarà a finals de gener. El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017 amb la voluntat d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, i el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps. L’any passat el Premi Òmnium de novel·la va recaure en Boulder d’Eva Baltasar.

Les obres, publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, la investigadora (UOC) i crítica literària Júlia Ojeda, el llibreter Lluís Ruiz i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico. A partir de la llista d’obres seleccionades, feta pública aquest dijous coincidint amb el Dia de les Llibreries, un jurat independent i de prestigi format per Anna Casassas, Marta Segarra, Neus Real, Xavier Pla i Oriol Izquierdo donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim 21 de desembre.

Pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart , en la lluita per la llengua tothom ha d’assumir “responsabilitat”, i amb la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any creu que s’enforteixen “les lletres catalanes com a element de cohesió social, davant dels atacs dels estats espanyol i francès, que la voldrien minoritzada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS