Manresa transforma
La capital del Bages aprofita l’efemèride dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola per reivindicar-se com a ciutat cultural d’acollida
Música, gastronomia, contemplació, turisme, eixos del programa per a Sant Ignasi
El 25 de març del 2022 farà 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa. L’antic militar, arran d’una ferida en un combat a Pamplona, va deixar les armes i va experimentar una conversió espiritual. Per això va decidir peregrinar fins a Jerusalem. Havia arribat al monestir de Montserrat amb la intenció d’embarcar-se des de Barcelona cap a Terra Santa. Però el van advertir que les muralles de Barcelona estaven tancades per contenir la pesta negra i el van convidar a allotjar-se a Manresa . Allà, imprevisiblement, va transformar-se i va redactar uns exercicis espirituals (que encara avui són la base dels jesuïtes).
L’Ajuntament de Manresa prepara els actes commemoratius d’aquest 500 aniversari, amb el lema Manresa 2022 Transforma, des del 2014. Ha anat endreçant urbanísticament la ciutat i ha fet una inversió de 14 milions d’euros, calcula l’alcalde Marc Aloy. La intenció del consistori és que Manresa revitalitzi el camí ignasià, un trajecte de contemplació de la natura i d’espiritualitat, alhora que integra la ciutadania en aquesta transformació cap a una societat humana i transversal.
Set eixos transversals
El programa, que va del març fins al juny del 2023, inclou eixos transversals com són: espiritualitat i pensament (hi haurà una trobada religiosa de totes les religions per repensar la societat avui a la qual el papa hi és convidat i, per ara, se l’espera); la internacionalització; l’educació; la cultura i l’art (es parla d’inaugurar un nou museu sobre el barroc a l’antic museu comarcal, braç a braç amb el MNAC); música i festa; joventut; i esports. Fira Mediterrània també tindrà algun espectacle que recordi la llegenda de sant Ignasi, que va estar 11 mesos a la ciutat. I hi ha un exhaustiu itinerari d’on va viure. També es prepara una producció, 100% manresana: Enekus. I la celebració dels 75 anys de Manuel Camps, amb De Minorisa a Carst. La festa popular esclatarà el 23 de juliol, amb la Refesta (recreant les accions de carrer que es van fer per la seva canonització, el 1622). Si l’Escolania cantarà a la seu el 25 de març mateix, també hi ha previstes actuacions com la de Jordi Savall (3 d’abril), Sílvia Pérez Cruz (9 d’abril) o la Simfònica del Liceu (3 de juny).
El camí ignasià i la reivindicació d’un turisme de proximitat, d’estimar el trajecte (que recorre 5 comunitats en més de 700 quilòmetres de 27 etapes) està en l’impuls de reivindicar Manresa com una ciutat atractiva per conèixer i gaudir-ne. Admeten que avui hi ha mancança de llits a la capital, tot i que sí que hi ha molts allotjaments per la comarca. I entenen que la demanda generarà l’oferta. El 2005 es van sol·licitar 3.000 serveis turístics a Manresa; el 2019 havien crescut fins als 200.000. La pandèmia ho ha trastocat tot però, per una altra banda, s’ha revalorat el turisme interior, de km 0. Diuen que cada any hi ha 300.000 peregrins cap a Santiago de Compostel·la. I que en l’enquesta sobre la satisfacció del camí, el 60% responen que volen fer altres experiències similars. El camí ignasià s’ofereix com un terreny pràcticament verge.