Llibres

La lucidesa perdura

El centenari de Joan Fuster brinda una nova oportunitat per situar l’assagista de Sueca en el lloc que li correspon com un dels grans referents literaris del segle XX

3i4 encapçala l’aposta editorial amb els textos còmplices de Pla i la recuperació del cabdal ‘Diari 1952-1960’

“Un huma­nista és tot el con­trari d’un esteta: no és l’home que toca el violí men­tre Roma està cre­mant-se.” Aquesta frase extreta de l’entrada que Joan Fus­ter (Sueca, 1922-1992) va dedi­car a Tho­mas Mann en els seus dia­ris, ser­vi­ria per defi­nir la seva pròpia acti­tud davant els com­pro­mi­sos que li exi­gia el seu temps, que va afron­tar amb valen­tia, rigor i ame­ni­tat tant en els lli­bres d’assaig (Nosal­tres, els valen­ci­ans con­ti­nua sent el títol pel qual la majo­ria de lec­tors l’invo­quen, encara que només és la punta d’un ice­berg) com en els dia­ris per­so­nals (sem­pre oberts a l’obser­vació del món), en els arti­cles periodístics que va sig­nar amb pro­fusió a par­tir dels sei­xanta, i fins i tot en el seu amplíssim epis­to­lari, que des de 1997 van lliu­rant en diver­sos volums l’edi­to­rial 3i4 i la Uni­ver­si­tat de València, el dar­rer dels quals és la cor­res­pondència amb Vicenç Riera Llorca. La com­me­mo­ració del cen­te­nari, pro­mo­guda per la Gene­ra­li­tat valen­ci­ana, amb l’adhesió de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes, ha de ser­vir per valo­rar com es mereix aquest lle­gat sobre el qual se sus­tenta la tra­dició assagística moderna.

De moment, la ini­ci­a­tiva és tota de la banda del sud, amb el comis­sa­riat enco­ma­nat a Fran­cesc Pérez Moragón, la cre­ació de la imatge de l’esde­ve­ni­ment per part del dis­se­nya­dor cas­te­llo­nenc Dani Nebot i l’anunci del pri­mer acte ofi­cial (la pre­sen­tació del lli­bre Joan Fus­ter i Sueca) per al 14 de gener. L’excepció, per la banda del Prin­ci­pat, és per ara el car­tell del fes­ti­val Bar­na­sants de cançó d’autor, que home­natja Fus­ter amb el lema “Nosal­tres, els Bar­na­sants”. L’esforç més enco­mi­a­ble, men­tre s’acaba de defi­nir el pro­grama, és de tota manera el que ja està desen­vo­lu­pant des de fa una colla d’anys l’edi­to­rial 3i4, que estrena el cen­te­nari amb dues nove­tats des­ta­ca­des. Per una banda, publica Hem d’acos­tar-nos més a València, que recull per pri­mera vegada, en una selecció d’Antoni Martí Mon­terde, alguns dels tex­tos que Josep Pla va dedi­car al País Valencià. Per l’altra, recu­pera el Diari 1952-1960, de Fus­ter, publi­cat per pri­mera vegada l’any 1969 com a segon volum de les Obres com­ple­tes. L’edi­tor de 3i4, Jan Bru­gue­ras, des­taca que Pla i Fus­ter tenien una amis­tat i una “sin­to­nia intel·lec­tual i política” que ja es va posar de mani­fest en l’extens pròleg que el valencià va escriure per a El qua­dern gris, que obria l’edició de l’Obra com­pleta de Pla amb el pri­mer assaig rigorós, apro­fun­dit i enor­me­ment sug­ges­tiu sobre la prosa de l’empor­danès. A Hem d’acos­tar-nos més a València, Pla al seu torn aposta, d’acord amb Jan Bru­gue­ras, per “un acos­ta­ment entre Cata­lu­nya i el País Valencià que ha de ser antro­pològic, perquè les dues parts s’ado­nin que com­par­tei­xen una forma de ser i de viure, i unes pro­blemàtiques comu­nes dins de l’Estat espa­nyol”. L’ori­gen del lli­bre, com explica Martí Mon­terde en la intro­ducció, era un vell pro­jecte de Fus­ter d’aple­gar en un volum les pro­ses valen­ci­a­nes de Pla, del qual va arri­bar a entre­gar un guió a l’edi­tor Eli­seu Cli­ment en un paper que va aca­bar extra­viat als des­pat­xos de Des­tino. Aquesta és, doncs, una apro­xi­mació a aquell lli­bre ima­gi­nat per Fus­ter. Estruc­tu­rat en tres blocs, conté retrats d’escrip­tors valen­ci­ans com Vicent Blasco Ibáñez, Gabriel Miró, Azorín, Vicent Andrés Estellés i el mateix Joan Fus­ter; diver­ses peces sobre els viat­ges de Pla al País Valencià, i la trans­cripció de les car­tes que es van escriure amb Fus­ter.

Pel que fa al Diari 1952-1960, que 3i4 com­ple­tarà amb la recu­pe­ració del cor­res­po­nent als anys 1963 i 1964, Bru­gue­ras sosté que ha aca­bat sent “l’obra de Fus­ter més para­digmàtica” pel que fa al seu con­cepte d’assaig lite­rari, tan vin­cu­lat al die­ta­risme. En aquest sen­tit, “no és un diari íntim, sinó el lloc on, sense les coti­lles del for­mat periodístic, des­plega millor el seu pen­sa­ment”. Al llarg dels vuit anys que abra­cen els dia­ris, Fus­ter va reu­nir refle­xi­ons sobre crítica literària, diva­ga­ci­ons sobre la idea de l’intel·lec­tual a Europa i arti­cles de música i pin­tura, a més de notes sobre el pai­satge. És la millor entrada al món d’aquest intel·lec­tual que es tenia per “un tas­ta­o­lle­tes menin­fo­tista”, com escri­via a Joa­quim Molas, que al con­trari el con­si­de­rava un far d’“huma­nisme moral”. El mateix Pla, que va salu­dar el seu ingrés en la cul­tura cata­lana, a par­tir del seu pri­mer viatge a Bar­ce­lona el 1954, com “un feno­men con­si­de­ra­ble”, qua­li­fi­cava els seus assa­jos de “bri­llants, aguts i sen­si­bles”, i hau­ria cal­gut afe­gir-hi amb un ele­vat gust per la iro­nia, una estratègia de dis­tan­ci­a­ment que li per­me­tia prac­ti­car la lite­ra­tura d’idees com un temp­teig, sub­jecte a rec­ti­fi­cació contínua, “sem­pre cons­ci­ent de la seua deficiència”.

Tot i que va començar publi­cant poe­sia, la va arra­co­nar força aviat en bene­fici de l’assaig, que prac­ti­ca­ria en totes les seves for­mes, des de la prosa llarga a l’afo­risme, l’arti­cle, el dic­ci­o­nari filosòfic o el die­tari íntim, amb uns títols que hau­rien de ser de capçalera per a qual­se­vol lec­tor culte: El descrèdit de la rea­li­tat (1955), Les ori­gi­na­li­tats (1956), Figu­res de temps (1957), Dic­ci­o­nari per a oci­o­sos (1964), Con­sells, pro­ver­bis i insolències (1968) i, és clar, Nosal­tres, els valen­ci­ans, que va inau­gu­rar la col·lecció d’Edi­ci­ons 62 i, també, la seva posició cen­tral en el debat polític del post­fran­quisme i la Tran­sició. Pre­ci­sa­ment per ana­lit­zar aquest com­promís el pro­fes­sor Antoni Rico acaba de publi­car també Joan Fus­ter i el pen­sa­ment naci­o­nal a l’edi­to­rial Afers, un altre dels balu­ards heroics del País Valencià, en el qual defensa que la influència fus­te­ri­ana “va ser molt més trans­ver­sal del que a vega­des es pensa”. Pot­ser el més enco­rat­ja­dor del lle­gat de Fus­ter és la nòmina de grans assa­gis­tes valen­ci­ans que li han vin­gut al dar­rere, des del seu mar­mes­sor, Josep Palàcios, i el mateix Martí Mon­terde, fins a Enric Sòria, Joan Fran­cesc Mira, Enric Iborra, Ramon Ramon o Vicent Alonso, pas­sant, i no pas d’esquit­llen­tes, per Martí Domínguez i Manuel Bai­xauli. Però el més emo­ci­o­nant con­ti­nua sent obser­var les foto­gra­fies dels seus últims anys, ves­tit amb la bata i les saba­ti­lles d’estar per casa, envol­tat de papers en un desor­dre catastròfic que recorda tant el de les fotos de l’estudi de Joan Brossa, o la fami­li­a­ri­tat amb què Rafael San­tos Tor­ro­e­lla rebia els con­vi­dats en pijama. L’assaig és també aquesta falta de cerimònia, aquesta pro­xi­mi­tat que es dona des­pen­ti­nada perquè ja no tem res, quan l’única inti­mi­tat via­ble, com Fus­ter solia dir, era la d’una “escrip­tura en samar­reta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.