Cinema

Gastronomia que entra pels ulls

“Hi ha moltes coincidències entre el cinema i la cuina”, assegura el director Eric Besnard, que avui estrena Delicioso. “Tant les cuines com els platós són piramidals –argumenta–. Hi ha el xef o el director a dalt de tot, cadascú té la seva funció i s’hi lluita contra el temps. Al restaurant, la gent ve a seure i gaudir mentre altres treballen, ben igual que al cinema. No és casual que hi hagi molts cambrers de restaurant que són actors a l’atur.” També tenen en comú la lluita per la llibertat de creació: “El meu film parla de la llibertat dels cuiners per crear plats, d’anar més enllà de reproduir receptes. Hi ha un paral·lelisme evident amb el cineasta i com s’allibera del poder dels diners per proposar la seva subjectivitat al món.”

No és estrany que la cuina estigui present a totes les cinematografies i reflecteixi la riquesa i diversitat. Sovint posa l’accent en la capacitat de despertar els sentits i fer feliç la gent. En destaquem alguns exemples.

‘El festí de Babette’

El contrast entre la lluminositat i la sensualitat de la cuina francesa i el puritanisme d’un remot poblet danès del segle XIX és al centre d’un film dirigit el 1987 per Gabriel Axel que va guanyar l’Oscar al millor film en llengua no anglesa.(Disponible a Filmin.)

‘Comer, beber, amar’

Abans de triomfar als Oscar amb Brokeback mountain, el taiwanès Ang Lee va tornar a la seva terra el 1994 per retratar un vell xef amb tres filles que li donen alegries i maldecaps.

‘Big night’

Stanley Tucci va codirigir i protagonitzar el 1996 una ullada melancòlica al mite del somni americà. Dos germans napolitans munten un restaurant a Nova Jersey i topen amb l’escassa sensibilitat culinària dels nord-americans.

‘Chocolat’

El suec Lasse Hallström va tancar els anys noranta, la seva millor dècada creativa, amb aquest conte de fades ambientat en un poble francès i protagonitzat per Juliette Binoche, Johnny Depp i la xocolata. (Disponible a Netflix.)

‘Ratatouille’

Només l’estudi d’animació Pixar es podia atrevir amb una premissa tan agosarada com la de Ratatouille: convertir una rata en xef del millor restaurant de París, creadora d’un plat de samfaina que fa viatjar a la infantesa el crític gastronòmic més amargat. (Disney+.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia