Cinema

Gaudí d’Honor per a un director de fotografia

El director de fotografia Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) serà distingit per l’Acadèmia del Cinema Català amb el Gaudí d’Honor - Miquel Porter 2022 en la pròxima gala dels premis, segons es va fer públic ahir. Pladevall ha treballat amb cineastes tan diversos com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Bigas Luna, Jordi Cadena, Gonzalo Herralde, José Luis Guerín, Rosa Vergés, Josep Maria Forn, Ventura Pons, Carlos Benpar i Manuel Huerga, i, en el seu currículum, hi destaca també haver portat la direcció d’il·luminació de les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona. A més de pel·lícules com per exemple Canet Rock (Francesc Bellmunt, 1976), Tatuatge (Bigas Luna, 1976), Gaudí (Manuel Huerga, 1989), Actrius (Ventura Pons, 1996) i El silenci abans de Bach (Pere Portabella, 2007), Pladevall ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió (telefilms, sèries i minisèries), més de 400 curts (de ficció i documentals, reportatges, vídeo industrial i espots publicitaris) i desenes d’obres de teatre, concerts i espectacles en viu.

Segons la junta de l’Acadèmia, “Tomàs Pladevall, artista en majúscules, ha sigut capaç de crear un món propi de llum per a cadascun dels directors i directores amb qui ha treballat, tots ells grans noms de la història del nostre cinema”. El Gaudí d’Honor, que el 2021 va distingir l’actriu Carme Elias, li serà lliurat el 6 de març en la gala dels Gaudí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona