Llibres

Un salt estimulant

L’escriptora mexicana Brenda Navarro, a la novel·la ‘Ceniza en la boca’, planteja quina vida val la pena viure i reivindica el dret a decidir què en volem fer

L’autora toca temes com la xenofòbia, la violència, el desarrelament, el suïcidi...

Brenda Navarro (Ciu­tat de Mèxic, 1982) va estu­diar soci­o­lo­gia i eco­no­mia femi­nista. Va fer el màster Estu­dis de gènere, dones i ciu­ta­da­nia a Bar­ce­lona. Ha estat peri­o­dista, guio­nista, edi­tora i ha tre­ba­llat a ONG rela­ci­o­na­des amb els drets humans. Va debu­tar en novel·la el 2019 amb Casas vacías, que va ser un èxit. Ara torna amb Ceniza en la boca, com l’ante­rior, publi­cada per Sexto Piso.

L’obra narra el viatge emo­ci­o­nal de la jove pro­ta­go­nista, que busca les raons que van empènyer el seu germà petit a sal­tar d’un cinquè pis. La noia patirà la síndrome d’Ulis­ses anant de Mèxic a Madrid, després a Bar­ce­lona i tor­nant a Mèxic.

Navarro plan­teja qui­nes vides val la pena viure, a més de tocar temes com la xenofòbia, la violència, el des­ar­re­la­ment, l’ado­lescència, la vellesa, la salut men­tal i el suïcidi. “El suïcidi és el tema que em va posar en marxa. Vaig lle­gir la notícia d’un noi que s’havia llançat d’un cinquè pis i em va impac­tar molt. Penso que tots, en algun moment, hem dit «prou, no vull seguir», però no tots tenim la gosa­dia de fer-ho. Admiro les per­so­nes que tenen aquesta valen­tia, però m’entris­teix que la facin ser­vir per a matar-se”, opina Navarro.

No està ben vist, però l’autora defensa el dret al suïcidi. “L’ado­lescència i la vellesa són moments vitals que, per algun motiu, pen­sem que hem de tute­lar, i els pre­nem el dret a deci­dir el que poden fer amb la seva vida. Hem de dei­xar de tenir por d’aquest poder de decisió.”

La novel·la és breu i apa­rent­ment impul­siva, amb frag­ments de monòleg inte­rior, de novel·la riu. “Soc bas­tant de seure a escriure i que el text flu­eixi, a veure què surt, de què volen par­lar els per­so­nat­ges; això ho vaig fer en la pri­mera part; en les altres tres sí que vaig fer un esquema, una feina d’estruc­tura prèvia.” A més, la música del grup Vam­pire Weekend va influir en deter­mi­nats frag­ments.

La llen­gua que uti­litza és una mix­tura molt atrac­tiva. “Miro de recu­pe­rar el cas­tellà-mexicà-lla­ti­no­a­me­ricà, és a dir, d’apro­fi­tar la riquesa del llen­guatge que tenim en comú tants mili­ons de per­so­nes, bar­re­jat, defu­gint la supo­sada puresa.” Va viure tres anys a Bar­ce­lona i per això també inclou expres­si­ons i fra­ses en català. “És igual de natu­ral que amb la resta de mati­sos lingüístics en argentí, bolivià, por­tuguès... A mi m’han que­dat expres­si­ons de quan vaig viure aquí, com dir «Mare de Deú», en català, tot i que parli en cas­tellà. Si no és en la lite­ra­tura, on podem apli­car aquesta riquesa?”, argu­menta.

“Per mi, el gran tema de la novel·la és l’evo­lució de la nar­ra­dora, de la pro­ta­go­nista; la ràbia que té perquè sap que ha de pren­dre deci­si­ons com a adulta i que no és capaç de fer-ho, com el seu germà Diego. I també he vol­gut mos­trar que el des­ar­re­la­ment et fa ide­a­lit­zar un espai, un moment que ja no exis­teix”, tot i que no és una visió nostàlgica, com amb el Mèxic que deixa, molt dife­rent al que troba, perillós i vio­lent.

“El que passa a Mèxic és molt específic del moment social i polític que estem vivint, però el cert és que a la majo­ria de ciu­tats de l’Amèrica Lla­tina es viu així, amb aquest perill latent. Són llocs molt peri­llo­sos, però amb una vita­li­tat molt gran. Crec que té a veure amb el fet que sabem que cal viure de pressa i viure bé. D’alguna manera, ballar, riure, anar de festa, ens per­met sobre­viure a la violència estruc­tu­ral. És com dir «la situ­ació és hor­ri­ble, així que mirem de pas­sar-ho bé», el que passa és que ens anem als extrems i pas­sar-ho bé pot aca­bar sent molt bèstia”, admet rient.

Parla amb pro­pi­e­tat de la visió de l’emi­grant. “Quan ets emi­grant, conèixer la vida del nou lloc, suma; a més, podem com­pa­rar-ho tot amb altres llocs, per bé i per mal, i això és posi­tiu, però per a arri­bar a aquest estat hi ha un procés de dolor, de des­ar­re­la­ment, mai seràs la per­sona que va mar­xar del teu país, la teva manera de com­por­tar-te can­viarà.”

I acaba amb un lema cohe­rent amb l’obra: “La vida és com és i cal seguir enda­vant. O llançar-se d’un cinquè pis.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.