Cultura popular

‘Arrels’ viatgeres

La Fira Mediterrània, en la 25a edició, engegarà un programa d’Obrador d’intercanvi internacional

Tornen els espectacles de gran format d’inauguració amb ‘El pou de la gallina’

Si fins l’any passat es parlava de la cultura tradicional com una expressió d’arrel, a partir d’ara també s’obre el camí a escampar les llavors més enllà dels Pirineus. Ahir es va presentar l’Obrador Internacional dins de les novetats de la Fira Mediterrània, que es prepara per a l’octubre vinent, del 6 al 9, a Manresa.

El director, Jordi Fosas, ha premut l’accelerador.Es manté la voluntat de treball de l’Obrador, impulsat per la Fira Mediterrània des de l’any passat, amb què s’acompanya els artistes en la recerca, es potencia la xarxa per crear un circuit i es fomenten maridatges de creadors contemporanis amb els esbarts. Ara es busca, a més, la transmissió creuada de coneixement entre artistes catalans i internacionals. En l’àmbit de les arts escèniques, la taiwanesa Lin I-chin, coreògrafa i directora de la companyia de dansa Bare Feet Dance Theatre, compartirà amb diversos artistes catalans un laboratori de transmissió de coneixement sobre com treballar contemporàniament amb la dansa d’arrel tradicional. També hi ha diàleg internacional en altres propostes. És el cas de Ficus·indica, amb els occitans Rodin Kaufmann i Loís Pezet, la illenca Maria Hein i la catalana Azucena Moya: preparen un espectacle musical i poètic per significar la figura del trobador en un espai i temps contemporanis i posar de manifest el vincle cultural entre l’occità i el català. I també de 4132314, amb els duets catalans Los Sara Fontán i Tarta Relena, i les occitanes Cocanha, que proposen un espectacle musical que aborda el món del tèxtil des dels cants de treball.

A la Fira Mediterrània se celebrarà el centenari de l’aparició del Cançoner Popular amb diverses propostes: Les eines, amb el Cor Jove Amics de la Unió de Granollers, en què es cantaran melodies que sonaven durant les jornades de treball al camp a principis del segle XX, amb arranjaments i acompanyament musical en directe de David Soler i Marcel Bagés; i Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, se centrarà en les figures dels missioners i missioneres que es van encarregar de fer el treball de recerca, ara fa un segle.

Si el 2020 es va celebrar una fira pràcticament confinada i el 2021 encara es regulaven les accions a l’aire lliure, aquest 2022 parteix amb espectacles multitudinaris per obrir i tancar la fira. De fet, feia sis anys que no es programava un espectacle de gran format al carrer per a la inauguració (coincidint amb els 500 anys de la creació a la ciutat de l’orde dels jesuïtes). El pou de la gallina, de la Cia Voël, revisa la llegenda manresana d’Ignasi de Loiola des del llenguatge contemporani del circ en diàleg amb la colla castellera Tirallongues de Manresa i també hi introdueix música. La cloenda de la fira serà un encàrrec entre el flabiolaire Pau Benítez i el compositor de música electrònica Joan Cot. Compondran una mena d’himne durant els quatre dies del festival.Pel que fa a les estrenes musicals, Marala prepara nou disc. Heura Gaya, Marçal Ramon, Ivó Jordà i Atzur aproximaran al segle XXI el recull del Cancionero musical español de Felip Pedrell (en el centenari de la mort del compositor). I Jaume Aiats, a La balada d’en Solé Sugranyes, presentarà una òpera de butxaca de polifonies per seguir els darrers anys de vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes.

LA XIFRA

25
festivals
i equipaments s’han sumat a la coproducció d’alguns dels treballs que es veuran en aquesta 25a edició de la Fira Mediterrània.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.