Arquitectura

Mirador

La memòria col·lectiva dels arquitectes

L’arxiu d’arquitectura del Coac és el més important de l’Estat espanyol i un dels més importants d’Europa

L’any 1945, just després de la Segona Guerra Mun­dial, es va fun­dar l’Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des per a l’Edu­cació, la Ciència i la Cul­tura, la Unesco (per les seves sigles en anglès), com a meca­nisme per evi­tar que en el futur es pogués viure una situ­ació sem­blant de des­es­pe­ració i des­trucció. Així, va néixer amb la volun­tat de con­tri­buir a la pau mun­dial fomen­tant l’edu­cació, la ciència, la cul­tura i la comu­ni­cació. I un dels seus eixos prin­ci­pals seria el de pre­ser­var la memòria històrica i man­te­nir el patri­moni mun­dial, tant el mate­rial com l’imma­te­rial: les tra­di­ci­ons, els docu­ments escrits i dibui­xats, la música, les cons­truc­ci­ons, el pai­satge, les mane­res de viure, les pro­fes­si­ons, la gas­tro­no­mia, les fes­tes popu­lars... La Unesco tenia com a objec­tiu pri­o­ri­tari que la huma­ni­tat prengués consciència de la seva diver­si­tat, així com de la neces­si­tat d’entesa entre cul­tu­res i indi­vi­dus. En aquest con­text, l’arqui­tec­tura, l’urba­nisme i el pai­satge pren­gue­ren un paper pre­pon­de­rant.

El 9 de juny de 1948, la Unesco va crear el Con­sell Inter­na­ci­o­nal dels Arxius, l’ICA (per les seves sigles en anglès), amb la fina­li­tat de tre­ba­llar per arti­cu­lar i coor­di­nar tots els arxius del món en una sola xarxa. Els arxius cus­to­dien la memòria d’una ins­ti­tució, d’una orga­nit­zació o d’una per­sona. En el seu con­junt, con­fi­gu­ren la columna ver­te­bral de la memòria col·lec­tiva, i apor­ten infor­mació múlti­ple i diversa, d’un incal­cu­la­ble valor com a patri­moni de la huma­ni­tat. I mul­ti­pli­quen el seu interès i el seu sen­tit quan es rela­ci­o­nen i són ente­sos en xarxa.

En el món de l’arqui­tec­tura, l’urba­nisme i el pai­satge, l’arxiu té un paper clau i impres­cin­di­ble per al man­te­ni­ment i difusió de tot el lle­gat que cus­to­dia, que forma part inhe­rent de la cul­tura col·lec­tiva. El Col·legi d’Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya (Coac) ha estat un col·legi pro­fes­si­o­nal pio­ner i va fun­dar el seu Arxiu Històric l’any 1969, que és mem­bre de l’ICA des del 2006. Amb el pas del temps i gràcies a la feina ben feta i a la gene­ro­si­tat de les arqui­tec­tes i els arqui­tec­tes, ha esde­vin­gut l’arxiu d’arqui­tec­tura més impor­tant de l’Estat espa­nyol i un dels més impor­tants d’Europa, jun­ta­ment amb els arxius del RIBA (Lon­dres) i l’ETH (Zuric). Les xifres par­len per si soles: l’Arxiu Històric del Coac acull els fons de més de 180 arqui­tec­tes i aplega gai­rebé dos mili­ons de docu­ments en múlti­ples for­mats: plànols, esbos­sos, dibui­xos, maque­tes, memòries de pro­jec­tes, ami­da­ments i con­trols de cos­tos, objec­tes, foto­gra­fies, lli­bres... Cobreix de manera exhaus­tiva eta­pes de la història recent, com el nou­cen­tisme, el moder­nisme, les avant­guar­des de les dècades de 1920 i 1930 –inclo­ent el mate­rial del Gatc­pac–, així com l’arqui­tec­tura de les dècades de 1950-1970. A més, una part impor­tant de l’arxiu són pri­me­res edi­ci­ons de lli­bres i manu­als d’un alt valor, així com l’obra de fotògrafs com Fran­cesc Català-Roca, Oriol Mas­pons, Fer­ran Freixa i Lluís Casals, entre d’altres.

Les arqui­tec­tes i els arqui­tec­tes en el seu dia a dia estu­dien i fan pro­pos­tes sobre l’encàrrec que reben. Rere de totes les obres hi ha sem­pre un pro­jecte que és fruit de dife­rents idees, molts dub­tes i mol­tes pro­ves. Alguns s’aca­ben cons­truint i altres no. Els mate­ri­als i la docu­men­tació dels quals els arqui­tec­tes fan donació posen en relleu aquest procés cre­a­tiu i la meto­do­lo­gia de tre­ball, que els fa impres­cin­di­bles per enten­dre l’arqui­tec­tura i la seva evo­lució. Aquesta tasca de con­ser­vació de la memòria col·lec­tiva, que es rea­litza des del Coac, neces­sita seguir duent-se a terme –l’arxiu va crei­xent més gràcies a les dona­ci­ons i es neces­si­ten més recur­sos– amb el suport de les admi­nis­tra­ci­ons i de les enti­tats pri­va­des que són cons­ci­ents de la seva importància.

Avui cele­brem el Dia Inter­na­ci­o­nal dels Arxius i l’Arxiu Històric del Coac par­ti­cipa d’aquest patri­moni glo­bal, con­ser­vant tot el seu valuós fons, apor­tant allò que ens defi­neix i tre­ba­llant en la seva difusió, per con­tri­buir a l’objec­tiu d’una huma­ni­tat unida, solidària i res­pec­tu­osa amb l’altri.

*Degà electe del Col·legi d’Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.