La 55a Cantada d’Havaneres de Calella homenatja Josep Bastons
El mestre fa 95 anys amb més d’un centenar de composicions
Els grups d’havaneres Port bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit tenen una forta vinculació amb Bastons
La 55a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, que se celebrarà dissabte vinent, retrà un sentit homenatge al mestre Josep Bastons, amb motiu del seu 95è aniversari. La presència dels grups d’havanes Port bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit, amb els quals Bastons ha tingut una relació molt directa, reforçarà aquest homenatge. Precisament, Bastons fundà el grup Peix fregit amb en Manel Iglesias i la Maria Cervera per participar en la cantada del 1974.
Des de llavors s’han interpretat cançons amb lletristes i amics com ara Jaume Pol Girbal, Anna Brunet, Josep Martí Bepes, Miquel Guiu, Josep Miquel Servià, Clara Sànchez-Castro i, sobretot, Narcisa Oliver, Carles Casanovas i Tòfol Mus, autors amb els quals ha aconseguit la millor entesa i grans èxits.
El director artístic de la cantada, Francesc Sánchez Carcassés, va explicar ahir, durant la presentació, que precisament es compleixen 45 anys d’una de les més famoses com posicions de Bastons, Mar endins, que se suma a les més de cent composicions que han sortit de la seva guitarra: “Per això es proposa una nit amb les veus de quatre grups de Palafrugell amb els quals sempre ha tingut una relació molt directa: Port bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit”, va destacar.
Un cop acabada la Cantada, la festa i l’ambient mariner continuaran amb els Concerts de prop en alguns dels locals de Calella de Palafrugell. Aquest any, el cartell ha estat una creació de la il·lustradora Hermínia Esteva, la qual ha intentat plasmar l’essència de l’havanera i dels seus orígens en la imatge gràfica d’aquesta 55a edició. L’endemà de la Cantada, Andrea Motis actuarà al mateix escenari en el marc del Festival Ítaca
La primera trobada de cantaires a la taverna de Cant Batlle va ser l’any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir en la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el segon recull d’havaneres editat a Catalunya. L’èxit va animar els organitzadors a repetir l’acte l’any següent, amb una cantada més formal a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell.
L’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la cantada, la va traslladar a Port bo.