Cultura popular

BIENVE MOYA

Activista Cultural

“Ser políticament correcte és atemptar contra la festa”

No hi ha espectacle més horrorós i avorrit que un concurs de sardanes. Han convertit la sardana en una cosa de museu
Els balls no els fan els esbarts, sinó una colla de gent que dos mesos abans de la festa major es troben per assajar

Bienve Moya ha dedi­cat la major part de la seva vida a estu­diar, pro­moure i dina­mit­zar la festa. Hi ha qui diu que és un folk­lo­rista. I la veri­tat és que la seva recerca ha permès rein­tro­duir la festa popu­lar en alguns llocs on la dic­ta­dura va esbor­rar cos­tums i tra­di­ci­ons.

Quan comença a intro­duir-se en la cul­tura popu­lar?
Aquest procés té un parell de fases. Una fase és el batec d’afi­ci­o­nat, i l’altra, la pro­fes­si­o­nal. I totes dues es bar­re­gen. A casa, la meva mare era un ros­si­nyol, can­tava tot el dia. Sem­pre can­tava i tenia un reper­tori que anava des dels cuplés fins a cançons de la guerra, que can­ta­ven els nois quan mar­xa­ven al front. Amb el temps em vaig ado­nar que ella, mol­tes vega­des no sabia el sig­ni­fi­cat del que can­tava. I tant és així que després he hagut de bus­car referències sobre parau­les que uti­lit­zava perquè ella era anal­fa­beta o alfa­beta a la seva manera.
Quan entra en con­tacte amb la cul­tura popu­lar de forma pro­fes­si­o­nal?
Després del ser­vei mili­tar me’n vaig a Bar­ce­lona i entro en con­tacte amb el món pro­fes­si­o­nal. Vaig començar a tre­ba­llar, i a estu­diar en el que en deien els Estu­dis Nous del Tea­tre, on hi havia pro­fes­sors i que després lide­ren la refun­dació i reno­vació de l’Ins­ti­tut del Tea­tre i els que després impul­sa­rien el Tea­tre Lliure, i fun­da­dors de Come­di­ants, com Fermí Rei­xach, o actors que es van incor­po­rar a Els Joglars, com jo mateix. Hi va haver molt de movi­ment cul­tu­ral en aquesta època. Era el final del fran­quisme i l’inici dels pri­mers ajun­ta­ments democràtics. A l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, l’últim govern fran­quista va con­trac­tar una sèrie de gent per res­tau­rar el calen­dari fes­tiu de la ciu­tat. I així va ser com vam començar a tre­ba­llar per recu­pe­rar les fes­tes de Sant Joan o de la Mercè.
Perquè tot això s’havia per­dut en l’oblit...
Perquè, més que per­dut, estava tot en un procés de molta decadència i tenia un caràcter molt mar­ca­da­ment fran­quista i trist.
Com recorda aque­lla època?
Va ser una època molt interes­sant, perquè com que tot estava en crisi, podíem tre­ba­llar una mica com ens sem­blava i la majo­ria de pro­pos­tes eren ben rebu­des. Un any, per Sant Joan, jo era al Poble Espa­nyol ani­mant el ball que fèiem. Hi havia quinze o vint mil per­so­nes... Estava pleníssim! I, ales­ho­res, vaig pen­sar ‘Hòstia, en el món del tea­tre, en quin moment puc arri­bar a diri­gir quinze o vint per­so­nes?’ En canvi, si em dedi­cava al món de la festa, al car­rer, podia diri­gir mol­tes per­so­nes... I va ser quan vaig deci­dir dei­xar Els Joglars i dedi­car-me a això, que ara en diuen gestió cul­tu­ral.
Com va ser el salt?
Jo ja conei­xia el món de la cul­tura popu­lar perquè, entre altres coses, soc vila­noví. A Vila­nova se cele­brava tot el calen­dari fes­tiu, i jo tenia un fons de conei­xe­ment per­so­nal.
I com es va dibui­xar la nova Mercè?
Santa Eulàlia té un pro­blema com a festa, que és que cau molt a prop del car­na­val, i això era un hàndi­cap difícil de superar. Per això es va deci­dir que faríem la nova Mercè, i vam posar-nos a res­tau­rar la Mercè a par­tir dels refe­rents que teníem i, com que jo era l’únic de l’equip que en tenia un conei­xe­ment directe perquè era de Vila­nova...
Per tant, van recons­truir la Mercè a par­tir del model fes­tiu del Penedès?
I del Camp de Tar­ra­gona. I això, a més, des de Bar­ce­lona es va escam­par apro­fi­tant la capa­ci­tat de divul­gació de Bar­ce­lona cap a la majo­ria de ciu­tats mit­ja­nes i grans de Cata­lu­nya, des de Girona fins a Lleida. Per això la majo­ria de fes­tes majors actu­als, excep­tu­ant-ne unes quan­tes que ja tenien un model o que se’l van inven­tar (com Gra­no­llers), o Berga, Sol­sona o Car­dona... o la gent de l’Ebre... Però a Bar­ce­lona i a mol­tes altres ciu­tats es va apli­car el model fes­tiu d’aquí.
La volun­tat era recu­pe­rar la tra­dició que havíeu vis­cut?
La veri­tat és que a Bar­ce­lona la Mercè ja tenia una estruc­tura antiga que per­me­tia això. De fet, Bar­ce­lona va aco­llir el final de les grans expo­si­ci­ons de la moder­ni­tat. Però aquí s’hi va intro­duir tot un mate­rial fes­tiu que pro­ve­nia de la Cata­lu­nya Vella i nosal­tres hi vam incor­po­rar els ele­ments de la Cata­lu­nya Nova.
I aquest és el model actual, encara...
La base és aquesta estruc­tura de la festa, sobre la qual s’han incor­po­rat noves pro­pos­tes fes­ti­ves, sobre­tot con­certs i acti­vi­tats més actu­als. Però l’anada a ofici, la sor­tida... Fins i tot el foc no és res més que l’apro­fi­ta­ment dels dia­bles i els dracs, ja que el pri­mer cor­re­foc sor­geix de forma espontània d’una tro­bada de dracs a la Mercè.
On, a Bar­ce­lona?
Sí, sí. Jo diria que va ser el pri­mer pre­ce­dent del que després s’ha cone­gut com el cor­re­foc. Come­di­ants va orga­nit­zar una tro­bada de dracs de tot Cata­lu­nya, però en vam tro­bar ben pocs. N’hi havia sis, i dos no hi van voler par­ti­ci­par; i com que eren molt pocs, se’ns va acu­dir posar-hi dia­bles per omplir. I vam con­trac­tar els Dia­bles de Vila­nova i els de l’Arboç. Ales­ho­res els dia­bles no balla­ven, sinó que tan­ca­ven la comi­tiva, des­fi­lant. I el dia de l’acte, quan van arri­bar al cap­da­vall del car­rer Fer­ran hi havia tota una estesa de peluts asse­guts a terra i, en comp­tes d’apar­tar-se, es van posar a ballar sota el foc dels dia­bles.
I què va pas­sar?
Ràpida­ment els guàrdies van fer el gest per anar a apar­tar-los, i nosal­tres els vam dema­nar que els dei­xes­sin. I jo crec que així va ser com va néixer el cor­re­foc.
Quin any era això?
Això devia ser a començament dels vui­tanta. De fet, el pri­mer car­tell on apa­reix cor­re­foc i la pri­mera menció que surt a La Van­guar­dia és de l’any 82, però abans ja hi havia hagut dues tro­ba­des d’aques­tes. Lla­vors, com que ja hi havia més dia­bles que dracs i havia pres una altra forma, vam bus­car un altre nom... Per simi­li­tud amb els cor­re­bous vam optar pel cor­re­foc.
Com va arri­bar a tre­ba­llar a l’Ajun­ta­ment de Vila­nova?
En el moment que es va esco­llir el pri­mer Ajun­ta­ment democràtic vila­noví, l’alcalde va ser un amic meu amb qui havia pla­ne­jat la ciu­tat mil vega­des. I quan ell em va dema­nar que m’incor­porés a l’Ajun­ta­ment de Vila­nova li vaig dir que sí, i des d’aquí he dedi­cat trenta anys de la meva vida a obser­var i orga­nit­zar la festa al car­rer. Sobre­tot obser­var i, després, orga­nit­zar. Sense con­tra­dir- me ni impo­sar-me a les comis­si­ons de fes­tes. I això que sem­bla molt sim­ple és molt impor­tant i molt difícil, perquè a força d’anys el tècnic en sap molt i pensa que la seva savi­esa pot suplir la manca de conei­xe­ment dels inte­grants de les comis­si­ons de fes­tes.
Hi ha una cosa que és molt par­ti­cu­lar d’aquí, que són els admi­nis­tra­dors de les fes­tes, que no exis­tei­xen en altres llocs...
Això em sem­bla que té una expli­cació, que és que el món de l’art i el món de la cul­tura popu­lar, al Camp de Tar­ra­gona i el Penedès, es va man­te­nir de forma molt paral·lela a l’acti­vi­tat social, sense tren­car les dinàmiques de recu­pe­ració democràtica. Al con­trari! Jo recordo sor­tir de la reunió de l’Assem­blea Democràtica Local de Cata­lu­nya i entrar a la comissió de car­na­val. I érem els matei­xos. Sortíem d’un lloc i entràvem a l’altre.
Això pas­sava al Gar­raf?
No pas­sava només a Vila­nova. Pas­sava a Vila­franca, el Ven­drell i Igua­lada... A Valls, a Reus... En aquesta àrea el món de la cul­tura popu­lar es va man­te­nir com un ele­ment dinàmic, sense roman­ti­cisme o espe­rit d’enyo­rança o de rei­vin­di­cació sar­da­nista. Els balls no els fan els esbarts, sinó una colla de gent que dos mesos abans de la festa major es tro­ben per assa­jar el ball de bas­tons. Això és l’espe­rit de la festa. Aquí la gent anava a fer cas­tells i a l’últim pas de l’última cosa més de moda, i això no ha pas­sat a la Cata­lu­nya Vella. Al Vallès, ballen gita­nes, sí, però les ballen aquell dia i cons­ti­tu­eix una cosa molt tan­cada.
N’és una mos­tra, més que una festa?
És una mos­tra molt de l’espe­rit de l’esbart. Els esbarts han fet més mal del que cre­uen, perquè l’esbart neix amb un espe­rit gai­rebé museístic.
Com ha vist l’evo­lució que ha fet la festa en tots aquests anys?
Home, hi ha hagut un reco­nei­xe­ment de la festa per part de la soci­e­tat com un ele­ment soci­o­polític impor­tant i interes­sant. I indub­ta­ble­ment hi ha hagut un apro­fi­ta­ment per part del polític. És així, i no cal escan­da­lit­zar-se perquè no podia ser de cap més manera... En el ves­tu­ari s’ha fet un gran tre­ball per ves­tir els balla­dors bus­cant l’estètica cor­recta. Per exem­ple, una de les coses que cada any surt és si els gegan­ters han de por­tar espar­de­nyes. Però sem­pre hi ha un sec­tor que diu que no pot sor­tir aquell moro impo­nent amb unes vam­bes. Per exem­ple, recordo quan vam començar a la festa major de Vila­nova, la gent ves­tia cada vegada més infor­mal fins que, en un moment deter­mi­nat, donem la con­signa de ves­tir de blanc. I fun­ci­ona. I fa molt de goig! Sigui com sigui, que una ciu­tat de 70.000 habi­tants s’ho cre­guin i ves­tei­xin de blanc, vol dir que el codi té força.
És la manera que la festa sigui del poble?
Exacte! Fins i tot al ball de gita­nes del Vallès s’han ado­nat que han de fer alguna cosa més que sor­tir i ballar a la plaça. Han d’evo­lu­ci­o­nar. No hi ha espec­ta­cle més hor­rorós i avor­rit que un con­curs de sar­da­nes. I això passa perquè han con­ver­tit la sar­dana en una cosa de museu. I ara, en la cul­tura popu­lar també hi ha un perill, que es diu nou folk­lo­risme.
Nou folk­lo­risme?
Hi ha fes­tes de tot: la del for­matge, la festa del segar i el batre... Això no és una festa, és muse­o­gra­fia; la festa de la verema, per exem­ple, en què hi par­ti­cipa tot­hom excepte els immi­grants que fan la verema. Això és nou folk­lo­risme perquè no té base popu­lar, encara que ho sem­bli.
Hi ha també una tendència a fi que les fes­tes siguin tan política­ment cor­rec­tes que a vega­des per­den la tra­dició?
Ser política­ment cor­recte en la festa és atemp­tar con­tra la festa. Aquesta insistència en el mas­clisme que ens ha por­tat a posar un lloc per aten­dre les pos­si­bles agres­si­ons és massa. Tan­tes agres­si­ons mas­clis­tes hi ha? Jo diria que és exa­ge­rat, tenint en compte que hi ha un com­po­nent de la festa agres­siu i vio­lent per defi­nició, com els bous a l’Ebre, per exem­ple... Cada any hi ha qui es queixa dels que s’embor­rat­xen per la festa major... Em mera­ve­lla quan ho sento d’aquells que diuen que volen que la festa emer­geixi del que vol el poble.
Cap a on creus que evo­lu­ci­ona la festa?
Jo penso que la festa, si qui la cele­bra és la gent que es diver­teix, no té cap pro­blema. Evo­lu­ci­o­narà com ha evo­lu­ci­o­nat sem­pre i no cal fer res forçat ni plan­te­ja­ments evo­lu­ci­o­nis­tes. Evo­lu­ci­ona i ningú s’adona quan evo­lu­ci­ona. Si se n’adona, no evo­lu­ci­ona o cau en la museïtzació. De fet, un mestís no és algú que ho deci­deixi.
Quin balanç fas de tots els anys que hi has dedi­cat?
Jo m’he diver­tit molt. He tin­gut la sort de poder fer la feina de la meva vida. Pro­fes­si­o­nal­ment, vaig tenir la sort de ser al lloc just en el moment precís.
Què creus que en que­darà, de la pandèmia, en la festa?
No crec que en quedi res. La gent té més ganes de diver­tir-se que mai. Això sí que ho veig.

La festa del poble

Bienve Moya és vilanoví per sobre de tot. Folklorista, escriptor, activista i gestor cultural, va esdevenir una figura clau en la recuperació de la tradició i la festa just a la fi del franquisme i amb la recuperació dels primers ajuntaments democràtics. La seva participació en la recuperació de la festa de la Mercè a Barcelona va servir de mirall per a les altres ciutats mitjanes i petites que havien perdut els balls i la tradició durant la dictadura. Així va ser com l’estructura festiva de la Catalunya Nova es va incorporar a les tradicions de la Catalunya Vella en una fusió que s’ha mantingut fins avui incorporant les noves propostes, sobretot musicals. Bienve Moya defensa la festa com a símbol de rebel·lia i irreverència davant de tot allò políticament correcte. Com a bon vilanoví és un amant del carnaval i ha impulsat projectes com ara el festival de circ Trapezi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia