Música

Benvinguts compositors

Ferran Cruixent i Caroline Shaw estrenen aquest cap de setmana la seva residència al Palau de la Música

Dos mons creatius –el del barceloní Ferran Cruixent i el de la nord-americana Caroline Shaw– confluiran aquest cap de setmana al Palau de la Música, on tots dos compositors (ell, un dels catalans amb més projecció internacional; ella, una de les cinc úniques dones que han guanyat un Pulitzer de la música en més de 70 anys) estrenen residència.

Cruixent (Barcelona, 1976), amb una obra simfònica interpretada per més de quaranta orquestres arreu del món però amb ben poques oportunitats, almenys fins ara, en auditoris catalans, veurà com s’estrenen de manera absoluta dues composicions seves d’encàrrec: Cyber Prelude, interpretada avui a la Sala de Concerts per la Simfònica del Vallès (18:30 h), i Metaverse II, que el Cor de Cambra, dirigit per Júlia Sesé interpretarà demà al Petit Palau (12 h), després d’haver-la estat assajant els últims dies amb la presència de Cruixent. “Això ha estat crucial; si no hagués vingut, difícilment hauríem pogut arribar a aquest grau d’interpretació”, defensava ahir Sesé. “Si la primera, un “diàleg amb Txaikovski” amb tècnica inclosa del cybercant, segons la va definir ahir Cruixent, va tenir com a inspiració un estudi sobre l’activitat que registra el cervell just abans de morir, Metaverse II, amb una primera part que es podrà escoltar el febrer també al Palau, reflexiona sobre la possibilitat del desenvolupament de consciència pròpia per part de la intel·ligència artificial.

Shaw (Greenville, Carolina del Sud, 1982), per la seva banda, compositora de gran prestigi a qui el Palau, tanmateix, ha brindat ara la seva primera residència en un auditori, testimoniarà com algunes de les obres més destacades del seu catàleg són interpretades durant la temporada en diferents projectes de la casa. En l’esmentat concert demà del Cor de Cambra s’interpretaran dues obres seves, And the swallow i Seven joys, i l’1 de desembre, acompanyada de la formació Sõ Percussion, tornarà a visitar el Palau per, aquesta vegada, posar també la seva veu, un exercici que la nord-americana, prou “curiosa”, segons confessava ahir, per no aixecar fronteres entre “música clàssica i música pop”, va fer recentment per al Motomami de Rosalía. “És una de les artistes més inspiradores que he trobat, increïblement curiosa i amb ganes de treballar dur”, va dir Shaw de l’artista de Sant Esteve Sesrovires.

La trobada, ahir, entre tots dos compositors no va acabar sense que Cruixent anunciés que està treballant en la seva primera òpera, amb estrena prevista el juny de l’any vinent a Heidelberg (Alemanya), i que assenyalés la “precarietat” com el motiu perquè compositors com ell, amb el mestre Antoni Ros Marbà entre els seus principals admiradors, no hagin tingut abans tantes oportunitats d’estrenar al seu país. “Per sort estan canviant les coses”, va afirmar no obstant això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Les llibreries s’omplen d’autores i autors a la prèvia de Sant Jordi

girona
cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT