Música

Gaby Moreno

CANTANT

“M’agrada dur la bandera d’immigrant”

Guatemalenca establerta a Los Angeles, Gaby Moreno és una artista amb una mirada àmplia de la música, com ho demostra que estigui produint un disc d’Omara Portuondo o que, fa dos anys, junt amb U2, Elton John i Nick Cave, participés en un disc d’homenatge a T-Rex. Avui actua a la Sala Apolo (21 h) com a part del cicle Piñata, que aquesta tardor durà a Barcelona músics com ara Mark Guilliana, Hiromi i The Bad Plus

‘Blues’, jazz, ‘soul’, folklore llatinoamericà... Com va gestar-se un ventall tan ampli d’influències?
Vaig descobrir el blues amb tretze anys, en un viatge amb la família a Nova York. Vaig veure una senyora que cantava a Times Square, m’hi vaig acostar a preguntar-li què era allò que feia i, quan em va dir: “això és blues!”, vaig demanar a la meva mare que m’acompanyés a una botiga de discos a comprar uns quants discos d’això [riu]. Sent adolescent vaig enamorar-me del jazz i el soul, però no va ser fins que, el 2005 o 2006, vaig començar a fer uns concerts amb uns amics i, aquests, em van insistir que cantés també boleros, que no vaig adonar-me que hi havia una part amagada de mi que sentia una vertadera passió per aquestes músiques.
Presenta un nou disc anomenat ‘Alegoría’.
És una carta d’amor a Los Angeles i a la música que vaig escoltar quan hi vaig arribar, a grups com Los Lobos, amb els quals faré gira l’any que ve, o Jackson Browne, amb qui he col·laborat. Hi ha també molta influència del huapango i ritmes que no havia explorat en altres discos.
‘Til Walking Light’ parla de la condició d’immigrant.
Sí, perquè conec molta gent que ha hagut de fer un llarg trajecte perillosíssim per viure a un país on els acaben tractant com a inferiors. Jo, en tot cas, em sento orgullosa de venir d’on vinc. M’agrada dur la bandera d’immigrant.
Com va acabar Gaby Moreno fent, l’any 2019, un disc amb l’històric Van Dyke Parks?
El vaig conèixer fa uns dotze anys a Los Angeles, en un d’aquells concerts, precisament, en què vaig començar a cantar boleros. Em va explicar que li fascinava la música de l’Amèrica Llatina i que, de jove, la tocava amb el seu germà. Allà mateix vam decidir que, algun dia, faríem un projecte plegats. M’agrada moltíssim aprendre coses d’altres artistes. És totalment inspirador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia